Sernik z żelką brzoskwiniową

sernik z żelką brzoskwiniową

Przepis na kremowy sernik z żelką brzoskwiniową i galaretką bez pieczenia. Ciacho znane też pod nazwą Sernik Jajko Sadzone. Jest to szybki i łatwy do zrobienia przepis, który doskonale sprawdzi się na Wielkanoc, oraz inne okazje. Spód ciasta przygotowany jest z herbatników i kremu czekoladowego, na którym znajduje się kremowa masa serowa, w środku wypełniona żelką brzoskwiniową. Góra ciasta przykryta połówkami brzoskwiń zalanymi krystaliczną galaretką. Ciasto jest kremowe i puszyste, z lekko chrupiącym spodem. Wszystkie składniki idealnie ze sobą harmonizują tworząc oryginalny wygląd i wyjątkowy smak, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim łasuchom. 



Sernik z Żelką Brzoskwiniową


SKŁADNIKI:
*tortownica 20-22 cm. oraz tortownica 18 cm

Spód:

  • herbatniki kakaowe (125g)
  • krem czekoladowy typu nutella (200g)

Żelka brzoskwiniowa:

  • brzoskwinie z puszki (300 g)
  • sok z cytryny ( 2 łyżeczki)
  • żelatyna (3 łyżeczki)
  • gorąca woda (1/4 szkl.)

Masa serowa: 

  • ser półtłusty (500 g)
  • cukier puder (110 g )
  • sok z cytryny ( 3 łyżki)
  • syrop z puszki po brzoskwiniach (3,5 łyżki)
  • żelatyna (3 kopiaste łyżeczki)
  • gorąca woda (1/4 szkl.)
  • śmietanka kremówka 30% (200 ml.)

Dodatkowo:

  • ścięte wierzchołki z 7 połówek brzoskwiń
  • galaretka krystaliczna (1 op = 77 g)
  • gorąca woda (350 ml.)

Przybory:




WYKONANIE:

Zobacz krok po kroku jak wykonać sernik z żelką brzoskwiniową.

*Uwagi: Wszystkie składniki, oprócz kremówki powinny mieć temperaturę pokojową.

1. Żelka brzoskwiniowa

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i lekko studzimy. 
Z 7 połówek brzoskwiń odcinamy wierzchołki i odkładamy (będzie do dekoracji) a resztę brzoskwiń blendujemy. Dodajemy sok z cytryny. Mieszamy. Do jeszcze ciepłej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki zblendowanych brzoskwiń, mieszamy i tak zahartowaną żelatynę wlewamy do musu brzoskwiniowego. Chwilką jeszcze mieszamy blendując, aby składniki dobrze się połączyły. Mus brzoskwiniowy przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm. wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

2. Spód

Herbatniki rozdrabniamy blenderem na piasek. Dodajemy krem typu nutella i mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do tortownicy o wymiarach 20-22 cm. i wyrównujemy powierzchnię.

3. Masa serowa

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
Ser, cukier puder, sok z cytryny i syrop z brzoskwiń blendujemy na gładką masę.
Kremówkę ubijamy na prawie sztywno i dodajemy do masy serowej. Blendujemy krótko do połączenia składników.
Do lekko ciepłej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki masy serowej, dokładnie mieszamy i tak zahartowaną żelatynę wlewamy do masy serowej. Blendujemy do dokładnego połączenia składników. 
Przelewamy 2/3 masy na spód z herbatników w tortownicy 20-22cm. Wyrównujemy i na środek kładziemy żelkę brzoskwiniową. Wylewamy resztę masy serowej, wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do lodówki do stężenia.

4. Dekoracja.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Odcięte wcześniej wierzchołki brzoskwiń układamy na masie serowej. Zalewamy lekko tężejącą galaretką i wstawiamy ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.
 

|TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na pyszne ciasta bez pieczenia.

Sernik z brzoskwiniami bez pieczenia
sernik jajko sadzone

sernik wielkanocny
sernik z żelką brzoskwiniową

Sernik na zimno żelką brzokwiniową
sernik z żelką bez pieczenia

Sernik żelką brzokwiniową na wielkanoc
ciasto jajko sadzone

Kliknij w zdjęcie poniżej i zobacz przepisy na Ciasta Wielkanocne

ciasta na wielkanoc

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pin: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!

Komentarze

Prześlij komentarz