Przepis na mięciutkie i pyszne Ciasto Szyszkowy Król. Na kakaowym biszkopcie, przełożonym kremem śmietankowo serowym, ciemnymi herbatnikami i udekorowane masą kajmakową wymieszaną z ryżem preparowanym.
W sieci krążą dwa przepisy na to ciasto. Pierwszy na blogu obrzarciucha jest z mlekiem w proszku , a drugi z kremówką i mascarpone na blogu kulinarne przeboje. Ze względu na brak dostępu do mleka w proszku zrobiłam drugą wersję z mascarpone i muszę przyznać, że ciasto wyszło przepyszne.
Zobacz krok po kroku jak wykonać Ciasto Szyszkowy Król
Ciasto SZYSZKOWY KRÓL
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- jajka (4 szt.)
- mąka pszenna (3 łyżki)
- cukier (pół szklanki)
- kakao gorzkie (2 łyżki)
- proszek do pieczenia (pół łyżeczki)
Poncz:
- woda gorąca (1/3 szkl. = 80 ml.)
- kawa rozpuszczalna nescafe (1 łyżeczka)
Krem śmietankowo serowy:
- serek mascarpone (250 g)
- śmietanka kremówka 30% (660 ml.)
- cukier puder (4 łyżki)
- cukier waniliowy (1 op. = 8 g)
- woda gorąca (1/4 szkl.)
- żelatyna (3 łyżeczki)
Góra ciasta:
- ryż preparowany (2 szkl.)
- masa kajmakowa (550 g)
Dodatkowo:
- herbatniki ciemne (22 szt.)
- dżem truskawkowy lub inny kwaskowaty (280 g)
Potrzebne gadżety:
- foremka 25x35 cm.
- szklanka 250 ml.
- mikser
- szpatułka
- miarka
- waga
WYKONANIE:
1. Biszkopt
Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Gdy powstanie piana wsypujemy stopniowo cukier i miksujemy około 10 minut. Zmniejszamy obroty miksera do najniższych, dodajemy po jednym żółtka i miksujemy krótko do połączenia składników. Wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy delikatnie szpatułką. Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 180℃ przez około 25-30 min. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i gdy lekko ostygnie wyciągamy z foremki i pozostawiamy do wystudzenia.
Gdy biszkopt się wystudzi wsadzamy go z powrotem do foremki (bez papieru do pieczenia).
2. Poncz
W gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i pozostawiamy do wystudzenia.
Zimnym ponczem nasączamy biszkopt.
Na nasączony ponczem biszkopt wykładamy dżem truskawkowy i równomiernie rozsmarowujemy.
3. Krem śmietankowo serowy
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy, aby wystygła.
Kremówkę, cukier puder, serek mascarpone i cukier waniliowy miksujemy na średnich obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu (proszę uważać, aby zbyt długo nie miksować, bo krem może się zważyć). Na koniec wlewamy ostudzoną żelatynę. Zanim ją jednak wlejemy, trzeba ją zahartować dodając do niej 2-3 łyżki ubitej śmietany. Gdy wlejemy żelatynę miksujemy jeszcze krótko na najniższych obrotach miksera do połączenia składników.
Krem wykładamy na dżem truskawkowy. Na górę kremu kładziemy herbatniki.
4. Góra ciasta
Masę kajmakową podgrzewamy w kąpieli wodnej, albo w mikrofalówce, żeby stała się bardziej płynna i mieszamy ją widelcem, lub trzepaczką, aby nie było grudek. Łączymy z ryżem preparowanym.
Wykładamy na herbatnikach i delikatnie rozprowadzamy wygładzając.
Wstawiamy ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.
|TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na pyszne ciasta z kajmakiem
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Czy w przepisie jest dobrze podana ilość mąki do biszkopty? 3 łyżki? 🤔
OdpowiedzUsuńDokładnie tak jak jest napisane 3 łyżki.
Usuń