Przepis na przepyszne ciasto orzechowe z pomarańczą. Delikatny jak puch biszkopt orzechowy przełożony budyniem z pomarańczy, udekorowany cytrusowym ptasim mleczkiem. Całość ma delikatny i aksamitny smak. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach. Wypiek idealny na święta, lub na Nowy Rok.
ORZECHOWIEC Z POMARAŃCZĄ
SKŁADNIKI:
foremka 25x35cm
Biszkopt orzechowy:
- jajka (5 szt rozmiaru M)
- mąka pszenna (1 szkl.)
- orzechy włoskie zmielone (140 g)
- cukier (3/4 szkl.)
- proszek do pieczenia (1,5 łyżeczki)
Budyń pomarańczowy:
- sok ze świeżych pomarańczy (800 ml.)
- 2 budynie waniliowe (80 g proszku)
- masło (200 g)
- 1 galaretka pomarańczowa (77g proszku)
Ptasie mleczko:
- woda gorąca (300 ml.)
- 2 galaretki pomarańczowe (154 g proszku)
- woda zimna (300 ml.)
- śmietanka kremówka 30% (300 ml.)
Dekoracja:
- plastry pomarańczy
Przybory:
- foremka 25x35 cm.
- mikser
- szpatułka
- miarka
- waga
- szklanka 250 ml.
WYKONANIE:
Jak zrobić Orzechowiec z pomarańczą i ptasim mleczkiem pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
1. Przygotowanie.
- Foremkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papier do pieczenia (papier przyklejam do foremki po to, aby podczas pieczenia nie odchylał się od foremki, bo wtedy brzegi ciasta mogą wyjść nierówne)
- Piekarnik rozgrzewamy do 175℃.
2. Biszkopt orzechowy.
- Do misy miksera wlewamy 5 białek i zaczynamy ubijanie na najwyższych obrotach miksera. Gdy białka się spienią wsypujemy szczyptę soli, a gdy już prawie się ubiją wsypujemy stopniowo 3/4 szklanki cukru. Od momentu wsypania cukru miksujemy około 12 minut (cały proces ubijania białek od początku do końca to około 15 minut).
- Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy po jednym 5 żółtek. Miksujemy krótko do połączenia i wyłączamy mikser.
- Wsypujemy 150 g przesianej mąki pszennej, oraz 1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia. Na koniec dodajemy 140 g zmielonych orzechów i mieszamy.
- Przelewamy do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 175 ℃ przez 30-35 minut. (każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze)
- Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i gdy foremka lekko wystygnie wyciągamy biszkopt z foremki. Ściągamy papier i pozostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia.
- Po wystudzeniu przekrawamy na 2 blaty.
- Dolny blat wsadzamy do foremki w której był pieczony, a górny blat biszkoptu odkładamy na bok.
3. Budyń pomarańczowy.
- Do garnka wlewamy 600 ml. soku z pomarańczy. Zagotowujemy.
- Do dużego kubka wlewamy 200 ml. soku z pomarańczy. Wsypujemy 2 budynie waniliowe. Mieszamy do rozpuszczenia proszku i wlewamy do gotującego się soku pomarańczowego. Energicznie mieszamy krótko gotując. Gdy budyń zgęstnieje wyłączamy grzanie kuchenki.
- Dodajemy 200 g masła pokrojonego w kostkę. Mieszamy aż masło się rozpuści.
- Wsypujemy 1 galaretkę pomarańczową i mieszamy do rozpuszczenia się proszku.
- Gorący budyń przelewamy na dolny blat biszkoptu w foremce. Wyrównujemy powierzchnię kremu i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.
- Gdy budyń przestygnie wstawiamy ciasto do lodówki na 1 godzinę aby krem budyniowy stężał.
3. Ptasie mleczko.
- Do naczynia wlewamy 300 ml. gorącej wody i wsypujemy 2 galaretki pomarańczowe. Mieszamy aż proszek się rozpuści, a następnie wlewamy 300 ml. zimnej wody. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
- Dobrze schłodzoną kremówkę (300 ml.) ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez 2 minuty. Następnie wlewamy wystudzoną galaretkę i krótko miksujemy.
- Masę wylewamy na schłodzone ciasto.
- Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc
- Dekorujemy plastrami pomarańczy.
TUTAJ najdziesz więcej przepisów na ciasta świąteczne.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz