Przepis na pyszne ciasto makowe z brzoskwiniami nazwane przeze mnie Puszek Makowy. Ciasto zrobione jest na makowym biszkopcie, w środku wypełnionym kremem śmietankowym z brzoskwiniami. Góra ciasta pokryta jest cienką warstwą kremu udekorowanego muśnięciami czekoladowymi. Całość w smaku bardzo delikatna i nie za słodka. Ciasto wagowo leciutkie, a zacny wygląd pięknie się wyróżni na świątecznym stole. Przepis znalazłam na blogu Krystyny. Polecam, bo warto się skusić.
CIASTO MAKOWE Z BRZOSKWINIAMI
SKŁADNIKI:
Biszkopt makowy:
- jajka (6 szt rozmiaru L)
- cukier (150 g)
- mak suchy mielony (150 g) dostępny tutaj
- mąka pszenna (150 g)
- olej roślinny (60 ml.)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka z górką)
Krem:
- śmietanka kremówka 30% (600 ml)
- cukier puder (4 łyżki)
- serek mascarpone (250 g)
- żelatyna (4 łyżeczki) + woda (5 łyżek)
- brzoskwinie z puszki (7 połówek)
- sok z puszki po brzoskwiniach (5 łyżek)
Poncz:
- syrop z puszki po brzoskwiniach (niepełna szklanka)
Dekoracja:
- syrop kakaowy
Przybory:
WYKONANIE:
Jak wykonać ciasto makowe z brzoskwiniami pokazane jest w filmiku.
1. Biszkopt makowy.
- Do misy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, wsypujemy mak i wszystko mieszamy. Odstawiamy.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy piana się ubije wsypujemy stopniowo cukier. Od momentu wsypania cukru ubijamy około 12 minut, aż piana zrobi się sztywna i lśniąca. Cały proces ubijania białek od samego początku to około 15 minut.
- Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy po jednym żółtka. Gdy żółtka zmieszają się z pianą wyłączamy mikser.
- Wsypujemy stopniowo przesiane suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką, a gdy się połączą wlewamy olej i mieszamy.
- Przelewamy do foremki wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170℃ i pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce przez około 35 minut do suchego patyczka.
- Gdy biszkopt makowy się upiecze studzimy go i po tym czasie przekrajamy na 2 blaty.
2. Krem.
- Brzoskwinie wykładamy na durszlak do odkapnięcia, a sok z puszki po brzoskwiniach przelewamy do szklanki (przyda się do kremu i nasączenia biszkoptu).
- Gdy brzoskwinie odciekną z soku kroimy je na małe kawałki i z powrotem przekładamy na durszlak.
- Żelatynę zalewamy wodą do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją, aby się rozpuściła i pozostawiamy do wystudzenia.
- Kremówkę razem z cukrem pudrem i serkiem mascarpone miksujemy na sztywno. Do ostudzonej żelatyny dodajemy 5 łyżek soku po brzoskwiniach, mieszamy i dodajemy 2 łyżki ubitego kremu. Mieszamy. I tak zahartowaną żelatynę wlewamy do ubitego kremu. Miksujemy krótko do połączenia składników (nie miksuj zbyt długo, bo krem może się zważyć).
- Z gotowego kremu dokładamy 1/3 masy (około 5 dużych kopiastych łyżek)
- Do większej części kremu dodajemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy delikatnie szpatułką.
3. Składanie ciasta i dekoracja.
- Dolny blat biszkoptu makowego nasączamy sokiem z puszki po brzoskwiniach.
- Wykładamy krem z kawałkami brzoskwiń i wyrównujemy.
- Nakładamy górny blat biszkoptu makowego i obficie nasączamy sokiem po brzoskwiniach.
- Gdy sok wsiąknie w biszkopt wykładamy krem (ten bez brzoskwiń). Wyrównujemy powierzchnię i dekorujemy ciasto.
- Ciasto polałam syropem kakaowym, który przeznaczony jest do polewania lodów. Równie dobrze można to zrobić roztopioną czekoladą, lub udekorować wiórkami kokosowymi.
- Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
TUTAJ najdziesz więcej przepisów na ciasta świąteczne.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz