Orzechowiec Kajmakowy

Ciasto orzechowe z masą krówkową

Ciasto Orzechowe z Kajmakiem i Amaretto

Przepis na ciasto orzechowe z kajmakiem, mascarpone i konfiturą porzeczkową

Wyjątkowe połączenie smaków: ciasto orzechowe z delikatnym kremem z mascarpone i kajmaku oraz owocową nutą konfitury porzeczkowej. Nieprzesłodzone, idealnie zbalansowane – doskonały wybór na święta lub specjalne okazje!

 

Składniki na ciasto orzechowe z kajmakiem

Biszkopt Orzechowy:

  • 150 g mąki pszennej

  • 150 g zmielonych orzechów włoskich

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 8 jajek średniej wielkości

  • 150 g cukru

  • szczypta soli

Krem Kajmakowy:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%

  • 500 g mascarpone

  • 200 g masy kajmakowej

  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny

  • 1/4 szklanki gorącej wody

Poncz:

  • 1/2 szklanki wody

  • 80 ml likieru amaretto

Polewa:

  • 200 g masy kajmakowej

  • 3 łyżki śmietanki kremówki 30%

  • 2-3 garście zmielonych lub posiekanych orzechów włoskich do posypania

Dodatkowo:

  • 250 g konfitury porzeczkowej lub innego kwaskowatego dżemu

Przybory:

  • szpatułka 
  • szklanka 250 ml.
  • mikser
  • waga
  • papier do pieczenia
  • foremka 25 x 35 cm.


Wykonanie krok po kroku

Zobacz jak wykonać Orzechowiec z Kajmakiem

Krok 1: Biszkopt orzechowy

  1. W miseczce wymieszaj mąkę, zmielone orzechy włoskie i proszek do pieczenia.

  2. Białka ubijaj na średnich obrotach miksera przez ok. 1 minutę, dodaj szczyptę soli.

  3. Stopniowo dosypuj cukier, miksuj przez ok. 10 minut, aż piana stanie się sztywna i lśniąca.

  4. Dodawaj żółtka po jednym, miksuj krótko do połączenia.

  5. Wmieszaj delikatnie suche składniki za pomocą szpatułki.

  6. Przełóż masę do foremki (25 x 35 cm) wyłożoneju papierem do pieczenia.

  7. Piecz w 160 °C (funkcja góra-dół) przez 40 minut. Po upieczeniu wystudź i przekrój na dwa blaty.

Krok 2: Poncz

  1. Wymieszaj wodę z likierem amaretto.

  2. Nasącz pierwszy blat biszkoptu połową ilości ponczu i posmaruj konfiturą porzeczkową.

Krok 3: Krem Kajmakowy

  1. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie, odstaw do wystygnięcia.

  2. Schłodzoną kremówkę ubij na niskich obrotach, stopniowo dodaj mascarpone, a potem masę kajmakową.

  3. Wlej żelatynę, miksuj krótko, aż do połączenia składników.

  4. Krem wyłóż na nasączony biszkopt w foremce, wyrównaj powierzchnię i przykryj drugim blatem. Nasącz resztą ponczu.

Krok 4: Polewa kajmakowa

  1. W rondelku podgrzej masę kajmakową ze śmietanką, mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

  2. Ciepłą polewę rozprowadź na wierzchu ciasta i posyp orzechami włoskimi.


Uwagi i wskazówki

  • Dla mniejszych lub większych form użyj przelicznika składników.

  • Najlepiej przechowuj ciasto w lodówce przez całą noc przed podaniem, aby smaki się przegryzły.


Więcej inspiracji

Znajdziesz więcej moich przepisów na Święta Bożego Narodzenia na moim blogu!

Przepis na Orzechowe ciasto z kajmakiem
Orzechowiec Kajmakowy

Przepis na ciasto orzechowe z kajmakiem, mascarpone i konfiturą porzeczkową
Orzechowiec z kajmakiem

Jeżeli chcesz wiedzieć, co u mnie słychać, serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube! W moich filmach dzielę się codziennością życia w Grecji, dzięki czemu możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć ten piękny kraj z nieco innej perspektywy. 
Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!

Dziękuję NaPaterce za przepis.

Komentarze

  1. Anonimowy17/12/23

    Dziękuję za przepis Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy20/12/23

    Super ciacho 🔥

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy23/10/24

    Czy trzeba użyć ponczu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aby ciasto nie było za suche, to radzę użyć ponczu. A jeżeli nie chcesz dodawać alkoholu, to zrób poncz z herbaty z odrobiną aromatu migdałowego.

      Usuń

Prześlij komentarz