Przepis na kremowy sernik z żelką brzoskwiniową i galaretką bez pieczenia. Ciacho znane też pod nazwą Sernik Jajko Sadzone. Jest to szybki i łatwy do zrobienia przepis, który doskonale sprawdzi się na Wielkanoc, oraz inne okazje. Spód ciasta przygotowany jest z herbatników i kremu czekoladowego, na którym znajduje się kremowa masa serowa, w środku wypełniona żelką brzoskwiniową. Góra ciasta przykryta połówkami brzoskwiń zalanymi krystaliczną galaretką. Ciasto jest kremowe i puszyste, z lekko chrupiącym spodem. Wszystkie składniki idealnie ze sobą harmonizują tworząc oryginalny wygląd i wyjątkowy smak, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim łasuchom.
Sernik z Żelką Brzoskwiniową
SKŁADNIKI:
*tortownica 20-22 cm. oraz tortownica 18 cm
Spód:
- herbatniki kakaowe (125g)
- krem czekoladowy typu nutella (200g)
Żelka brzoskwiniowa:
- brzoskwinie z puszki (300 g)
- sok z cytryny ( 2 łyżeczki)
- żelatyna (3 łyżeczki)
- gorąca woda (1/4 szkl.)
Masa serowa:
- ser półtłusty (500 g)
- cukier puder (110 g )
- sok z cytryny ( 3 łyżki)
- syrop z puszki po brzoskwiniach (3,5 łyżki)
- żelatyna (3 kopiaste łyżeczki)
- gorąca woda (1/4 szkl.)
- śmietanka kremówka 30% (200 ml.)
Dodatkowo:
- ścięte wierzchołki z 7 połówek brzoskwiń
- galaretka krystaliczna (1 op = 77 g)
- gorąca woda (350 ml.)
Przybory:
WYKONANIE:
Zobacz krok po kroku jak wykonać sernik z żelką brzoskwiniową.
*Uwagi: Wszystkie składniki, oprócz kremówki powinny mieć temperaturę pokojową.
1. Żelka brzoskwiniowa
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i lekko studzimy.
Z 7 połówek brzoskwiń odcinamy wierzchołki i odkładamy (będzie do dekoracji) a resztę brzoskwiń blendujemy. Dodajemy sok z cytryny. Mieszamy. Do jeszcze ciepłej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki zblendowanych brzoskwiń, mieszamy i tak zahartowaną żelatynę wlewamy do musu brzoskwiniowego. Chwilką jeszcze mieszamy blendując, aby składniki dobrze się połączyły. Mus brzoskwiniowy przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm. wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
2. Spód
Herbatniki rozdrabniamy blenderem na piasek. Dodajemy krem typu nutella i mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do tortownicy o wymiarach 20-22 cm. i wyrównujemy powierzchnię.
3. Masa serowa
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
Ser, cukier puder, sok z cytryny i syrop z brzoskwiń blendujemy na gładką masę.
Kremówkę ubijamy na prawie sztywno i dodajemy do masy serowej. Blendujemy krótko do połączenia składników.
Do lekko ciepłej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki masy serowej, dokładnie mieszamy i tak zahartowaną żelatynę wlewamy do masy serowej. Blendujemy do dokładnego połączenia składników.
Przelewamy 2/3 masy na spód z herbatników w tortownicy 20-22cm. Wyrównujemy i na środek kładziemy żelkę brzoskwiniową. Wylewamy resztę masy serowej, wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do lodówki do stężenia.
4. Dekoracja.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Odcięte wcześniej wierzchołki brzoskwiń układamy na masie serowej. Zalewamy lekko tężejącą galaretką i wstawiamy ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.
|TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na pyszne ciasta bez pieczenia.
sernik jajko sadzone |
sernik z żelką brzoskwiniową |
sernik z żelką bez pieczenia |
ciasto jajko sadzone |
Kliknij w zdjęcie poniżej i zobacz przepisy na Ciasta Wielkanocne
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pin: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Super👍
OdpowiedzUsuń