Przepis na Szpinakowe Ciasto z Kiwi, galaretką i pianką jogurtowo twarogową. Jest to wyjątkowa propozycja na wiosenne ciasto, które można podać też w czasie świąt wielkanocnych. Ciasto składa się z mięciutkiego biszkoptu wzbogaconego o szpinak, co nadaje mu pięknego zielonego koloru i świeżego smaku. Pomiędzy blatami ciasta znajduje się zielona galaretka wypełniona jabłkami i kiwi. Górę wieńczy pianka jogurtowo serowa, czyli kremowa warstwa, która dodaje ciastu aksamitności i subtelnego smaku sera, jednocześnie sprawiając, że ciasto jest lżejsze i bardziej orzeźwiające. Całość udekorowana plastrami kiwi, pokrytymi przeźroczystą galaretką. Przepis na to ciasto znalazłam u Oksany. Zmodyfikowałam je jednak, gdyż w oryginalnym przepisie był użyty szpinak mrożony, przez co kolor ciasta był ciemniejszy. Wykorzystałam więc mój przepis na szpinakowe ciasto, a reszta receptury pozostała bez zmian.
Szpinakowe Ciasto z Kiwi
SKŁADNIKI:
Ciasto szpinakowe:
- jajka (3 szt. średnie)
- cukier (1 szklanka )
- mąka krupczatka (2 szklanki )
- proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki)
- olej (3/4 szklanki)
- szpinak świeży bez łodyżek (130 g) (najlepiej się sprawdzi szpinak baby)
Poncz:
- woda (1/4 szklanki)
- cukier puder (1 łyżeczka)
- sok z cytryny (4 łyżki)
Galaretka z owocami:
- kiwi (6 szt.)
- jabłka (1 kg.) *dowolnej odmiany
- woda (600 ml.)
- 3 galaretki o smaku kiwi (3 opakowania x 77g = 231 g)
Pianka jogurtowo twarogowa:
- twaróg (400 g)
- cukier (150 g = 3/4 szklanki)
- jogurt grecki (200 g)
- woda (100 ml. = niecałe pół szklanki)
- żelatyna (4 łyżeczki)
- aromat waniliowy (1 łyżeczka)
Dekoracja:
- 4 kiwi
- 1 galaretka krystaliczna (77 g)
- woda (400 ml = 1 i 3/4 szklanki)
Przybory:
- foremka 24x24 cm.
- szklanka 250 ml.
- mikser
- szpatułka
- miarka
- waga
- folia rantowa
WYKONANIE:
Zobacz krok po kroku jak zrobić Szpinakowe Ciasto z Kiwi
1. Biszkopt szpinakowy
Blendujemy szpinak z 1/4 szkl. oleju.
Jajka z cukrem miksujemy na najwyższych obrotach miksera około 15 minut na puszysto, dolewamy stopniowo pół szklanki oleju, przesianą mąką i przesiany proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy po łyżce (dość szybkimi ruchami) zblendowany szpinak i miksujemy do połączenia składników. Przelewamy do foremki 24x24 cm wyłożonej na dnie pergaminem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ przez około 40 min. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze.
Upieczone ciasto wyciągamy od razu z piekarnika i pozostawiamy w foremce do wystudzenia. Następnie odkrawamy przyrumienioną górę ciasta i przekrawamy ciasto na 2 blaty. Dolną część ciasta wkładamy z powrotem do foremki, którą od środka wykładamy folią rantową w celu przedłużenia wysokości foremki (całe ciasto będzie wyższe od foremki)
2. Poncz
Wodę, cukier i sok z cytryny łączymy ze sobą i tak otrzymanym ponczem nasączamy dolny blat biszkoptu w foremce.
3. Galaretka z owocami
Kiwi i jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy minutkę, ściągamy z kuchenki i wsypujemy galaretki. Mieszamy do dokładnego rozpuszczenia proszku i odstawiamy do wystudzenia i lekkiego tężenia (aby przyśpieszyć proces chłodzenia galaretki można wstawić garnek do miski z zimną wodą)
Wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę z owocami przelewamy na nasączone ponczem ciasto szpinakowe w foremce (proszę zwrócić uwagę, aby galaretka miała gęstą, tężejącą konsystencję, bo w przeciwnym razie jak będzie za bardzo płynna, to wsiąknie w ciasto). Drugi blat ciasta nasączamy resztą ponczu i stroną nasączoną kładziemy na galaretce z owocami. Dociskamy lekko i wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
4. Pianka jogurtowo twarogowa
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do lekkiego wystudzenia.
Twaróg, cukier, jogurt grecki i aromat waniliowy blendujemy do uzyskania aksamitnej masy.
Do lekko ciepłej żelatyny dodajemy 4-5 łyżeczek masy jogurtowej, mieszamy i tak zahartowaną żelatynę wlewamy do ubitego kremu. Blendujemy jeszcze krótko do połączenia składników i przelewamy na szpinakowe ciasto w foremce.
Wstawiamy ciasto do lodówki, aby masa jogurtowa stężała, na czas przygotowań reszty składników.
5. Dekoracja
Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
4 kiwi obieramy, kroimy w plastry i przekładamy do rondelka. Zalewamy gorącą wodą tak, aby woda przykryła owoce. Zagotowujemy i gdy tylko zacznie się gotować ściągamy z kuchenki i odcedzamy. Pozostawiamy owoce do wyschnięcia i układamy na stężałej masie jogurtowej.
Zalewamy owoce ostudzoną i lekko tężejącą galaretką (galaretka nie może być za bardzo płynna, bo owoce odkleją się od masy jogurtowej i zaczną pływać)
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
4 kiwi obieramy, kroimy w plastry i przekładamy do rondelka. Zalewamy gorącą wodą tak, aby woda przykryła owoce. Zagotowujemy i gdy tylko zacznie się gotować ściągamy z kuchenki i odcedzamy. Pozostawiamy owoce do wyschnięcia i układamy na stężałej masie jogurtowej.
Zalewamy owoce ostudzoną i lekko tężejącą galaretką (galaretka nie może być za bardzo płynna, bo owoce odkleją się od masy jogurtowej i zaczną pływać)
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
*Uwagi:
- Żeby uzyskać intensywny kolor ciasta szpinak powinien być bez łodyżek, świeży, najlepiej baby, i dobrze zblendowany.
- Żeby uzyskać intensywny kolor ciasta szpinak powinien być bez łodyżek, świeży, najlepiej baby, i dobrze zblendowany.
- Z mrożonego szpinaku też można zrobić, ale wtedy kolor nie będzie tak intensywnie ładny.
- Jak dla mnie ciasto lepiej smakuje po 2 dniach od zrobienia.
|TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na pyszne ciasta na Wielkanoc
Kliknij w zdjęcie poniżej i zobacz przepisy na Ciasta Wielkanocne
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Ciasto prezentuje się naprawdę wspaniale! Jakoś do tej pory nie robiłam nigdy placków z kiwi, także będzie to coś nowego. Choć zastanawiam się nad tym szpinakiem, czy nie zastąpić go czymś innym. O ile sama go uwielbiam, to nie wszyscy z domowników są jego fanami ;) Ogółem wydaje mi się, że ten przepis daje spore pole do manewru, gdzie można użyć własnej wyobraźni i delikatnie go zmienić. Dziękuję za ten przepis, już został zapisany i w najbliższym czasie postaram się go wykorzystać! Może w najbliższy weekend się uda ;)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można modyfikować. I to mi się podoba w przepisach, że zawsze można zrobić trochę inaczej i już wychodzi inne ciasto 😉 Co do szpinaku... Właśnie to ciasto szpinakowe jest mega pyszne i robi robotę. Ale jako inny zamiennik proponowałabym zrobić biszkopt kisielowy, przy użyciu kiślu o smaku kiwi właśnie, który też da lekki zielony kolorek. Lub też można zrobić na biszkopcie czekoladowym. Mam taki przepis na ciasto z kiwi na blatach czekoladowych, jest to TORCIK KIWI obłędnie pyszny polecam: https://bit.ly/2PUK4TA 🙂 Pozdrawiam serdecznie 😘
UsuńJa mam taką blachę 40/24 jak z takich porcji zrobię będzie bardzo niski?
OdpowiedzUsuń