Orzechowiec Kajmakowy

Ciasto orzechowe z masą krówkową

Orzechowiec z Kajmakiem i Amaretto

Przepis na wyjątkowe połączenie smaków - ciasto orzechowe z kajmakiem, mascarpone i konfiturą porzeczkową. 

To delikatne ciasto orzechowe, które rozpieszcza podniebienie orzechowym smakiem, łagodnością mascarpone z kajmakiem, oraz owocową nutą konfitury porzeczkowej. Mimo swojej bogatej wyjątkowości, nie jest to ciasto przesłodzone, czy przytłaczające - wręcz przeciwnie! Perfekcyjnie zbalansowane smaki tworzą harmonijną kompozycję, dając ostateczny efekt, który rozkocha w sobie nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Nie czekaj dłużej, zrób to pyszne ciasto z orzechami i podziel się ze mną swoimi wrażeniami. 

 

Orzechowiec Kajmakowy


SKŁADNIKI:
(na foremkę 25 x 35 cm.)

Biszkopt Orzechowy:
  • mąka pszenna (150 g)
  • orzechy włoskie zmielone (150 g)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka) 
  • jajka średniej wielkości (8 szt.)
  • cukier (150 g)
  • szczypta soli
Krem Kajmakowy:
  • śmietanka kremówka 30% (200 ml.)
  • mascarpone (500 g)
  • masa kajmakowa (200 g)
  • żelatyna sypka (3 płaskie łyżeczki) 
  • woda gorąca (1/4 szkl)
Poncz:
  • woda (1/2 szkl.)
  • likier amaretto (80 ml.)
Polewa:
  • masa kajmakowa (200 g)
  • śmietanka kremówka 30% (3 łyżki)
  • orzechy włoskie zmielone lub posiekane do posypania ciasta (2 - 3 garście)
Dodatkowo:
  • konfitura porzeczkowa, lub dżem (250 g) może być inny smak, ale najlepiej kwaskowaty
Przybory:
  • szpatułka 
  • szklanka 250 ml.
  • mikser
  • waga
  • papier do pieczenia
  • foremka 25 x 35 cm.
Uwagi:
Jeżeli chcesz zrobić to ciasto w innej foremce to musisz użyć innej proporcji składników. Możesz skorzystać z tego przelicznika na formy i składniki.






WYKONANIE:

Zobacz krok po kroku jak wykonać Orzechowiec z Kajmakiem

Krok 1: Biszkopt orzechowy.

Mąkę, orzechy włoskie zmielone i proszek do pieczenia mieszamy w miseczce.
Białka miksujemy 1 minutę na średnich obrotach miksera, a gdy się spienią dodajemy sól. Po około 2 minutach miksowania, gdy piana zwiększy swoją objętość dodajemy stopniowo cukier i miksujemy (około 10 minut) na wysokich obrotach miksera do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana zrobi się sztywna i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtka. Miksujemy krótko do połączenia składników. Wyłączamy mikser. Wsypujemy wcześniej wymieszane suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką. 
Przelewamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 160 °C przez 40 minut do suchego patyczka. 
Po upieczeniu wyciągamy od razu z piernika i studzimy.
Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
Jeden blat biszkoptu wsadzamy do foremki w której był pieczony.


Krok 2: Poncz.

Wodę łączymy z likierem amaretto. Większą połową ponczu nasączamy biszkopt w foremce. 
Smarujemy nasączony biszkopt konfiturą lub dżemem.


Krok 3: Krem Kajmakowy

W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i pozostawiamy do wystudzenia. 
Kremówkę dobrze schłodzoną miksujemy na niskich obrotach miksera dodając stopniowo mascarpone, a następnie masę kajmakową. Wlewamy wystudzoną żelatynę i miksujemy krótko do połączenia składników. 
Krem kajmakowy od razu przekładamy na biszkopt w foremce. Wyrównujemy powierzchnię kremu.
Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i nasączamy resztą ponczu.


Krok 4: Polewa kajmakowa.

W rondelku podgrzewamy masę kajmakową z kremówką. Nie gotujemy, tylko podgrzewamy, energicznie mieszając, aż składniki się połączą.
Ciepłą polewę wylewamy na ciasto w foremce. 
Posypujemy obficie orzechami włoskimi. 
Wstawiamy ciasto do lodówki najlepiej na całą noc. 


TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na Święta Bożego Narodzenia.

Orzechowiec przepis
Orzechowiec Kajmakowy

Ciasto Orzechowiec
Orzechowiec z kajmakiem

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Wyposażenie kuchni - sprawdź na Ceneo

Dziękuję, że NaPaterce znalazłam ten przepis.

Komentarze

  1. Anonimowy17/12/23

    Dziękuję za przepis Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy20/12/23

    Super ciacho 🔥

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy23/10/24

    Czy trzeba użyć ponczu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aby ciasto nie było za suche, to radzę użyć ponczu. A jeżeli nie chcesz dodawać alkoholu, to zrób poncz z herbaty z odrobiną aromatu migdałowego.

      Usuń

Prześlij komentarz