Euforia czekoladowo makowa to pycha ciasto nie tylko na święta, ale na każde okazje. Ciasto jest mocno czekoladowe, z makiem i orzechami. Na kakaowym biszkopcie przełożonym kremem czekoladowym w środku wzbogaconym ciastem makowym. Całość udekorowana polewą czekoladową i orzechami włoskimi. Przepis jest łatwy w przygotowaniu, a przekonałam się o tym dzięki Iovebake.
EUFORIA CZEKOLADOWO MAKOWA
SKŁADNIKI:
na foremkę 25x35 cm.
BISZKOPT KAKAOWY:
- mąka pszenna (100 g)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- kakao (2 łyżki)
- cukier (220 g)
- jajka (5 szt. rozmiaru M)
- sól (szczypta)
CIASTO MAKOWE:
- mak suchy nie mielony, lub jak wolisz mielony (150 g)
- jajka (4 szt. rozmiaru M)
- cukier (150 g)
- masło miękkie (100 g)
- ekstrakt migdałowy (0,5 łyżeczki)
- orzechy włoskie posiekane (100 g)
KREM CZEKOLADOWY:
- śmietanka kremówka 30% (100 ml.)
- czekolada gorzka (200 g)
- śmietanka kremówka (500 ml.)
- nutella (4 łyżki)
- żelatyna (2 łyżeczki)
- woda zimna (1/4 szkl.)
- serek mascarpone (250 g)
PONCZ:
- herbata mocno zaparzona (0,5 szkl.)
- cukier (2 łyżeczki)
- sok z cytryny(2 łyżeczki)
- rum (3-4 łyżki)
POLEWA:
- śmietanka kremówka 30% (100 ml.)
- czekolada gorzka (100 g)
DEKORACJA:
- połówki orzechów włoskich (wg. uznania)
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
Zobacz krok po kroku jak zrobić ciasto Euforia
1. Biszkopt kakaowy.
- Suche składniki przesiewamy do misy i mieszamy.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy piana się ubije wsypujemy stopniowo cukier. Od momentu wsypania cukru ubijamy około 15 minut, aż piana zrobi się sztywna i lśniąca.
- Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy po jednym żółtka. Gdy żółtka zmieszają się z pianą wyłączamy mikser.
- Wsypujemy stopniowo przesiane suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką.
- Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175*C i pieczemy w funkcji góra dół przez około 40 minut do suchego patyczka.
- Gdy biszkopt się upiecze studzimy go i po tym czasie przekrajamy na 2 blaty.
2. Ciasto makowe.
- Masło ucieramy na puszysto, dodajemy stopniowo żółtka, ekstrakt migdałowy, mak w ziarenkach lub mielony (bardziej zalecane), oraz orzechy włoskie drobno posiekane.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy piana się ubije wsypujemy stopniowo cukier. Od momentu wsypania cukru ubijamy około 15 minut, aż piana zrobi się sztywna i lśniąca.
- Do ubitych białek dodajemy partiami wcześniej zrobioną masę makową. Mieszamy delikatnie szpatułką.
- Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175*C i pieczemy w funkcji góra dół przez około 40 minut do suchego patyczka.
- Gdy biszkopt się upiecze studzimy go.
3. Krem czekoladowy.
- Kremówkę (100 ml.) i czekoladę podgrzewamy w kąpieli wodnej, albo w mikrofalówce. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do wystudzenia.
- Żelatynę zalewamy wodą i pozostawiamy do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej, albo w mikrofalówce, aby się rozpuściła. Pozostawiamy do wystudzenia.
- Kremówkę (500 ml.) ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy ostudzoną czekoladę, nutellę i wlewamy ostudzoną żelatynę.
- Na koniec dodajemy mascarpone i krótko miksujemy do połączenia składników.
4. Poncz.
- Do zaparzonej ostudzonej herbaty dodajemy cukier, sok z cytryny i rum.
- Mieszamy i odstawiamy na chwilę.
5. Składanie ciasta.
- Dolny blat biszkoptu kakaowego nasączamy 1/3 ponczu.
- Nakładamy połowę kremu czekoladowego i wyrównujemy.
- Kładziemy ciasto makowe, które również nasączamy ponczem.
- Wykładamy resztę kremu czekoladowego wygładzając i wyrównując.
- Przykrywamy biszkoptem kakaowym i nasączamy resztą ponczu.
- Wstawiamy do lodówki na czas przygotowań polewy.
6. Polewa.
- Kremówkę z czekoladą podgrzewamy w kąpieli wodnej, lub w mikrofalówce. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
- Wylewamy na górę ciasta i rozprowadzamy równomiernie.
- Wstawiamy ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.
7. Dekoracja.
- Ciasto dekorujemy połówkami lub posiekanymi orzechami włoskimi.
Uwagi:
- Alkohol w ponczu można pominąć.
- Mak ma być w ziarenkach, lub jak nie lubisz w ziarenkach daj mielony (według uznania)
TUTAJ najdziesz więcej przepisów na ciasta świąteczne.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz