Skubaniec ze śliwkami

Pleśniak ze śliwkami

Przepis na pycha ciasto Skubaniec ze śliwkami. Jest to ciasto kruche pomiędzy którym  są pokrojone na kawałki soczyste śliwki opruszone cynamonem. 
Następną warstwą jest puszysta beza, która dodaje lekkości i delikatnej słodyczy, a jej konsystencja doskonale kontrastuje z kruszonką obsypaną delikatnym cukrem pudrem, tworząc harmonijną całość. 
Skąd nazwa Skubaniec? Nazwa skubaniec, inaczej też strzępiec, lub pleśniak odnosi się do sposobu przygotowywania niektórych warstw ciasta. Ciasto to zaczęło być popularne w Polsce w drugiej połowie 20 - tego wieku. Typowy pleśniak składa się z 5 warstw: spodu, dżemu owocowego, masy kakaowej, bezy i kruszonki. Warstwę dżemu można zastąpić powidłami, lub owocami takimi jak: jabłka, śliwki, rabarbar, agrest, porzeczki lub owoce leśne. Trzeba pamiętać, żeby owoce miały kwaskowaty smak, aby kontrastowały względem pozostałych warstw. Przepisy na to ciasto mogą się różnić w zależności od zwyczaju i regionu kraju, co wpływa na ilość i proporcje składników.
Skubaniec ze śliwkami nadaje się na każde okazje i zawsze robi wrażenie.
To prawdziwa uczta dla podniebienia, która zaspokoi Twoje słodkie pragnienia.
Nie czekaj dużej, zrób te pyszne ciasto ze śliwkami i podziel się ze mną swoimi wrażeniami.



Przepis na ciasto SKUBANIEC ZE SLIWKAMI


SKŁADNIKI:

Kruche ciasto:
  • mąka pszenna tortowa (3 szkl.)
  • masło zimne (200 g)
  • proszek do pieczenia (1,5 łyżeczki)
  • cukier puder (pół szklanki)
  • żółtka zimne (5 szt.)
  • kakao (2 łyżki)
  • szczypta soli
  • coś waniliowego może to być np. 1 łyżeczka ekstraku (u mnie wanilia w proszku)
  • kasza manna (garść)
Warstwa ze śliwkami:
  • 800 g śliwek dowolnego gatunku (u mnie renkloda) 
  • cynamon (pół łyżeczki)
  • kasza manna (1 łyżka)
  • budyń waniliowy - proszek (2 łyżki)
Beza:
  • białka (5 szt.)
  • cukier (1 szklanka)
  • szczypta soli
  • budyń waniliowy - proszek (1 łyżeczka)
Dekoracja:
  • cukier puder (2 łyżki)
Przybory:

  • foremka 24 x 24cm.
  • szpatułka 
  • szklanka 250 ml.
  • miarka
  • mikser
  • waga
  • papier do pieczenia 



WYKONANIE:

Zobacz krok po kroku jak wykonać ciasto Skubaniec ze śliwkami

1. Kruche ciasto:
Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i coś waniliowego (jeżeli masz ekstrakt lub aromat waniliowy w płynie to dodaj go później razem z jajkami). Mieszamy składniki z grubsza łyżką i dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki. Miksujemy na niskich obrotach do uzyskania piasku. Następnie dodajemy 5 żółtek. Miksujemy, aż składniki mniej więcej się połączą i wyłączamy mikser. Wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto w jedną całość. Ciasto dzielimy na 3 części. Dwie części zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy do zamrażalnika. Do trzeciej części dodajemy przesiane kakao i zagniatamy. Zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy do zamrażalnika.
Ciasto trzymamy w zamrażalniku przez czas przygotowań reszty składników.

2. Warstwa ze śliwkami:
Śliwki przekrajamy na pól, wyjmujemy pestki i kroimy owoce na małe kawałki. Wsypujemy cynamon, kaszę mannę, oraz budyń waniliowy. Po dokładnym wymieszaniu składników odstawiamy na chwilę..

3. Beza:
Do misy miksera wlewamy białka i zaczynamy miksowanie na średnich obrotach miksera. Gdy powstanie lekka piana wsypujemy szczyptę soli. A gdy białka się ubiją wsypujemy powoli 
1 łyżeczkę budyniu waniliowego i cukier. Od momentu wsypania cukru ubijamy dosłownie 5 minut mieszając cały czas na średnich obrotach miksera. 

4. Składanie ciasta.
Foremkę o wymiarach 24x24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia ( papier w foremce nie jest konieczny. Ja go zazwyczaj daję, bo to chroni foremkę później podczas krojenia ciasta)
Jedną część jasnego ciasta ścieramy na grubych oczkach tarki. Wykładamy równomiernie w foremce i lekko ugniatamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ przez około 20 minut aż się zarumieni. Po upieczeniu, gorące jeszcze ciasto opruszamy garścią kaszy manny i wykładamy wcześniej przyszykowane śliwki. Ciemne ciasto ścieramy na grubych oczkach tarki na śliwki. Następnie wykładamy ubite białka.Wyrównujemy i wygadzamy powierzchnię bezy. Na górę posypujemy startym jasnym ciastem, zwracając szczególną uwagę, aby równomiernie rozłożyć ciasto na bezie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dól w 180℃ przez około 50 - 60 minut. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze.
Po upieczeniu, pozostawiamy ciasto w uchylonym piekarniku 30 minut, po czym wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. 
Gdy ciasto całkowicie wystygnie lekko opadnie, ale jest to normalne. 

4. Dekoracja:
Ciasto posypujemy przesianym cukrem pudrem.


Uwagi:
Można dać śliwki obojętnie jakiego gatunku, lub inne owoce. Tylko, aby to nie nie były bardzo słodkie owoce, lecz lekko kwaskowate. 


Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!

TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na ciasta z owocami.

Ciasto ze śliwkami

Pyszne kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

Skubaniec ciasto

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. 
Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
👫 Grupa FB: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
Wyposażenie kuchni - sprawdź na Ceneo





Komentarze