Przepis na Jabłecznik Pomarańczowy, czyli przepyszne ciasto ucierane z masą jabłkową i kremem jogurtowo śmietanowym, który wzbogacony jest kuleczkami czekoladowymi. Całość pokryta galaretką ze świeżego soku pomarańczowego, oraz rozetką bitej śmietany. Ciasto jest przepyszne. Polecam.
Zobacz krok po kroku jak zrobić Pomarańczowy Jabłecznik
JABŁECZNIK POMARAŃCZOWY
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- masło miękkie (100 g)
- margaryna (70 g)
- cukier (170 g)
- żółtka (2 szt.)
- jajko (1 szt.)
- mąka ziemniaczana (70 g)
- mąka pszenna (130 g)
Masa jabłkowa:
- jabłka (1,5 kg.)
- masło (20 g)
- galaretka o smaku pomarańczowym (2 opakowania = 140 g)
Masa jogurtowa:
- jogurt grecki (500 g)
- śmietanka kremówka 36% (500 ml.)
- cukier puder (5 łyżek kopiastych)
- kuleczki czekoladowe (150 g) dostępne tutaj
- żelatyna (5 łyżeczek)
- woda zimna (1/3 szkl.)
Galaretka pomarańczowa:
- sok z pomarańczy (300 ml)
- żelatyna (2 łyżeczki kopiaste)
Dekoracja:
- śmietanka kremówka 36% (150 ml.)
- cukier puder (1-2 łyżki)
Potrzebne gadżety:
- mikser
- szpatułka
- miarka
- waga
- papier do pieczenia
- szklanka 250 ml.
- rękaw cukierniczy
- tylka Wilton nr: 1M
- foremka 20x30cm o wysokości minimum 5cm.
WYKONANIE:
1. Ciasto
Obie mąki przesiewamy do miski.
Masło, margarynę i cukier ucieramy na puch. Dodajemy po jednym żółtka i całe jajko. Wsypujemy stopniowo wcześniej przesiane mąki miksując na najniższych obrotach miksera. Gdy składniki się połączą przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy i wygładzamy (uwaga: masa będzie gęsta). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 175℃ przez około 30 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w foremce do wystudzenia.
2. Masa jabłkowa
Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.
W rondelku roztapiamy masło i dodajemy starte jabłka. Podsmażamy około 5 minut na średnim grzaniu kuchenki. Wsypujemy galaretki i ciągle mieszając podgrzewamy około 2 minuty. Uważamy aby nie zagotować masy, bo galaretki stracą swoje właściwości zelujące. Odstawiamy do ostudzenia i lekkiego tężenia.
Masę jabłkową wykładamy na ostudzone ciasto w foremce.
Wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
3. Masa jogurtowa
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy, aby się rozpuściła, a następnie pozostawiamy ją do wystudzenia.
Kremówkę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i jogurt grecki.
Zanim wlejemy żelatynę do masy jogurtowej trzeba ją najpierw zahartować. Żelatynę hartujemy dodając do niej 1 łyżkę masy jogurtowej i energicznie mieszamy. Wlewamy do kremu jogurtowo śmietanowego i miksujemy jeszcze krótko do połączenia się składników. Nie mieszamy za długo, bo krem może się zważyć.
Wsypujemy kuleczki czekoladowe dostępne tutaj. Mieszamy delikatnie szpatułką. Gotowy krem wykładamy na masę jabłkową. Wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do lodówki.
4. Galaretka pomarańczowa
Pomarańcze przekrawamy na połówki i wyciskamy z nich sok. Soku powinno być 300 ml. (Najlepiej wykorzystać słodkie pomarańcze, ale gdyby sok był zbyt kwaśny można dosłodzić cukrem lub innym słodzidłem.)
Sok wlewamy do garnuszka i wsypujemy żelatynę. Pozostawiamy na 5 minut, aby żelatyna spęczniała, a następnie podgrzewamy sok ciągle mieszając (nie gotujemy). Gdy sok mocno się podgrzeje ściągamy z kuchenki i odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Lekko tężejący sok wylewamy na zimne ciasto.
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc.
5. Dekoracja
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Przekładamy do worka cukierniczego z tylką Wilton nr: 1M. Na schłodzone ciasto wyciskamy krem robiąc rozetki.
W razie jakichkolwiek wątpliwości przy robieniu ciasta zobacz film.
TUTAJ znajdziesz przepisy na inne moje ciasta z owocami
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz