To delikatne ciasto orzechowe, które rozpieszcza podniebienie orzechowym smakiem, łagodnością mascarpone z kajmakiem, oraz owocową nutą konfitury porzeczkowej. Mimo swojej bogatej wyjątkowości, nie jest to ciasto przesłodzone, czy przytłaczające - wręcz przeciwnie! Perfekcyjnie zbalansowane smaki tworzą harmonijną kompozycję, dając ostateczny efekt, który rozkocha w sobie nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Nie czekaj dłużej, zrób to pyszne ciasto z orzechami i podziel się ze mną swoimi wrażeniami.
Orzechowiec Kajmakowy
- mąka pszenna (150 g)
- orzechy włoskie zmielone (150 g)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- jajka średniej wielkości (8 szt.)
- cukier (150 g)
- szczypta soli
- śmietanka kremówka 30% (200 ml.)
- mascarpone (500 g)
- masa kajmakowa (200 g)
- żelatyna sypka (3 płaskie łyżeczki)
- woda gorąca (1/4 szkl)
- woda (1/2 szkl.)
- likier amaretto (80 ml.)
- masa kajmakowa (200 g)
- śmietanka kremówka 30% (3 łyżki)
- orzechy włoskie zmielone lub posiekane do posypania ciasta (2 - 3 garście)
- konfitura porzeczkowa, lub dżem (250 g) może być inny smak, ale najlepiej kwaskowaty
- szpatułka
- szklanka 250 ml.
- mikser
- waga
- papier do pieczenia
- foremka 25 x 35 cm.
Krok 1: Biszkopt orzechowy.
Mąkę, orzechy włoskie zmielone i proszek do pieczenia mieszamy w miseczce.
Białka miksujemy 1 minutę na średnich obrotach miksera, a gdy się spienią dodajemy sól. Po około 2 minutach miksowania, gdy piana zwiększy swoją objętość dodajemy stopniowo cukier i miksujemy (około 10 minut) na wysokich obrotach miksera do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana zrobi się sztywna i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtka. Miksujemy krótko do połączenia składników. Wyłączamy mikser. Wsypujemy wcześniej wymieszane suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką.
Przelewamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 160 °C przez 40 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyciągamy od razu z piernika i studzimy.
Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
Jeden blat biszkoptu wsadzamy do foremki w której był pieczony.
Krok 2: Poncz.
Wodę łączymy z likierem amaretto. Większą połową ponczu nasączamy biszkopt w foremce.
Smarujemy nasączony biszkopt konfiturą lub dżemem.
Krok 3: Krem Kajmakowy.
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i pozostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę dobrze schłodzoną miksujemy na niskich obrotach miksera dodając stopniowo mascarpone, a następnie masę kajmakową. Wlewamy wystudzoną żelatynę i miksujemy krótko do połączenia składników.
Krem kajmakowy od razu przekładamy na biszkopt w foremce. Wyrównujemy powierzchnię kremu.
Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i nasączamy resztą ponczu.
Krok 4: Polewa kajmakowa.
W rondelku podgrzewamy masę kajmakową z kremówką. Nie gotujemy, tylko podgrzewamy, energicznie mieszając, aż składniki się połączą.
Ciepłą polewę wylewamy na ciasto w foremce.
Posypujemy obficie orzechami włoskimi.
Wstawiamy ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.
Orzechowiec Kajmakowy |
Orzechowiec z kajmakiem |
Dziękuję za przepis Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper ciacho 🔥
OdpowiedzUsuńCzy trzeba użyć ponczu ?
OdpowiedzUsuńAby ciasto nie było za suche, to radzę użyć ponczu. A jeżeli nie chcesz dodawać alkoholu, to zrób poncz z herbaty z odrobiną aromatu migdałowego.
Usuń