Słonecznikowiec to przepyszne ciasto na kakaowym biszkopcie przełożonym kremem maślano kajmakowym, udekorowane karmelizowanym słonecznikiem. Mięciutkie i delikatne w smaku. Ciasto łatwo się robi, jest niezwykle smaczne i nada się na każde okazje.
SŁONECZNIKOWIEC
SKŁADNIKI:
na blaszkę 23x28 cm.
Biszkopt:
- jajka (4 szt.)
- sól (szczypta)
- cukier ( 3/4 szkl. = 135 g)
- olej (4 łyżki)
- mąka pszenna (1 szkl.=130 g)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- kakao (2 łyżki)
Poncz:
- kawa rozpuszczalna (2 łyżeczki)
- woda wrząca (1/4 szkl.)
- wódka opcjonalnie (2 łyżki)
Słonecznik karmelizowany:
- cukier puder (0,5 szkl.= 60 g)
- cukier waniliowy (1 op.)
- mleko (2 łyżki)
- masło (120 g)
- słonecznik (300 g)
Krem maślano kajmakowy:
- masło (200 g)
- masa kajmakowa gostyńska (1 puszka = 510 g) dostępna tutaj
Przybory:
WYKONANIE:
Jak zrobić ciasto ze słonecznikiem pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
1. Przygotowanie.
- Foremkę o wymiarach 13x28 cm. smarujemy masłem i wykładamy papier do pieczenia (papier przyklejam do foremki po to, aby podczas pieczenia nie odchylał się od foremki, bo wtedy brzegi ciasta mogą wyjść nierówne)
- Piekarnik rozgrzewamy do 160℃
2. Biszkopt.
- 4 białka ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Gdy się spienią wsypujemy szczyptę soli, a gdy już prawie się ubiją wsypujemy stopniowo 3/4 szklanki cukru. Od momentu wsypania cukru miksujemy około 12 minut (cały proces ubijania białek od początku do końca to 15 minut).
- Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy po jednym 4 żółtka. Miksujemy krótko do połączenia i wlewamy 4 łyżki oleju.
- Do masy jajecznej przesiewamy1 szkl. mąki pszennej, oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia. Na koniec przesiewamy 2 łyżki kakao i mieszamy.
- Przelewamy masę do foremki, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 160 ℃ przez 35-40 minut. (każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze)
- Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i gdy foremka lekko wystygnie wyciągamy biszkopt z foremki. Ściągamy papier i pozostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia.
- Po wystudzeniu przekrawamy na 2 blaty.
- Dolny blat wsadzamy do foremki w której był pieczony, a górny blat biszkoptu odkładamy na chwilę na bok.
3. Poncz.
- W 1/4 wrzącej wody rozpuszczamy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- Gdy kawa przestygnie wlewamy 2 łyżki wódki, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
4. Karmelizowany słonecznik.
- Do garnuszka wsypujemy 0,5 szkl. cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki mleka i 120 g masła. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników.
- Wsypujemy 300 g słonecznika i gotujemy 2 minuty ciągle mieszając.
- Przekładamy słonecznik na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia (jest to ta największa i płaska blaszka). Słonecznik rozprowadzamy po całej blaszce.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 180 ℃ przez 10 minut. (każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze. Ja piekłam 8 minut)
- Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu kruszymy słonecznik palcami.
5. Krem maślano kajmakowy.
- 200 g miękkiego masła ucieramy na puszysto na najwyższych obrotach miksera przez około 3 minuty.
- Dodajemy po łyżce 510 g masy kajmakowej i ubijamy na niskich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji.
6. Składanie ciasta i dekoracja.
- Dolny blat biszkoptu nasączamy połową ponczu.
- Wykładamy 3/4 kremu maślano kajmakowego.
- Nakładamy drugi blat biszkoptu i nasączamy ponczem.
- Kładziemy resztę kremu, a na górę posypujemy pokruszonym karmelizowanym słonecznikiem
- Ciasto chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.
TUTAJ najdziesz więcej przepisów na pyszne ciasta biszkoptowe
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
.
OdpowiedzUsuń