Przepis na Tort Confetti, którego bazą jest biszkopt confetti przełożony dżemem truskawkowym i kremem cytrynowym. Górę tortu przyozdabiają dostojnie lizaki bezowe w kształcie serca i małe beziki. Tort cytrynowy z biszkoptem confetti świetnie się nada na takie okazje jak Walentynki, Dzień Matki, lub jako tort urodzinowy dla dziewczynki.
TORT MIŁOŚCI
SKŁADNIKI:
Biszkopt confetti: (zobacz przepis tutaj)
- jajka (5 szt. rozmiaru M)
- cukier (200 g)
- mąka pszenna (150 g)
- mąka ziemniaczana (50 g)
- posypka kolorowa lub confetti (80 g)
Poncz:
- woda (120 ml)
- cukier puder (1 łyżka)
- sok z cytryny (1 łyżka)
Krem cytrynowy:
- kremówka 30% (300 ml.)
- mascarpone (250 g)
- cukier puder (2 łyżki czubate)
- lemon curd (300 g) z (tego przepisu)
Krem do obłożenia tortu:
- masło (150 g)
- cukier puder (50 g)
- mascarpone (250 g )
- biały barwnik lub wybielacz ( odrobinę, według gustu)
Polewa różowa:
- biała czekolada (60 g)
- kremówka 30% (20 g)
- barwnik różowy w proszku (odrobinę według gustu)
- wódka (pół łyżeczki)
Dodatkowo:
- dżem truskawkowy (6 łyżek)
- beziki do dekoracji
- lizaki bezowe w kształcie serca do dekoracji
Przybory:
- mikser
- szpatułka
- rant fi 18-20 lub wysoka tortownica 18-20 cm
- waga kuchenna
- miarka kuchenna
- papier do pieczenia
WYKONANIE:
Zobacz krok po kroku jak wykonać Tort Confetti
1. Biszkopt confetti
Najpierw trzeba zrobić biszkopt confetti z tego przepisu i przekroić go na 3 blaty.
2. Poncz
W wodzie rozpuszczamy cukier puder, wlewamy cytrynę i mieszamy.
3. Krem cytrynowy
Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzona kremówkę. Od razu dodajemy mascarpone, również schłodzone, oraz wsypujemy cukier puder. Miksujemy na średnich obrotach miksera. Po około 2-3 minutach, gdy krem już się ubije dodajemy schłodzony Lemon Curd (z tego przepisu). Miksujemy krótko do połączenia składników.
4. Składanie tortu
Pierwszy blat biszkoptu confetti nasączamy ponczem. Wykładamy 3 łyżki dżemu i rozsmarowujemy na biszkopcie. Następnie nakładamy połowę kremu cytrynowego i nakładamy drugi blat biszkoptu.
Czynność powtarzamy, aż położymy ostatni blat biszkoptu. Tort wstawiamy do lodówki do mocnego schłodzenia (ja zostawiłam na noc w lodówce).
5. Masa do obłożenia tortu
Masło miękkie przekładamy do misy miksera, wsypujemy cukier puder i miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez 12 minut do uzyskania jasnej i puszystej masy. Po tym czasie dodajemy serek mascarpone o temperaturze pokojowej i dalej miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiego kremu. Gdy składniki się połączą, można dodać biały barwnik, lub wybielacz, aby rozjaśnić masę. Miksujemy na najwyższych obrotach, aż barwnik połączy się z masą.
Kremem tynkujemy tort i wstawiamy do lodówki do mocnego schłodzenia.
6. Polewa
Białą czekoladę i kremówkę przekładamy do miseczki. Podgrzewamy składniki w mikrofalówce, albo w kąpieli wodnej. Mieszamy do połączenia składników i dodajemy trochę białego barwnika lub wybielacza, aby pozbyć się żółtego koloru polewy.
Różowy barwnik w proszku rozcieńczamy w pół łyżeczki wódki i wlewamy do polewy. Dobrze mieszamy. (Gdybyście mieli barwnik w płynie, wtedy nie trzeba rozcieńczać go z wódką tylko od razu wlewacie do polewy).
Polewę nakładamy przy brzegach schłodzonego tortu, tak, aby spływała po torcie. Na górę wylewamy resztę polewy i rozprowadzamy po powierzchni szybkimi ruchami, bo tort jest zimny i polewa szybko zastyga.
Wstawiamy tort do lodówki do zastygnięcia polewy i dekorujemy według własnego gustu bezikami i lizakami bezowymi (tutaj znajdziesz przepis na te lizaki bezowe)
W razie jakichkolwiek wątpliwości (patrz film)
TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na Torty
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Przepiękny tort <3!
OdpowiedzUsuń