lizaki bezowe w kształcie serca |
Przepis jak zrobić lizaki bezowe w kształcie serca. Kolorowe, delikatne i bardzo słodkie. Ze względu na swoja kruchość bardziej nadają się jako dekoracja do tortów.
Jak zrobić takie lizaki bezowe pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
LIZAKI BEZOWE
SKŁADNIKI:
Beza:
- białka (3 szt.)
- cukier (150 g)
- sok z cytryny (1 łyżeczka)
- aromat truskawkowy (1 łyżeczka) (dostępny tutaj)
- posypka maczek biały(dostępna tutaj) lub brokat (dostępny tutaj)
- różowy barwnik w proszku (według gustu) (dostępny tutaj)
Potrzebne gadżety:
- mikser
- szpatułka
- miarka
- waga
- różowy barwnik
- rękaw cukierniczy
- tylka Wilton nr: 1M
- papier do pieczenia
- patyczki do szaszłyków i wykałaczki
WYKONANIE:
W blaszce, na papierze do pieczenia rysujemy ołówkiem taki kształt, jak chcemy, aby miały lizaki bezowe. Odwracamy papier tak, aby narysowana strona dotykała blaszki.
Białka o temperaturze pokojowej ubijamy na najwyższych obrotach miksera aż zrobi się piana. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy, aż cukier się rozpuści.
Cały proces od początku ubijania to około 15 minut miksowania na najwyższych obrotach miksera.
Po tym czasie sprawdzamy, czy cukier dobrze się rozpuścił pocierając ubitą pianę między palcami. Jeżeli nie wyczuwamy cukru, to znaczy, że beza jest gotowa.
W tym momencie dodajemy sok z cytryny i aromat truskawkowy i ubijamy krótko na najwyższych obrotach, do połączenia składników.
Bezę dzielimy na 3 części.
Jedną część od razu przekładamy do rękawa cukierniczego.
Do drugiej i trzeciej części dodajemy różowy barwnik, z czego w trzeciej części różowego barwnika ma być więcej.
Przekładamy do rękawów cukierniczych z dowolnymi tylkami.
Wyciskamy bezę na odrysowany kształt na papierze do pieczenia, tak jak widać poniżej na zdjęciach.
Posypujemy posypką, lub brokatem itp. Ja posypałam posypką maczek biały.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i suszymy bezę w funkcji góra dół w 100 ℃ przez 90 minut lub do całkowitego wysuszenia się bez. Bezy dobrze wysuszone to są bezy, które od razu i łatwo odchodzą od papieru do pieczenia.
Wysuszone bezy przyklejamy do siebie za pomocą pozostałości kremu bezowego i znów wstawiamy do nagrzanego piekarnika i suszymy w 100 ℃ około 1 godziny.
W razie jakichkolwiek wątpliwości zobacz film instruktażowy.
Gotowe lizaki bezowa są delikatne i kruche więc proszę uważać, aby się nie połamały.
TUTAJ możesz zobaczyć przepis na TORT CYTRYNOWY z wykorzystaniem tych lizaków bezowych.
Z wielką radością dowiem się co sądzisz na temat tego przepisu. Proszę, napisz komentarz.
A jeśli zrobisz ten, lub inny mój przepis, pochwal się zdjęciami. Z chęcią zobaczę Twoje kreacje na Instagramie, Facebooku lub Pinterest. Oznacz tagiem #ritacreative to udostępnię Twój profil na moim story na Instagramie i facebooku.
tort cytrynowy z lizakami bezowymi |
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Przypominam, że na moim kanale YouTube RITA creative jest rozdanie. Jeżeli chcesz wziąć udział i wygrać upominek w postaci ekologicznych gadżetów przydatnych w kuchni, to zgłoś chęć uczestnictwa w rozdaniu. Szczegóły poniżej w filmie.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
🎬 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Pinterest: RITA creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz