Orzechowiec z pomarańczą

orzechowe ciasto z pomarańczą

Przepis na przepyszne ciasto orzechowe z pomarańczą. Delikatny jak puch biszkopt orzechowy przełożony budyniem z pomarańczy, udekorowany cytrusowym ptasim mleczkiem.  Całość ma delikatny i aksamitny smak. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach. Wypiek idealny na święta, lub na Nowy Rok.



ORZECHOWIEC Z POMARAŃCZĄ


SKŁADNIKI:
foremka 25x35cm

Biszkopt orzechowy:
  • jajka (5 szt rozmiaru M)
  • mąka pszenna (1 szkl.)
  • orzechy włoskie zmielone (140 g)
  • cukier (3/4 szkl.)
  • proszek do pieczenia (1,5 łyżeczki)
Budyń pomarańczowy:
  • sok ze świeżych pomarańczy (800 ml.)
  • 2 budynie waniliowe (80 g proszku)
  • masło (200 g)
  • 1 galaretka pomarańczowa (77g proszku)

Ptasie mleczko:
  • woda gorąca (300 ml.)
  • 2 galaretki pomarańczowe (154 g proszku)
  • woda zimna (300 ml.)
  • śmietanka kremówka 30% (300 ml.)

Dekoracja:
  • plastry pomarańczy



WYKONANIE:

Jak zrobić Orzechowiec z pomarańczą i ptasim mleczkiem  pokazane jest w filmikuZapraszam do oglądania.


1. Przygotowanie.
  • Foremkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papier do pieczenia (papier przyklejam do foremki po to, aby podczas pieczenia nie odchylał się od foremki, bo wtedy brzegi ciasta mogą wyjść nierówne)
  • Piekarnik rozgrzewamy do 175℃.

2. Biszkopt orzechowy.
  • Do misy miksera wlewamy 5 białek i zaczynamy ubijanie na najwyższych obrotach miksera. Gdy białka się spienią wsypujemy szczyptę soli, a gdy już prawie się ubiją wsypujemy stopniowo 3/4 szklanki cukru. Od momentu wsypania cukru miksujemy około 12 minut (cały proces ubijania białek od początku do końca to około 15 minut). 
  • Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy po jednym 5 żółtek. Miksujemy krótko do połączenia i wyłączamy mikser. 
  • Wsypujemy 150 g przesianej mąki pszennej, oraz 1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia. Na koniec dodajemy 140 g zmielonych orzechów i mieszamy. 
  • Przelewamy do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół na  środkowej półce w 175 ℃ przez 30-35 minut. (każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze)
  • Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i gdy foremka lekko wystygnie wyciągamy biszkopt z foremki. Ściągamy papier i pozostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia.
  • Po wystudzeniu przekrawamy na 2 blaty.
  • Dolny blat wsadzamy do foremki w której był pieczony, a górny blat biszkoptu odkładamy na bok.

3. Budyń pomarańczowy.
  • Do garnka wlewamy 600 ml. soku z pomarańczy. Zagotowujemy.
  • Do dużego kubka wlewamy 200 ml. soku z pomarańczy. Wsypujemy 2 budynie waniliowe. Mieszamy do rozpuszczenia proszku i wlewamy do gotującego się soku pomarańczowego. Energicznie mieszamy krótko gotując. Gdy budyń zgęstnieje wyłączamy grzanie kuchenki.
  • Dodajemy 200 g masła pokrojonego w kostkę. Mieszamy aż masło się rozpuści. 
  • Wsypujemy 1 galaretkę pomarańczową i mieszamy do rozpuszczenia się proszku.
  • Gorący budyń przelewamy na dolny blat biszkoptu w foremce. Wyrównujemy powierzchnię kremu i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.
  • Gdy budyń przestygnie wstawiamy ciasto do lodówki na 1 godzinę aby krem budyniowy stężał.

3. Ptasie mleczko.
  • Do naczynia wlewamy 300 ml. gorącej wody i wsypujemy 2 galaretki pomarańczowe. Mieszamy aż proszek się rozpuści, a następnie wlewamy 300 ml. zimnej wody. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
  • Dobrze schłodzoną kremówkę (300 ml.) ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez 2 minuty. Następnie wlewamy wystudzoną galaretkę i krótko miksujemy.
  • Masę wylewamy na schłodzone ciasto.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc
  • Dekorujemy plastrami pomarańczy.

TUTAJ najdziesz więcej przepisów na ciasta świąteczne.

ciasto orzechowe z budyniem pomarańczowym

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!


Komentarze