Łąka z Kurczaczkami - Wielkanocne ciasto szpinakowe, to nic innego jak leśny mech w innej odsłonie. Ciasto przełożone jest kremem śmietankowym wzbogaconym kawałkami owoców - banana i brzoskwiń. Udekorowane żółtymi jajeczkami czekoladowymi, motylkami cukrowymi i połówkami brzoskwiń imitującymi kurczaczki. Jest to bardzo ładne ciasto idealne na święta wielkanocne, które zrobi wrażenie na gościach i będzie smaczną alternatywą dla tradycyjnych wypieków wielkanocnych. W smaku delikatne i niesamowicie smaczne. Przepis ten powstał z połączenia 3 innych moich przepisów: na ciasto szpinakowo truskawkowe, na krem z przepisu puszek makowy i na dekorację zainspirowaną przepisem na sernik pszczółka z nasionami chia.
Łąka z Kurczaczkami - Wielkanocne Ciasto Szpinakowe
SKŁADNIKI:
Biszkopt szpinakowy:
- jajka (3 szt. średnie)
- cukier ( 1 szklanka)
- mąka krupczatka (2 szklanki)
- proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki)
- olej (3/4 szkl)
- szpinak świeży bez łodyżek (130 g) (najlepiej się sprawdzi szpinak baby)
Poncz:
- woda (1/4 szklanki) *ewentualnie sok po brzoskwiniach
- cukier puder (1 łyżeczka)
- sok z cytryny (4 łyżki)
Krem śmietankowy:
- śmietanka kremówka 36% (600 ml.)
- serek mascarpone (250 g)
- cukier puder (4 łyżki kopiaste)
- żelatyna (4 łyżeczki płaskie)
- woda gorąca (1/4 szklanki)
- 1 banan
- 1 duża puszka z brzoskwiniami (z czego 5 połówek brzoskwiń odkładamy do dekoracji)
Dekoracja:
- brzoskwinie z puszki (5 połówek)
- oczka cukrowe dostępne tutaj
- skórka z czerwonego jabłka (do zrobienia dzióbków)
- czekolada deserowa roztopiona (10 g) do zrobienia nóżek
- motylki cukrowe - dostępne tutaj
- jajeczka czekoladowe (zrobiłam sama z białej czekolady i pomalowałam barwnikiem firmy Wilton dostępny tutaj)
Przybory:
- foremka 24x24 cm.
- szklanka 250 ml.
- mikser
- szpatułka
- miarka
- waga
Nie masz wagi w domu? Skorzystaj z przelicznika kuchennego!
WYKONANIE:
Zobacz krok po kroku jak wykonać Łąkę z Kurczaczkami
1. Biszkopt szpinakowy
Blendujemy szpinak z 1/4 szkl. oleju na papkę.
Jajka z cukrem miksujemy na najwyższych obrotach miksera około 15 minut na puszysto, dolewamy stopniowo pół szklanki oleju, przesianą mąką i przesiany proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy po łyżce (dość szybkimi ruchami) zblendowany szpinak i miksujemy do połączenia składników. Przelewamy do foremki 24x24 cm wyłożonej na spodzie pergaminem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ przez około 40 min. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze.
Upieczone ciasto wyciągamy od razu z piekarnika i pozostawiamy w foremce do wystudzenia. Następnie z biszkoptu (tak na około 1 cm.) odkrawamy górę, którą przekładamy do miseczki i kruszymy. Dolną część ciasta wkładamy z powrotem do foremki.
2. Poncz
Wodę, cukier i sok z cytryny łączymy ze sobą i tak otrzymanym ponczem nasączamy dolny blat biszkoptu w foremce.
3. Krem śmietankowy
Brzoskwinie z puszki odcedzamy. Odkładamy 5 połówek do dekoracji, a resztę kroimy na małe kawałki. Banana kroimy na małe kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Pozostawiamy do wystudzenia. Śmietankę kremówkę dobrze schłodzoną ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem. Wlewamy wystudzona żelatynę i miksujemy krótko. Do kremu dodajemy pokrojone banany, oraz brzoskwinie. Mieszamy i wykładamy krem na nasączony biszkopt w foremce. Wyrównujemy powierzchnię kremu. Posypujemy pokruszonym biszkoptem szpinakowym.
4. Dekoracja
Na górę ciasta układamy 5 połówek brzoskwiń imitujących kurczaczki (patrz film), jajeczka czekoladowe i motylki cukrowe.
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
*Uwagi:
- Żeby uzyskać intensywny kolor ciasta szpinak powinien być bez łodyżek, świeży, najlepiej baby, i dobrze zblendowany.
- Żeby uzyskać intensywny kolor ciasta szpinak powinien być bez łodyżek, świeży, najlepiej baby, i dobrze zblendowany.
- Z mrożonego szpinaku też można zrobić, ale wtedy kolor nie będzie tak intensywnie ładny.
- Jajeczka cukrowe zrobiłam sama przy użyciu białej czekolady, foremki silikonowej, oraz żółtego barwnika (patrz film)
- oczka można kupić gotowe tutaj lub zrobić z białej i deserowej czekolady.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na pyszne wypieki wielkanocne, a po więcej przepisów z wykorzystaniem brzoskwiń zajrzyj do etykiety Ciasta z Brzoskwiniami
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Witam super ciasto tylko proszę napisz z czego robiłaś oczy kurczakom🥰
OdpowiedzUsuńZ białej i deserowej czekolady
Usuń