Krówka Jabłkowa z cytrynową pianką to przepis na jabłecznik bez pieczenia. Soczyste jabłka nadają naturalnej słodyczy i delikatnej kwasowości, podczas gdy gładka masa krówkowa dodaje wyjątkowej konsystencji i bogactwa smaku. Wszystko to podbite jest świeżością pianki cytrynowej, która nadaje temu deserowi niepowtarzalny charakter przez co całość idealnie się komponuje. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia, która udowadnia, że w kuchni nie ma granic, jeśli chodzi o kreatywność i smak.
Krówka Jabłkowa bez pieczenia
SKŁADNIKI:
na foremkę 25x35 cm
Masa krówkowa:
- Masa krówkowa (460 g)
- masło (200 g)
- *oba składniki powinny być o temperaturze pokojowej
Masa jabłkowa:
- jabłka 1kg - waga po obraniu (u mnie są to w większości zielone jabłka Granny Smith i 2 czerwone jabłka Gala)
- cukier (2-3 łyżki)
- aromat waniliowy lub ekstrakt (parę kropel)
- sok z 1 cytryny
- woda (pół szklanki)
- galaretka cytrynowa (57 g proszku)
Pianka cytrynowa:
- galaretka cytrynowa (77 g)
- woda gorąca (1 szklanka)
- śmietanka kremówka 30% (500 ml.)
- cukier puder (3 łyżki)
- skórka otarta z 1 cytryny
Dekoracja:
- biała czekolada (około 40 g)
- kuleczki musujące (garść) - do zdobycia tutaj
Dodatkowo:
- herbatniki (około 60 szt.)
WYKONANIE:
Zobacz krok po kroku jak wykonać Jabłecznik bez pieczenia
Krok 1: Spód
Na dno foremki o wymiarach 25x35 cm. wykładamy 20 jasnych herbatników.
Krok 2: Masa krówkowa.
*Składniki do masy krówkowej powinny być o temperaturze pokojowej.
200 g miękkiego masła miksujemy na puszysto. Dodajemy 460 g masy krówkowej i miksując na średnich obrotach miksera łączymy oba składniki. Przekładamy na herbatniki w foremce i wyrównujemy powierzchnię kremu. Układamy około 20 herbatników. Odstawiamy do lodówki.
Krok 3: Masa jabłkowa.
Do garnka przekładamy 1 kg. jabłek obranych i startych na dużych oczkach tarki. (U mnie są to jabłka mieszane, w większości to jabłka zielone i 2 czerwone. Waga moich jabłek przed obraniem to 1kg i 300 gramów. ) Wsypujemy 2-3 łyżki cukru, aromat waniliowy (można dać cukier waniliowy lub ekstrakt), sok z 1cytryny (zanim dodamy sok z cytryny trzeba zetrzeć skórkę, bo przyda się w dalszym procesie tworzenia ciasta)
Włączamy grzanie kuchenki i prażymy jabłka na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu, aż zrobią się miękkie.
Jeżeli jabłka są mało soczyste wtedy dolewamy pół szklanki wody.
Gdy jabłka będą gotowe ( ja prażyłam moje 20 minut) to wyłączamy kuchenkę i blendujemy je na papkę.
Wsypujemy 1 galaretkę cytrynową (tj. 57g proszku) i mieszamy do rozpuszczenia galaretki. Odstawiamy masę jabłkową do wystudzenia, a następnie wykładamy ją na herbatniki w foremce.
Wyrównujemy masę jabłkową i przykrywamy ją warstwą herbatników. Wstawiamy ciasto do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
Krok 4: Pianka cytrynowa
1 galaretkę cytrynową (77g ) rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody. Studzimy.
500 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30%, 3 łyżki cukru pudru i otartą skórkę z 1 cytryny miksujemy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Gdy śmietanka się ubije zmniejszamy obroty do najniższych i wlewamy wystudzoną galaretkę cytrynową.
Miksujemy krótko do połączenia składników. Wykładamy bitą śmietanę na herbatniki i wyrównujemy powierzchnię za pomocą gładzika cukierniczego.
Krok 5: Dekoracja.
Ciasto posypujemy tartą białą czekoladą (wystarczy ok 40 g.)
Na warstwę z białej czekolady wykładamy kolorowe kuleczki musujące.
Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
|TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na pyszne ciasta bez pieczenia
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz