Przepis na pycha Ciasto Agora. Spód to ciasto czekoladowe na którym są trzy kremy. Krem budyniowy z żółtkami na bazie soku wieloowocowego o cudownym smaku przypominającym orange curd, krem maślany, w którego skład wchodzi budyń wieloowocowy wymieszany z masłem i pokruszonym ciastem czekoladowym, oraz bita śmietana. Całość udekorowana pokruszonym ciastem czekoladowym. Przepis na tę pychotkę znalazłam na YouTube, a z racji tego iż dół ciasta przypomina mi kolumny budowli starożytnych to postanowiłam nadać mu nazwę Ciasto Agora. Polecam zrobić, bo jest rewelacyjne w smaku.
CIASTO AGORA
SKŁADNIKI:
Składniki na Ciasto kakaowe:
- mąka pszenna (250 g )
- kakao gorzkie (50 g )
- proszek do pieczenia (6 g = 1 kopiasta łyżeczka)
- soda oczyszczona (3 g = 3/4 łyżeczki)
- jajka (4 szt. rozmiaru M)
- sól (szczypta)
- cukier (280 g )
- mleko (300 ml.)
- olej roślinny (70 g )
Składniki na Masę Budyniową:
- sok wieloowocowy z owoców cytrusowych (1 litr. )
- cukier (150 g)
- skrobia kukurydziana (90 g)
- żółtka (6 szt.)
Składniki na Masę Maślaną:
- masło (250 g)
- 1/3 masy budyniowej
- pokruszone ciasto kakaowe ( wycięte z ciasta znajdującego się w foremce patrz poniżej w opisie wykonania)
Składniki na Bitą Śmietanę:
- śmietanka kremówka 30% (200 ml.)
- cukier puder (2 łyżki)
- usztywniacz śmietan fix (8 g = 1 opakowanie)
- cukier waniliowy (8 g = 1 opakowanie)
* wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
* w razie potrzeby kliknij w kalkulator kuchenny, aby przeliczyć gramaturę składników.
WYKONANIE:
Jak zrobić ciasto Agora pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
Nigdy nie przegap przepisu! Subskrybuj!
1. Ciasto kakaowe.
- Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy i mieszamy.
- W dużej misce roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli, dodajemy cukier waniliowy, cukier biały, wlewamy mleko, oraz olej. Mieszamy krótko do połączenia składników. Gdy cukier mniej więcej się rozpuści wsypujemy przesiane wcześniej składniki. Mieszamy składniki, aż nie będzie widać mąki.
- Przelewamy ciasto (będzie płynne) do foremki 18x28 cm. wyłożonej tylko na dnie papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 170*C przez około 35 - 40 min. do suchego patyczka. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze.
- Po upieczeniu gdy ciasto lekko wystygnie wyciągamy z foremki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie odkrajamy wypukłą górę ciasta. Przekładamy ją do miski i kruszymy.
- Ostudzone ciasto przekładamy z powrotem do foremki. Za pomocą końcówki tylki Wilton 1M robimy otwory w cieście (patrz film) Otwory powinny być mniej więcej w tej samej odległości od siebie. Ciasto, które wykroiliśmy tylką Wiltona 1M przekładamy do miseczki i kruszymy.
2. Masa budyniowa.
- Do rondelka wlewamy 750 ml. soku wieloowocowego (najlepiej z owoców cytrusowych, wtedy masa budyniowa będzie miała wyrazisty smak). Sok doprowadzamy do wrzenia.
- Do miski przekładamy cukier, skrobię kukurydzianą i 250 ml. soku wieloowocowego. Mieszamy, aż nie będzie widać mąki. Wlewamy roztrzepane żółtka, mieszamy do połączenia składników i wlewamy do gotującego się soku w rondelku. Ciągle mieszamy i gdy tylko się zagotuje mieszamy jeszcze 30 sekund i ściągamy z kuchenki.
- Od razu, jeszcze gorący budyń, wylewamy na kakaowe ciasto w foremce. Nie wylewamy całego budyniu, lecz tylko 3/4 masy, a resztę budyniu pozostawiamy w rondelku i przykryty folią pozostawiamy do wystudzenia.
- Stukamy foremką parę razy o blat stołu aby budyń dobrze wypełnił otwory w cieście kakaowym. Gdy przestygnie wstawiamy do lodówki.
3. Masa maślana.
- Masło ucieramy na puszysto, dodajemy ostudzony budyń z rondelka i krótko miksujemy do połaczenia składników.
- Wsypujemy pokruszone ciasto kakaowe (wcześniej wykrojone tylką). Mieszamy szpatułką i wykładamy krem na stężały budyń w foremce.
- Wstawiamy do lodówki.
4. Bita śmietana:
- Do wysokiego naczynia wlewamy dobrze schłodzoną kremówkę. Dodajemy cukier puder, usztywniacz śmietan fix, cukier waniliowy i miksujemy na sztywno.
- Ubitą śmietanę wykładamy na kram maślany.
5. Dekoracja.
- Ciasto dekorujemy pokruszonym ciastem kakaowym (tą odciętą górą ciasta)
- Przechowujemy w lodówce
Uwagi:
Przed podaniem należy ciasto wcześniej wyjąć z lodówki, aby kremy zrobiły sie bardziej miękkie, wtedy ciasto jest smaczniejsze.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Wygląda zjawiskowo i pewnie tak smakuje, a wyglądem ciasta mozna smakować. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję. Potwierdzam jest mega pyszne. Również pozdrawiam.
UsuńBedzie robiony .Dzisiaj robilam z Pani przepisu torcik Pijany Izydor .Ciekawe przepisy dlatego warto popracowac
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo mi miło 😊
UsuńNice post thank you Trevor
OdpowiedzUsuń