Przepis na przepyszne ciasto dla dorosłych.
Pijana Śliwka w czekoladzie to mocno czekoladowy wypiek z dużą ilością alkoholu. Ciasto jest mięciutkie, puszyste i kremowe. Na czekoladowym biszkopcie przełożonym kremem z nutelli wzbogaconym śliwkami kalifornijskimi nasączonymi rumem. Całość udekorowana polewą czekoladową i suszonymi śliwkami maźniętymi kleksami z białej czekolady. Ciasto jest obłędne w smaku, a inspiracją do jego zrobienia były moje wypieki.
PIJANA ŚLIWKA
SKŁADNIKI:
na foremkę 25x35 cm.
Biszkopt czekoladowy:
- olej rzepakowy (3/4 szkl.)
- woda (0,5 szkl.)
- cukier (1 szkl.)
- kakao (3 łyżki)
- jajka (5 szt.)
- cukier (0,5 szkl.)
- mąka pszenna (1,5 szkl.)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- soda oczyszczona (1 łyżeczka)
Poncz:
- woda gorąca (100 ml.)
- kawa rozpuszczalna (1 łyżeczka)
- rum (3 łyżki)
Krem czekoladowy:
- masło w temp pokojowej (250 g)
- nutella (400 g)
- serek mascarpone zimny (130 g)
- śliwki kalifornijskie (500 g) dostępne tutaj
- rum (250 ml.)
Polewa:
- śmietanka kremówka 30 % (130 g)
- czekolada deserowa (130 g)
Dekoracja:
- śliwki kalifornijskie (parę sztuk wg. uznania)
- biała czekolada (20 g)
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe lub dżem śliwkowy (3/4 słoika u mnie słoiczek to 415 g) dostępne tutaj
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
Jak zrobić ciasto Pijana Śliwka pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
1. Przygotowanie. Śliwki i poncz.
- Śliwki kalifornijskie (500 g) kroimy na małe kawałki, przekładamy do rondelka, wlewamy 250 ml. rumu i doprowadzamy do wrzenia. Od razu gdy tylko się zagotuje ściągamy z kuchenki i odstawiamy na minimum 1 godzinę, a najlepiej zostawić na całą noc. Alkohol powinien wsiąknąć w śliwki, ale gdyby z jakiegoś powodu tak się nie stało, to wtedy śliwki trzeba odcedzić. Zazwyczaj śliwki wypijają cały alkohol.
- Aby zrobić poncz wsypujemy 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej do 100 ml. gorącej wody, dodajemy 3 łyżki rumu, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
2. Biszkopt czekoladowy.
- Do rondelka wlewamy 3/4 szkl oleju, 0,5 szkl wody, 1 szkl cukru i 3 płaskie łyżki kakao. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy tak długo, aż poczujemy, że cukier się rozpuścił. Odstawiamy na bok do wystudzenia.
- Do misy miksera wlewamy 5 białek i zaczynamy ubijanie na najwyższych obrotach miksera. Gdy białka się spienią wsypujemy szczyptę soli, a gdy już prawie się ubiją wsypujemy stopniowo pół szklanki cukru. Od momentu wsypania cukru miksujemy około 10 minut. Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy po jednym 5 żółtek. Miksujemy krótko do połączenia i wyłączamy mikser. Wlewamy ostudzoną masę czekoladową i delikatnie mieszamy szpatułką. Wsypujemy przesiewając: 1,5 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Mieszamy szpatułką zwracając szczególną uwagę, aby dosięgnąć dna, bo tam lubi osadzać się mąka. Mieszamy powoli, delikatnie i nie za długo, bo masa może oklapnąć.
- Masę przelewamy do foremki o wymiarach 25 x 35 cm. wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i stukamy parę razy foremką o blat stołu, aby pozbyć się nadmiernych pęcherzyków powietrza zalegających w masie.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 175-180*C przez około 45 minut. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze. Gdy biszkopt się upiecze pozostawiamy go w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Jeżeli wyciągniecie go z piekarnika zanim wystygnie, to jest ryzyko, że się troszkę w środku zapadnie. Przekrajamy biszkopt na dwa blaty.
3. Krem czekoladowy.
- Do misy miksera przekładamy 250 g miękkiego masła i miksujemy na puszysto. Dodajemy 400 g kremu czekoladowego typu nutella, 130 g zimnego serka mascarpone i miksujemy do momentu, aż składniki się połączą. Dodajemy śliwki kalifornijskie wcześniej namoczone w alkoholu. Dokładnie mieszamy.
4. Składanie ciasta.
- Dolny blat biszkoptu namaczamy połową ponczu. Wykładamy powidła śliwkowe, lub dżem śliwkowy, tak około 3/4 słoiczka. Równomiernie rozprowadzamy wygładzając. Na rozsmarowane powidła wykładamy krem czekoladowy i wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i lekko dociskamy. Nasączamy resztą ponczu. Odstawiamy do lodówki.
5. Polewa.
- 130 g kremówki 30% podgrzewamy w mikrofalówce lub rondelku, aby była mocno gorąca. Dodajemy do niej 130 g posiekanej czekolady deserowej i zostawiamy na 2 minutki, aby czekolada zmiękła, po czym dobrze mieszamy. Zostawiamy polewę, aby trochę wystygła i wylewamy ją na ciasto. Wstawiamy do lodówki.
6. Dekoracja.
- 20 g białej czekolady roztapiamy, przelewamy do rękawa cukierniczego i polewamy zastygłą górę ciasta robiąc paski. Układamy suszone śliwki, które również polewamy białą czekoladą.
- Wstawiamy ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.
|TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na pyszne ciasta z nutellą
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Po prostu cudo. Zdecydowanie moje klimaty, uwielbiam ciasta z alkoholem.
OdpowiedzUsuńCzy zamiana rumu na wódkę dużo zmieni?
OdpowiedzUsuńMoże być wódka. Robiłam też na wódce i wyszło super.
Usuń