Przepis na puszyste ciasto pomarańczowe mięciutkie i wilgotne, o niesamowicie intensywnym smaku i zapachu. Udekorowane lukrem pomarańczowym oprószonym wiórkami kokosowymi. Ciasto pomarańczowe jest to ciasto ucierane, które jest proste w przygotowaniu i szybko się robi. Przepis na ciasto pomarańczowe znalazłam u moje wypieki.
CIASTO POMARAŃCZOWE MIĘCIUTKIE I WILGOTNE
SKŁADNIKI:
*na tortownicę 20-22 cm.
Ciasto:
- masło (200 g)
- jajka (3 duże)
- cukier (170 g)
- mąka pszenna (180 g)
- skrobia ziemniaczana (30 g)
- proszek do pieczenia (1,5 łyżeczki)
- skórka otarta ze świeżej 1 pomarańczy
- sok ze świeżej pomarańczy (100 ml.)
Lukier pomarańczowy:
- cukier puder (1 szklanka = 120 g)
- sok ze świeżej pomarańczy (2-3 łyżki)
- skórka otarta ze świeżej 1 pomarańczy
Dodatkowo:
wiórki kokosowe (garść)
WYKONANIE:
Jak wykonać ciasto pomarańczowe pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
1. Przygotowanie.
- Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 170℃
2. Ciasto.
- Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia przesiewamy.
- Masło wraz z cukrem miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez 10 minut.
- Dodajemy jajka, po jednym. Po każdym dodaniu jajka miksujemy do połączenia składników.
- Skórkę z 1 pomarańczy trzemy na średnich oczkach tarki i dodajemy do masy. Miksujemy krótko i wyłączamy mikser (masa troszeczkę się zwarzy, ale nic nie szkodzi, tak ma być).
- Wsypujemy wcześniej przesiane suche składniki na przemian z sokiem pomarańczowym. Składniki dodajemy w 2-3 partiach. To znaczy 2-3 partie suchych składników na przemian z 2-3 partiami soku. Ucieramy krótko rózgą kuchenną, tylko do połączenia składników.
- Przelewamy ciasto do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół, na środkowej półce w 170℃ przez 40 minut do suchego patyczka. (Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze. Może być potrzebne przedłużenie pieczenia o 5- 10 minut. To wszystko zależy od piekarnika)
- Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
3. Lukier pomarańczowy.
- Do miseczki przekładamy cukier puder, sok z pomarańczy i skórkę z pomarańczy otartą na dużych oczkach tarki. Mieszamy (gdyby lukier wyszedł zbyt rzadki dodajemy cukru pudru, a gdyby wyszedł za gęsty dodajemy soku).
- Lukier wylewamy na górę ostudzonego ciasta.
4. Dekoracja.
- Ciasto obsypujemy wiórkami kokosowymi.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasta z pomarańczą.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
pysznie wygląda
OdpowiedzUsuń