Jabłka Prażone do Słoików

Prażone jabłka

Przepis na Pyszne Jabłka Prażone do Słoików - Cudowny Smak Jesieni na Twoim Stole
Jesień to bez wątpienia jedna z moich ulubionych pór roku, a co za tym idzie, sezon na pyszne, soczyste jabłka. Dlatego też postanowiłam wykorzystać ten dar natury w niezwykle smaczny sposób, tworząc przepis na jabłka prażone do słoików. Jest to idealny sposób na zachowanie smaku jesieni na dłużej, ponieważ jabłka te można wykorzystać w różnorodny sposób. Dodaj je do ciast, tortów, naleśników, bułeczek, rogalików, lub po prostu delektuj się nimi łyżeczką prosto ze słoika. To naprawdę wspaniały sposób na cieszenie się smakiem jesieni przez cały rok.

   
Przepis na Jabłka Prażone do Słoików

SKŁADNIKI:
  • jabłka (2,300 kg) *Jest to waga przed obraniemU mnie to jabłka Gala, ale świetnie też sprawdzą się szara reneta lub antonówka 
  • cukier (pół szklanki)
  • sok z 1 cytryny
  • woda (1/4 szklanki)
  • coś waniliowego (cukier waniliowy, ekstrakt, aromat, lub zmielone ziarenka z prawdziwej wanilii)


WYKONANIE:

Zobacz krok po kroku jak wykonać Prażone Jabłka do Słoików

Jabłka obieramy, starannie usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kosteczkę i przekładamy do garnka (waga moich jabłek przed obraniem to 2kg i 300 gramów)
Wsypujemy pół szklanki cukru, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 1/4 szklanki wody tj. okołlo 60-70 ml., oraz coś waniliowego (można uzyć cukier waniliowy, ekstrakt, aromat, lub zmielone ziarenka z prawdziwej wanilii). 
Mieszamy składniki ze sobą i prażymy jabłka na średnim grzaniu kuchenki często mieszając, aby się nie przypaliły. Prażymy około 30 minut. Po tym czasie są już gotowe. 
Wyłączamy grzanie kuchenki i jeszcze wrzące jabłka przekładamy do czystych i wyparzonych słoiczków zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni. Od razu zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem. Po przestudzeniu wszystkie zakrętki powinny się zassać. Nie trzeba pasteryzować. 
Prażone jabłka w słoikach można przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, do roku czasu, ale zaręczam, że z tej ilości jabłek tyle czasu nie postoją, bo szybko je zużyjesz  😉

UWAGI:
- Wykorzystałam jabłka z gatunku Gala, ale świetnie się też sprawdzi szara reneta, złota reneta, lub antonówka. Można też mieszać ze sobą kilka odmian.
Do jabłek można dodać jeszcze inne przyprawy, takie jak np.: cynamon, goździki, kardamon lub imbir i wtedy takie jabłka sprawdzą się idealnie do wykorzystania w przepisach świątecznych.
U mnie wyszły 4 słoiczki, z czego każdy słoiczek ma pojemność 320 ml.

|TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na wykorzystanie jabłek

Prażone Jabłka do Szarlotki
Za przepis dziękuję Ani
prażone jabłka do słoików

Zobacz jak zrobiłam Makowiec Japoński do którego dodałam jabłka prażone.

makowiec na święta


ciasto orzechowe z jabłkami

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
👫 Grupa FB: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!

Wyposażenie kuchni - sprawdź na Ceneo

Komentarze