Przepis na Desernik Tęczowy bez pieczenia, czyli niezwykły, kolorowy i pyszny deser, w kształcie kolorowej kopuły. Ta wyjątkowa kompozycja składa się z delikatnego sera półtłustego, który tworzy bazę dla całej konstrukcji, a główną atrakcją są tu kolorowe galaretki, które ułożone w tęczowy wzór, nadają deserowi niezwykłego charakteru. Ciasto pokryte jest rozetkami z bitej śmietany udekorowanymi kolorowymi kuleczkami musującymi.
Przygotowanie tego deseru jest proste i daje wiele satysfakcji. Można eksperymentować z różnymi smakami galaretek dostosowując je do swoich preferencji. Cały proces jest przyjemny i pozwoli Wam wyrazić swoją kreatywność.
Zapraszam Was do wypróbowania tego przepisu i podzielenia się swoimi wrażeniami. Jestem pewna, iż deser ten, to będzie hit na Waszych przyjęciach.
Przepis na Desernik Tęczowy
SKŁADNIKI:
- ser półtłusty w kostce (1 kg)
- mleko (100 ml.)
- żelatyna (6 łyżeczek)
- cukier puder (6 łyżek)
- coś waniliowego (3 łyżeczki ekstraktu, aromatu, lub 1 op. cukru pudru)
- 1 galaretka czerwona leśne owoce (75 g)
- 1 galaretka żółta cytrynowa (75 g)
- 1 galaretka zielona agrestowa (75 g)
- 1 galaretka turkusowa (75 g)
- 1 galaretka niebieska (75 g)
- herbatniki (około 11 szt.)
Dekoracja:
- śmietanka kremówka 30% (450 ml)
- śmietan fix (2 op.)
- cukier puder (3 łyżki)
- perełki musujące dostępne tutaj
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
Zobacz krok po kroku jak wykonać Desernik Tęczowy
Krok 1: Galaretki
Do każdej z 5 galaretek wlewamy 230 ml. gorącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia i pozostawiamy do wystudzenia. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Po tym czasie kroimy galaretki na małe kawałki.
Krok 2: Masa serowa
Do rondelka wsypujemy 6 łyżeczek żelatyny, wlewamy 50 ml. mleka i pozostawiamy do napęcznienia. Po tym czasie wlewamy resztę mleka czyli 50 ml. i podgrzewamy, ale nie gotujemy. Cały czas mieszamy, aby żelatyna dobrze się rozpuściła. Gdy już będzie mocno podgrzana ściągamy z kuchenki i pozostawiamy do wystudzenia.
Do wysokiego naczynia przekładamy 900 g sera półtłustego, dodajemy 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego i 6 łyżek cukru pudru. Miksujemy ręcznym blenderem dolewając stopniowo wystudzone mleko z żelatyną. Miksujemy do otrzymania kremowej konsystencji. Masę serową rozdzielamy równo do wszystkich galaretek i mieszamy.
Miskę o pojemności 2 litrów i średnicy 23 cm wykładamy folią spożywczą. Przekładamy do niej masę serową z czerwoną galaretką i wyrównujemy powierzchnię. Następnie masę z żółtą galaretką, zieloną, turkusową i niebieską.
Na wygładzoną powierzchnię układamy namoczone w mleku herbatniki.
Przykrywamy desernik folią spożywczą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Krok 3: Dekoracja
Na drugi dzień gdy ciasto będzie już mocno schłodzone ściągamy folię spożywczą, nakładamy duży talerz i odwracamy całość (patrz film). Ściągamy ostrożnie miskę.
450 ml śmietanki kremówki 30%, 3 łyżki cukru pudru i 2 śmietan fix miksujemy na sztywno. (Można pominąć śmietan fiks, ale wtedy trzeba użyć kremówki o większej ilości tłuszczu np. 36% lub 42%.)
Cienką warstwą ubitej śmietany smarujemy ciasto. Resztę bitej śmietany przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką dowolnego rozmiaru.
Całą powierzchnię ciasta dekorujemy rozetkami z ubitej śmietany.
Na rozetki nakładamy ozdobne kolorowe kuleczki musujące.
|TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na pyszne desery
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
👫 Grupa FB: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz