Cytrynowa pychotka to mocno aromatyczne ciasto cytrynowe, na biszkopcie, z obłędnie pysznym kremem cytrynowym, delikatną jak puch pianką i galaretką cytrynową. Całość udekorowana kleksem bitej śmietany z odrobiną otartej skórki cytrynowej. Ciasto jest lekkie, orzeźwiające i delikatne w smaku. Idealne dla osób lubiących kwaskowate smaki.
Ciasto świetnie pasuje na święta wielkanocne, a w wersji na herbatnikach idealnie sprawdzi się w upalne dni.
CYTRYNOWA PYCHOTKA
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- jajka (4 szt.)
- cukier (60 g)
- mąka krupczatka (75 g)
- mąka ziemniaczana (75 g)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- szczypta soli
Poncz:
- woda (pół szklanki)
- sok z cytryny (4 łyżki)
- cukier puder (2 łyżeczki)
Krem budyniowo cytrynowy:
- woda (1,5 szkl.)
- 2 budynie waniliowe lub cytrynowe (2x40g = 80 g)
- sok z cytryny (125 ml.)
- masło (140 g)
- cukier (1 szklanka = około 100 g)
Pianka cytrynowa:
- woda gorąca (1 szklanka = 250 ml.)
- 1 galaretka cytrynowa (40 g)
- śmietanka kremówka 35% (500 ml.)
- cukier puder (2 łyżki)
Warstwa galaretkowa:
- 1 galaretka cytrynowa(40 g)
- woda gorąca (2 szklanki = 500 ml.)
- otarta skórka z 1 dużej cytryny
Dekoracja:
- śmietanka kremówka 35% (100 ml.)
- cukier puder (1 łyżka)
- skórka otarta z cytryny
Przybory:
- foremka 25x35 cm.
- szklanka 250 ml.
- mikser
- papier do pieczenia
- szpatułka
- miarka
- waga
WYKONANIE:
Zobacz krok po kroku jak wykonać ciasto Cytrynowa Pychotka
1. Przygotowanie
Foremkę wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180℃
2. Biszkopt
Do misy miksera wlewamy białka i zaczynamy ubijanie na najwyższych obrotach miksera. Gdy białka się spienią wsypujemy szczyptę soli, a gdy już prawie się ubiją wsypujemy stopniowo cukier. Od momentu wsypania cukru miksujemy około 10-12 minut (cały proces ubijania białek od początku do końca to około 15 minut).
Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy po jednym żółtka. Miksujemy krótko do połączenia i wyłączamy mikser.
Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy po jednym żółtka. Miksujemy krótko do połączenia i wyłączamy mikser.
Wsypujemy przesiane obie mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia składników.
Wymieszane składniki przelewamy do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 180 ℃ przez 25 minut. (każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze)
Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w foremce do wystudzenia.
3. Poncz
Do szklanki wlewamy wodę, sok z cytryny i cukier puder. Mieszamy i tak otrzymanym ponczem nasączamy wystudzony biszkopt w foremce.
4. Krem budyniowo cytrynowy
Do rondelka wlewamy 1 szklankę wody, sok z cytryny i cukier. Mieszamy i zagotowujemy.
W miedzy czasie w 1/2 szklanki wody rozprowadzamy budynie i gdy woda w rondelku zagotuje się wlewamy mieszankę budyniową. Mieszamy i od razu dodajemy masło. Ciągle mieszając gotujemy na małym ogniu, aż masło się rozpuści, a masa zgęstnieje. Odstawiamy budyń do lekkiego ostudzenia (nie studzimy całkowicie), a następnie wylewamy na nasączony biszkopt.
Wygładzamy powierzchnię kremu i wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
5. Pianka cytrynowa
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i wlewamy wystudzoną galaretkę (galaretkę wlewamy od razu całą, nie ciurkiem) Miksujemy krótko do połączenia składników (nie miksujemy za długo bo krem się zwarzy).
Przelewamy do foremki na stężały budyń. Wygładzamy powierzchnię kremu i wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
6. Warstwa galaretkowa
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia. Gdy wystygnie dodajemy do niej otartą skórkę z 1 cytryny i pozostawiamy jeszcze galaretkę, aż zacznie lekko tężeć. Następnie wylewamy ja na wierzch ciasta.
Wstawiamy ciasto do lodówki najlepiej na cała noc.
7. Dekoracja
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką wilton nr: 1M. Wyciskamy bitą śmietanę na ciasto robiąc rozetki, które posypujemy otartą skórką z cytryny.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasta z owocami.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
bardzo dobre ciasto - wszyscy zachwyceni, wbrew pozorom nie jest czasochłonne
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 😊
Usuń