Czekoladowy brzoskwiniowiec z pianką jest to łatwe w przygotowaniu ciasto jogurtowe w środku wypełnione brzoskwiniami. Na kakaowym spodzie, z kawałkami czekolady. Udekorowanie polewą czekoladową i rozetkami z bitej śmietany oprószonymi różowym maczkiem cukrowym. Buszując po necie przepis na ten czekoladowy brzoskwiniowiec znalazłam na blogu Chocololo. Ciasto jest pyszne, lekkie i wyjątkowe w saku.
Spróbuj samodzielnie przygotować czekoladowy brzoskwiniowiec z pianką jogurtową i pozwól sobie na chwilę słodkiego relaksu.
Czekoladowy Brzoskwiniowiec z pianką
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- jajka (2 szt.) o temperaturze pokojowej
- cukier (60 g)
- mąka pszenna (40 g)
- kakao (20 g)
- proszek do pieczenia (pół łyżeczki)
- czekolada gorzka posiekana (70 g)
Masa jogurtowa:
- śmietanka kremówka 36% (300 ml.)
- jogurt grecki (200 g)
- cukier puder (2 łyżki)
- galaretka przezroczysta w proszku (1opakowanie = 77 g)
- gorąca woda (150 ml.)
- brzoskwinie z puszki (puszka = 820 g)
Polewa:
- czekolada gorzka (100 g)
- śmietanka kremówka 36% (150 ml.)
Dekoracja:
- śmietanka kremówka 36 %(200 g)
- cukier puder (1-2 łyżki)
- różowa posypka maczek (dostępna tutaj)
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
Zobacz krok po kroku jak wykonać czekoladowy brzoskwiniowiec z pianką.
1. Ciasto.
Do miski przesiewamy mąką, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy i odstawiamy.
Jajka ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach miksera około 10 minut aż masa zrobi się jasna i puszysta.
Wsypujemy stopniowo przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec wsypujemy posiekaną gorzką czekoladę. Mieszamy.
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki).
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ przez około 30 minut do suchego patyczka. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze.
Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie delikatnie odkrawamy przyrumienioną górę.
Wkładamy ciasto z powrotem do tortownicy (jeżeli jest wysoka), lub nakładamy rant (około 10 cm wysoki).
2. Masa jogurtowa.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy.
Brzoskwinie odsączamy na sicie, a następnie kroimy na kawałki. Odstawiamy.
Sokiem po brzoskwiniach lekko nasączamy ostudzone ciasto.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
Do wystudzonej galaretki dodajemy jogurt i energicznie mieszamy.
Jogurt z galaretką stopniowo wlewamy do ubitej kremówki. Mieszamy szpatułką, aż składniki dobrze się połączą.
Dodajemy brzoskwinie, mieszamy i przekładamy masę na wystudzone i nasączone ciasto.
Wstawiamy do lodówki aby masa stężała.
3. Polewa.
W rondelku mocno podgrzewamy kremówkę (nie gotujemy). Dodajemy czekoladą i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Pozostawiamy do przestudzenia i wylewamy na stężałą masę jogurtową.
Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
4. Dekoracja.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch ciasta robiąc ozdobne rozetki. Przed podaniem posypujemy jeszcze różową posypką.
W razie jakichkolwiek wątpliwości przy robieniu ciasta zobacz film.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z brzoskwiniami.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
🎬 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Pinterest: RITA creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz