Przepis na makowiec japoński z jabłkami prażonymi. Niezwykle smaczny, wilgotny i aromatyczny. Z rodzynkami, jabłkami, amaretto i aromatem migdałowym tworzy niepowtarzalny smak.
Blaty makowca przełożone są kremem śmietankowo serowym, a środek ciasta wypełniony jest wkładką z prażonych jabłek usztywnionych galaretką. Całość wykończona polewą z białej czekolady.
Makowiec Japoński z jabłkami
SKŁADNIKI:
(na tortownicę 24 cm.)
Ciasto Makowe:
- jajka (4 szt.)
- cukier (200 g)
- mak suchy mielony (200 g) dostępny tutaj
- rodzynki ( 100 g)
- masło (130 g)
- jabłka starte na grubych oczkach tarki (2 duże = 360 g)
- aromat migdałowy (10 ml.)
- likier amaretto (2 łyżki)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- grysik (8 łyżek)
- mąka ziemniaczana (2 łyżki)
- woda wrząca do zalania maku i rodzynek
Mus Jabłkowy:
- jabłka prażone ze słoika (800 g )
- galaretka cytrynowa lub jabłkowa (2 op = około140 g)
- woda wrząca (0,5 szkl.)
Krem śmietankowo serowy:
- śmietanka kremówka 30% (300 ml)
- serek śmietankowy np. mascarpone, lub philadelphia (300 g)
- cukier puder (4 łyżki)
- usztywniacz śmietan fix (1 op = 8 g)
Polewa:
- czekolada biała (180 g)
- olej rośliny (2 łyżki)
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe do posypania ciasta
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
Jak wykonać makowiec japoński z jabłkami pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
1. Ciasto makowe.
- Mak zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do wystudzenia. Po tym czasie odcedzamy i odciskamy z wody.
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do wystudzenia. Po tym czasie odcedzamy.
- Do dużej misy przekładamy odciśnięty z wody mak, wlewamy roztopione i ostudzone masło. Mieszamy. Dodajemy rodzynki, jabłka starte na grubych oczkach tarki, aromat migdałowy, likier amaretto i wszystko razem mieszamy. Masę odstawiamy na chwilę.
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Odstawiamy na chwilę.
- Żółtka i cukier miksujemy do powstania jasnej masy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy masę makową. Krótko miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i grysik. Miksujemy. Wyłączamy mikser i dodajemy ubite wcześniej białka. Mieszamy szpatułka.
- Masę przelewamy do tortownicy 24 cm wyłożonej tylko na dnie papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 185℃ przez około 60 min. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w foremce do wystudzenia.
- Wystudzone ciasto przekrajamy na 2 blaty.
2. Mus jabłkowy.
- Do rondelka przekładamy jabłka prażone ze słoika (zobacz przepis tutaj), wlewamy wrzącą wodę i zagotowujemy. Gdy tylko się zagotuje wyłączamy grzanie kuchenki i wsypujemy galaretki Mieszamy aż proszek się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
3. Krem śmietankowo serowy.
- Wszystkie składniki od razu razem miksujemy tj: kremówkę dobrze schłodzoną, cukier puder, śmietan fix. i serek śmietankowy. Miksujemy do połączenia się składników.
- Krem dzielimy na 2 części.
4. Składanie ciasta.
- Ciasto składamy w rancie lub wysokiej tortownicy.
- Na pierwszy blat ciasta nakładamy połowę kremu śmietankowego i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na 30 min. aby krem trochę stężał, lub wstawiamy do zamrażalnika na dosłownie 5 min. aby przyśpieszyć ten proces. Po tym czasie na krem wykładamy cały mus jabłkowy, a na niego drugą warstwę kremu śmietankowego. Przykrywamy drugim blatem ciasta makowego i dociskamy lekko.
- Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
5. Polewa.
- Czekoladę roztapiamy albo w mikrofalówce, albo w kąpieli wodnej. Dodajemy olej i mieszamy do połączenia składników.
- Od razu wylewamy na ciasto i póki polewa jeszcze nie zastygła posypujemy wiórkami kokosowymi.
Uwagi:
- Polewa jest lekko twarda. Jeżeli chcesz bardzo miękką polewę możesz dać więcej oleju, albo rozrobić czekoladę z kremówką w stosunku: 150 g czekolady i 75 ml kremówki.
- Równie dobrze sprawdzi się też polewa ciemna (140 g kuwertury + 130 g kremówki 30%)
| TUTAJ znajdziesz więcej pysznych ciast na Święta Bożego Narodzenia.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Czy maku do ciasta nie mielimy?
OdpowiedzUsuńUżyłam maku mielonego. Już poprawiam w opisie składników. Na filmie widać, że to mak mielony.
UsuńDziękuję za wyjaśnienie.
Usuń