Bananowe Ciasto z Serową Polewą

Ciasto Bananowe z kawałkami czekolady polane lukrem serowym

Wilgotne Bananowe Ciasto z Kremową Serową Polewą to wyjątkowe połączenie smaków, które zachwyci każdego wielbiciela słodkości. Delikatne, wilgotne ciasto bananowe w towarzystwie kremowej, serowej polewy sprawia, że ten deser jest nie tylko pyszny, ale też przyciąga wzrok. To idealny wypiek na rodzinne spotkania lub słodką chwilą Relaksu przy kawie.


Przepis na Bananowe Ciasto z Serową Polewą

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • banany (3 szt. miękkie)
  • jajko (1 szt. duże)
  • olej lub masło (70 g)
  • cukier (0,5 szkl.)
  • cukier brązowy (0,5 szkl.)
  • mąka pszenna (1,5 szkl.)
  • soda oczyszczona (1 łyżeczka)
  • ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
  • gorzka czekolada (100 g)
Lukier Serowy:
  • masło (30 g)
  • serek philadelphia (100 g)
  • cukier puder (1,5 szkl.)
  • sok z połowy cytryny

Dekoracja:

  • plasterki bananów skropione sokiem z cytryny

Przybory:



WYKONANIE:

Zobacz krok po kroku jak wykonać Bananowe Ciasto z Serową Polewą 

1. Ciasto Bananowe

W dużej misce widelcem rozdrabniamy miękkie banany. Dodajemy jajko, olej (lub roztopione masło) oraz ekstrakt waniliowy. Zaczynamy mieszać trzepaczką dodając oba cukry, przesianą mąkę i sodę oczyszczoną. Mieszamy krótko, aż składniki się połączą. Masa będzie gęsta. Następnie dodajemy pokrojoną na kawałki gorzką czekoladę (lub łezki czekoladowe). Mieszamy krótko i przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 170 ℃ przez około 50 minut do suchego patyczka. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc warto to mieć na uwadze. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w foremce do wystudzenia.

2. Polewa Serowa

Do wysokiego naczynia przekładamy miękkie masło, dodajemy serek philadelphia, cukier puder i sok z połowy cytryny. Miksujemy ręcznym blenderem, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
Gotową polewę wylewamy na ciasto w foremce. Wstawiamy ciasto do lodówki, aby polewa zastygła.
Po zastygnięciu dekorujemy polewę skropionymi sokiem z cytryny bananami.


Jeżeli chcesz wiedzieć, co u mnie słychać, serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube! W moich filmach dzielę się codziennością życia w Grecji, dzięki czemu możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć ten piękny kraj z nieco innej perspektywy. 
Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity



ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!

Komentarze