Przepis na tradycyjny Biszkopt Confetti z 5 jaj i bez proszku do pieczenia. Biszkopt jest mięciutki, puszysty i bardzo kolorowy. Biszkopt Confetti znany jest też pod nazwą funfetti, co oznacza połączenie zabawy i konfetti.
* W 1989 r. firma Pillsbury jako pierwsza wprowadziła nowy rodzaj ciasta o nazwie ,,funfetti'' zastrzegając sobie jego nazwę.
Pillsbury jest właścicielem znaku towarowego ,,Funfetti'' i dlatego takie ciasto, lub biszkopt nazywa się potocznie Confetti. (*zródło Wikipedia)
Jak zrobić taki biszkopt confetti pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
BISZKOPT CONFETTI
SKŁADNIKI:
*wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Biszkopt Confetti:
- jajka (5 szt. rozmiaru M)
- cukier (200 g)
- mąka pszenna (150 g)
- mąka ziemniaczana (50 g)
- posypka kolorowa lub confetti (80 g)
Potrzebne gadżety:
- mikser
- szpatułka
- rant fi 18-20 lub wysoka tortownica 18-20 cm
- papier do pieczenia
- waga kuchenna
- miarka kuchenna
WYKONANIE:
Do misy miksera przekładamy jajka i wsypujemy cukier. Miksujemy na najwyższych obrotach miksera minimum 20 minut (ja miksowałam 30 min.). Po tym czasie masa dobrze się ubije, podwoi swoją objętość, zrobi jasna i puszysta.
Następnie do masy jajecznej przesiewamy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną.
Miksujemy teraz na najniższych obrotach miksera. Robimy to krótko, do połączenia składników.
(Obie mąki można też połączyć z masą jajeczną ręcznie za pomocą szpatułki. Robimy to delikatnie i krótko, aby nie naruszyć napowietrzonej struktury masy, bo oklapnie i straci swoją objętość, a co za tym idzie - stabilność)
Na koniec wsypujemy confetti i mieszamy delikatnie szpatułką.
Przelewamy ciasto do rantu lub wysokiej tortownicy przeznaczonej do biszkoptów. Spód wykładamy papierem do pieczenia, a boków foremki niczym nie smarujemy.
W razie jakichkolwiek wątpliwości proszę obejrzeć film.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 170℃-175℃ przez 40 - 45 min. do suchego patyczka.
Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba mieć to na uwadze.
Upieczony biszkopt confetti od razu wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy do lekkiego wystudzenia, a następnie odwracamy do góry spodem. Ściągamy papier i rant. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Dopiero gdy biszkopt będzie dobrze wystudzony, można przekroić go na blaty.
Uwagi:
- Biszkopt Confetti jest zrobiony na bazie biszkoptu tradycyjnego, ale równie dobrze można go zrobić na bazie biszkoptu tłuszczowego.
- Proszę zwrócić uwagę, aby posypka to nie była zwykła cukrowa posypka, bo się rozpuści w masie podczas mieszania i pieczenia. Musi to być posypka cukrowa zrobiona z lukru królewskiego, najlepiej confetti, która nadaje się do pieczenia. Zazwyczaj taka informacja znajduje się na opakowaniu posypki lub confetti.
- Nie nadaje się też posypka typu maczek, bo jest za drobna i nie będzie jej widać.
TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na BISZKOPTY.
biszkopt confetti w przekroju |
Moi drodzy.
Z miła przyjemnością muszę oznajmić, iż nie jestem już domową amatorką cukiernictwa. Jestem certyfikowanym cukiernikiem.
Niedawno zapisałam się na kurs cukierniczy, aby poszerzyć wiedzę i móc tworzyć dla Was bardziej kreatywne i lepsze przepisy na słodkości. Zdałam egzamin na cukiernika już za pierwszym podejściem.
I dlatego proponuję Wam kurs cukierniczy w firmie szkoleniowej KarGrup z którą współpracuję.
W kursie oprócz merytorycznej wiedzy znajdują się też moje materiały w formie filmów, a certyfikat ukończenia takiego kursu cukierniczego może Wam pomóc w szybszym znalezieniu pracy.
Na stronie firmy szkoleniowej KarGrup, znajdują się też inne kursy, które może Was zainteresują.
zostań cukiernikiem (kliknij w zdjęcie)
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - Grecki Świat Rity
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz