Cytrynowa Fantazja to aromatyczne ciasto cytrynowe na bazie kruchego ciasta z budyniem, galaretką cytrynowo agrestową i pianką. Całość przykryta ciemnymi biszkoptami polanymi cytrynowym lukrem, wesoło udekorowanym czuprynką z otartej skórki cytryny.
CYTRYNOWA FANTAZJA
SKŁADNIKI:
*na foremkę 25 x 35cm.
Ciasto kruche:
- mąka pszenna (3 szkl.)
- cukier puder (4 łyżki )
- masło (250 g)
- żółtka (5 szt.)
- proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
- smalec (1 łyżka)
Warstwa budyniowa:
- budyń śmietankowy bez cukru ( 2 opakowania = 80 g)
- woda (1 litr)
- galaretka cytrynowa (2 opakowania = 154 g)
- masło (100 g)
Warstwa Galaretkowa:
- galaretka cytrynowa (1 op = 77 g)
- galaretka agrestowa (1 op = 77 g)
- woda gorąca (750 ml.)
Pianka:
- śmietanka kremówka 30% (500 ml.)
- galaretka cytrynowa (1 opakowanie = 77 g)
- woda gorąca (1 szklanka)
- cukier puder (2 łyżki)
- otarta skórka z 1 cytryny
Lukier:
- cukier puder (2 szklanki niepełne = około 400 g)
- sok z połówki cytryny
- woda ciepła (około 1/4 szklanki)
Dodatkowo:
- herbatniki ciemne (około 28 szt.)
- otarta skórka z cytryny
Przybory:
- foremka 25x35 cm.
- szklanka 250 ml.
- mikser
- szpatułka
- miarka
- papier do pieczenia
- waga
WYKONANIE:
Jak wykonać ciasto cytrynowe pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
1. Przygotowanie
Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy.
Piekarnik rozgrzewamy do 200℃
Piekarnik rozgrzewamy do 200℃
2. Ciasto kruche
Na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodajemy zimne masło i smalec. Szybko siekamy nożem do momentu, aż masło ze smalcem będą w malutkich kawałkach. Wówczas dodajemy żółtka i dalej siekamy nożem, aż żółtka połączą się z resztą składników. Następnie szybko zagniatamy ciasto ręcznie.
Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę ( wstawiłam do zamrażalnika na 15 minut).
Po tym czasie ciasto wykładamy do foremki i wygładzamy np. szklanką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 200℃ przez około 25 min. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia.
Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę ( wstawiłam do zamrażalnika na 15 minut).
Po tym czasie ciasto wykładamy do foremki i wygładzamy np. szklanką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 200℃ przez około 25 min. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia.
3. Budyń cytrynowy
W 1 szklance zimnej wody rozpuszczamy proszek budyniowy. Resztę wody zagotowujemy. Wlewamy rozpuszczone budynie i doprowadzamy do wrzenia. Chwilkę gotujemy, wyłączamy kuchenkę i wsypujemy galaretki. Mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy masło i energicznie mieszamy.Gorący budyń wylewamy na kruche ciasto. Gdy wystygnie wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
4. Warstwa Galaretkowa
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Tężejącą galaretkę wylewamy na wystudzoną masę budyniową w foremce.
Tężejącą galaretkę wylewamy na wystudzoną masę budyniową w foremce.
5. Pianka cytrynowa
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.
Kremówkę razem z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Wlewamy zimną galaretkę i miksujemy krótko do połączenia składników. Od razu wykładamy na stężałą galaretkę w foremce.
Na górę układamy herbatniki.
Kremówkę razem z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Wlewamy zimną galaretkę i miksujemy krótko do połączenia składników. Od razu wykładamy na stężałą galaretkę w foremce.
Na górę układamy herbatniki.
6. Lukier i dekoracja
Cukier puder przesiewamy. Dodajemy gorącą wodę i sok z cytryny. Mieszamy do uzyskania zadowalającej nas konsystencji.
Jeżeli lukier jest za rzadki dosypujemy przesianego cukru pudru, a jeżeli jest za gęsty dolewamy gorącej wody.
Lukier od razu wylewamy na herbatniki i gdy zastygnie dekorujemy ciasto otartą skórką z cytryny (cytrynę otarłam na dużych oczkach tarki)
Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy najlepiej całą noc.
Jeżeli lukier jest za rzadki dosypujemy przesianego cukru pudru, a jeżeli jest za gęsty dolewamy gorącej wody.
Lukier od razu wylewamy na herbatniki i gdy zastygnie dekorujemy ciasto otartą skórką z cytryny (cytrynę otarłam na dużych oczkach tarki)
Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy najlepiej całą noc.
Uwagi:
Ze względu na to, iż dolna warstwa ciasta jest krucha, która w stosunku do reszty warstw może wydawać się twardsza, to równie dobrze, można zrobić na biszkopcie, lub w wersji bez pieczenia na herbatnikach, lub biszkoptach.
Za Przepis dziękuję Monice.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasta z owocami.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Już kiedyś gdzieś jadłam bardzo podobne ciasto i niezwykle mi ono smakowało! To chyba było na jakichś imieninach jednej z moich koleżanek. Cieszę się, że natrafiłam na ten przepis. Spróbuję go odtworzyć w najbliższy weekend, ponieważ będę miała u siebie gości. Dzięki za inspirację! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz. Jak będziesz robić na kruchym cieście, tak jak jest w przepisie, to zrób 2 dni przed imprezą. Mi po 2 dnach o wiele bardziej smakowało. A jak zrobisz na biszkopcie to dzień wcześniej wystarczy. Pozdrawiam 😘
Usuńmniammmm
OdpowiedzUsuń