Czekoladowa Rozkosz z Kremem Budyniowym

ciasto czekoladowe z budyniem

Czekoladowa Rozkosz z pysznym kremem budyniowo galaretkowym jest to ciasto, które w jednym kęsie zapewnia niezapomniane doznania smakowe i przenosi nas w krainę rozkoszy.
Mocno czekoladowe ciasto na spodzie stanowi idealne tło dla pysznego kremu o delikatnej konsystencji, przygotowanego na bazie soku wieloowocowego. Dodatkowym elementem są tu herbatniki otulone budyniowym kremem z galaretką, który wzbogaca smakową paletę tego pysznego ciasta. Dekorację stanowią rozetki z bitej śmietany udekorowane czekoladową posypką. 



Czekoladowa Rozkosz z Kremem Budyniowym i Galaretką 

SKŁADNIKI:
*na foremkę 24x24cm.

Ciasto czekoladwe:
  • mleko (pół szkl.)
  • gorzka czekolada (50 g)
  • 1 jajko
  • cukier (2/3 szkl.)
  • olej (1/4 szkl.)
  • jogurt grecki (pół szkl.)
  • coś waniliowego (ekstrakt lub cukier waniliowy)
  • mąka pszenna (1 szkl.)
  • kakao (pół szkl.)
  • proszek do pieczenia (pół łyżeczki.)
  • soda (pół łyżeczki.)
Budyń z galaretką:
  • sok wieloowocowy (1 litr)
  • 2 budynie waniliowe (76 g)
Krem budyniowy:
  • połowę budyniu z galaretką
  • 2 galaretki przezroczyste (154g)
  • śmietanka kremówka 30% (400 ml.)
  • śmietan fix (1,5 opakowania)
  • cukier waniliowy (3 łyżki)
Dodatkowo:
  • herbatniki (17 szt.)
Dekoracja:
  • śmietanka kremówka 30% (150 ml.)
  • pół opakowania śmietan fix 
  • cukier puder (1 łyżka)
Potrzebne gadżety:



WYKONANIE:

Zobacz krok po kroku jak wykonać 
Czekoladową Rozkosz z Kremem Budyniowym 


Krok 1Ciasto czekoladowe.
Do rondelka wlewamy pół szkl. mleka. Podgrzewamy i dodajemy 50 g deserowej czekolady. Podgrzewając mieszamy tak długo, aż czekolada się rozpuści.
Nie gotujemy. Odstawiamy na bok do wystudzenia.
Do dużej misy przekładamy 1 jajko i 2/3 szkl. cukru. Cukier wsypujemy partiami ucierając 3 minuty rózgą kuchenną, aż masa zrobi się jasna.
Wlewamy 1/4 szkl oleju (u mnie jest to oliwa z oliwek) Dajcie sobie jaki olej chcecie nie musi to być oliwa z oliwek. Następnie 0,5 szkl. jogurtu greckiego (zamiast jogurtu greckiego można dać zwykłą kwaśną śmietanę) 
Krótko mieszamy do połączenia składników i wlewamy wystudzoną czekoladę.
Wsypujemy przesiewając 1 szklankę mąki pszennej, pół szkl. kakao, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody i 1 cukier waniliowy. Przesiewamy suche składniki i mieszamy krótko do połączenia składników (masa wyjdzie dość gęsta, 
a to przez ten jogurt, bo tutaj w Grecji mamy bardzo gęsty jogurt grecki. Jeżeli dacie zwykłą śmietanę, to masa będzie rzadsza, ale bez obawy też ciasto wyjdzie.)
Przekładamy ciasto do foremki o wymiarach 24x24cm. wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia. Boków foremki niczym nie smarujemy. 
Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 160*C przez około 25 - 35min
Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze. 
Po upieczeniu wyciągamy z foremki, ściągamy papier do pieczenia i pozostawiamy ciasto do wystudzenia. 
Następnie wkładamy z powrotem do foremki.

Czekoladowe z masą budyniową i galaretką

Krok 2: Budyń z galaretką
Do dużego kubka wlewamy 200 ml. soku wieloowocowego, a do rondelka wlewamy 800 ml. i włączamy grzanie kuchenki. 
Do soku w kubku wsypujemy 2 budynie waniliowe, z czego każdy budyń ma 38 g. Mieszamy. Zaznaczam, że nie dodajemy cukru, bo sok sam w sobie już jest słodki. 
Gdy sok w rondelku zacznie się gotować wlewamy rozrobione budynie i gotujemy jeszcze chwilkę aż zgęstnieje. Ściągamy z kuchenki i wsypujemy 2 przezroczyste galaretki (dowolnego smaku) 
(Jeżeli nie macie przezroczystych galaretek możecie dać inne, najlepiej jakieś żółte)
Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się proszku i dzielimy na 2 równe części rozlewając do miseczek. Jedną miseczkę odstawiamy, niech się spokojnie studzi, a drugą wstawiamy do zimnej wody, aby szybciej wystygła.

Do misy miksera wlewamy 400 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30 %, włączamy mikser i wsypujemy 3 łyżki cukru pudru. Do tego 1,5 opakowania śmietanfix
i ubijamy na sztywno. 
Zamiast śmietanfix możecie użyć żelatynę. (Gdybyście zdecydowali się na żelatynę, to potrzebujecie dać 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w mniej więcej
100 ml. gorącej wody. 100 ml. to jest mniej niż 1/4 szklanki)  
Gdy kremówka się ubije wyłączamy mikser i wlewamy wystudzony i lekko tężejący budyń z galaretką. 
Nie miksujemy mikserem, tylko mieszamy delikatnie łyżką. 
Krem przekładamy na czekoladowe ciasto w foremce. 
Wyrównujemy powierzchnię i układamy warstwę ciemnych herbatników (to będzie około 17 szt.) 
Wstawiamy do lodówki do stężenia. 
Gdy krem trochę stężeje, na herbatniki wylewamy drugą część budyniu z galaretką (powinna ona już lekko tężeć).
Ciasto wstawiamy do lodówki przykryte folia spożywczą, żeby wszystkie smaki się przeszły, a ciasto czekoladowe nabrało odpowiedniej wilgotności. 
Jeżeli nie dacie folii to czekoladowy spód ciasta może być zbyt suchy. 
Ciasto chłodzimy w lodówce najlepiej cała noc. 

Czekoladowe ciasto z kremem budyniowym

Krok 3: Dekoracja.
Do zrobienia bitej śmietany użyłam 150 ml. śmietanki kremówki 30%, 1 łyżkę cukru pudru i pół opakowania śmietanfix tj 4 g. (oczywiście możecie pominąć śmietanfix, ale wtedy zamiast kremówki 30% dajcie sobie kremówkę o większej zawartości tłuszczu np 36% )
Na koniec posypujemy czekoladową posypką.

*UWAGI:
Do kremu zamiast śmietanfix można dać żelatynę.
Do dekoracji z ubitej śmietany nie trzeba dodawać śmietanfix, ale wtedy najlepiej użyć kremówki 36% (ja dodałam śmietanfix, aby rozetki mi się nie rozpłynęły ze względu na upał)


|TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasta czekoladowe

Czekoladowe z kremem budyniowym i musem

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
👫 Grupa FB: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!

Wyposażenie kuchni - sprawdź na Ceneo

Komentarze

  1. Anonimowy15/7/23

    Pomysł ciekawy, sprobuję zrobić 😃 tylko jakim cudem na zdjęciu obie warsty kremów są podobnej grubości skoro budyń dzielę na 2 równe części, a do jedej z nich dodaję jeszcze 400ml ubitej śmietany...?

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy15/7/23

    Pomysł ciekawy, spróbuję zrobic. Tylko jakim cudem na zdj obie warsty kremów mają taką samą grubość, skoro budyń dziele na 2 takie same części, a do jedej z nich dodaje dodatkowo bitą smietane, przeciez tego wyjdzie z 2x wiecej...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Białego kremu wychodzi więcej. Proszę spojrzeć na video, kremy nie mają takiej samej grubości. To kwestia tego, że ciemne ciasto nie było idealnie równe. Proszę zerknąć na zdjęcia ciasta na drugim planie (ewidentnie widać różnicę). Tak czy siak, ciacho jest mega pyszne, więc zachęcam zrobić 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🤗

      Usuń

Prześlij komentarz