Łąka z kurczaczkami - Wielkanocne ciasto szpinakowe


Łąka z Kurczaczkami - Wielkanocne ciasto szpinakowe, to nic innego jak leśny mech w innej odsłonie. Ciasto przełożone jest kremem śmietankowym wzbogaconym kawałkami owoców - banana i brzoskwiń. Udekorowane żółtymi jajeczkami czekoladowymi, motylkami cukrowymi i połówkami brzoskwiń imitującymi kurczaczki. Jest to bardzo ładne ciasto idealne na święta wielkanocne, które zrobi wrażenie na gościach i będzie smaczną alternatywą dla tradycyjnych wypieków wielkanocnych.  W smaku delikatne i niesamowicie smaczne. Przepis ten powstał z połączenia 3 innych moich przepisów: na ciasto szpinakowo truskawkowe,  na krem z przepisu puszek makowy  i na dekorację zainspirowaną przepisem na sernik pszczółka z nasionami chia.


Łąka z Kurczaczkami - Wielkanocne Ciasto Szpinakowe


SKŁADNIKI:

Biszkopt szpinakowy:

  • jajka (3 szt. średnie)
  • cukier ( 1 szklanka)
  • mąka krupczatka (2 szklanki)
  • proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki)
  • olej (3/4 szkl)
  • szpinak świeży bez łodyżek (130 g) (najlepiej się sprawdzi szpinak baby)

Poncz:

  • woda (1/4 szklanki) *ewentualnie sok po brzoskwiniach
  • cukier puder (1 łyżeczka)
  • sok z cytryny (4 łyżki)

Krem śmietankowy:

  • śmietanka kremówka 36% (600 ml.)
  • serek mascarpone (250 g)
  • cukier puder (4 łyżki kopiaste)
  • żelatyna (4 łyżeczki płaskie)
  • woda gorąca (1/4 szklanki)
  • 1 banan
  • 1 duża puszka z brzoskwiniami (z czego 5 połówek brzoskwiń odkładamy do dekoracji)

Dekoracja:

  • brzoskwinie z puszki (5 połówek)
  • oczka cukrowe dostępne tutaj
  • skórka z czerwonego jabłka (do zrobienia dzióbków)
  • czekolada deserowa roztopiona (10 g) do zrobienia nóżek
  • motylki cukrowe - dostępne tutaj
  • jajeczka czekoladowe (zrobiłam sama z białej czekolady i pomalowałam barwnikiem firmy Wilton dostępny tutaj)

Przybory:

Nie masz wagi w domu? Skorzystaj z przelicznika kuchennego!


WYKONANIE:

Zobacz krok po kroku jak wykonać Łąkę z Kurczaczkami

1. Biszkopt szpinakowy

Blendujemy szpinak z 1/4 szkl. oleju na papkę.
Jajka z cukrem miksujemy na najwyższych obrotach miksera około 15 minut na puszysto, dolewamy stopniowo pół szklanki oleju, przesianą mąką i przesiany proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy po łyżce (dość szybkimi ruchami) zblendowany szpinak i miksujemy do połączenia składników. Przelewamy do foremki 24x24 cm wyłożonej na spodzie pergaminem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ przez około 40 min. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze.
Upieczone ciasto wyciągamy od razu z piekarnika i pozostawiamy w foremce do wystudzenia. Następnie z biszkoptu (tak na około 1 cm.) odkrawamy górę, którą przekładamy do miseczki i kruszymy. Dolną część ciasta wkładamy z powrotem do foremki.

2. Poncz

Wodę, cukier i sok z cytryny łączymy ze sobą i tak otrzymanym ponczem nasączamy dolny blat biszkoptu w foremce.

3. Krem śmietankowy

Brzoskwinie z puszki odcedzamy. Odkładamy 5 połówek do dekoracji, a resztę kroimy na małe kawałki. Banana kroimy na małe kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Pozostawiamy do wystudzenia. Śmietankę kremówkę dobrze schłodzoną ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem. Wlewamy wystudzona żelatynę i miksujemy krótko. Do kremu dodajemy pokrojone banany, oraz brzoskwinie. Mieszamy i wykładamy krem na nasączony biszkopt w foremce. Wyrównujemy powierzchnię kremu. Posypujemy pokruszonym biszkoptem szpinakowym.

4. Dekoracja

Na górę ciasta układamy 5 połówek brzoskwiń imitujących kurczaczki (patrz film), jajeczka czekoladowe i motylki cukrowe.
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


*Uwagi:
- Żeby uzyskać intensywny kolor ciasta szpinak powinien być 
bez łodyżek, świeży, najlepiej baby,  i dobrze zblendowany.
-  Z mrożonego szpinaku też można zrobić, ale wtedy kolor nie będzie tak intensywnie ładny.
Jajeczka cukrowe zrobiłam sama przy użyciu białej czekolady, foremki silikonowej, oraz żółtego barwnika (patrz film)
- oczka można kupić gotowe tutaj lub zrobić z białej i deserowej czekolady.


TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na pyszne wypieki wielkanocne, a po więcej przepisów z wykorzystaniem brzoskwiń zajrzyj do etykiety Ciasta z Brzoskwiniami 


leśny mech
Łąka z Kurczaczkami - wielkanocne ciasto szpinakowe to
autorski przepis od Rita creative.

Łąka z kurczaczkami ciasto wielkanocne

Kliknij w zdjęcie poniżej i zobacz fajne przepisy na Ciasta Wielkanocne

ciasta na wielkanoc

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!

Komentarze

  1. Anonimowy13/3/23

    Witam super ciasto tylko proszę napisz z czego robiłaś oczy kurczakom🥰

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz