Biszkopt Confetti

Biszkopt Funfetti

Przepis na tradycyjny Biszkopt Confetti z 5 jaj i bez proszku do pieczenia. Biszkopt jest mięciutki, puszysty i bardzo kolorowy. Biszkopt Confetti znany jest też pod nazwą funfetti, co oznacza połączenie zabawy i konfetti. 

* W 1989 r.  firma Pillsbury jako pierwsza wprowadziła nowy rodzaj ciasta o nazwie ,,funfetti'' zastrzegając sobie jego nazwę. 
Pillsbury jest właścicielem znaku towarowego ,,Funfetti'' i dlatego takie ciasto, lub biszkopt nazywa się potocznie  Confetti. (*zródło Wikipedia)




Jak zrobić taki biszkopt confetti pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj za darmo kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.






BISZKOPT CONFETTI


SKŁADNIKI:
*wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Biszkopt Confetti:

  • jajka (5 szt. rozmiaru M)
  • cukier (200 g)
  • mąka pszenna (150 g)
  • mąka ziemniaczana (50 g)
  • posypka kolorowa lub confetti (80 g)


Potrzebne gadżety:



WYKONANIE:

Do misy miksera przekładamy jajka i wsypujemy cukier. Miksujemy na najwyższych obrotach miksera minimum 20 minut (ja miksowałam 30 min.). Po tym czasie masa dobrze się ubije, podwoi swoją objętość,  zrobi jasna i puszysta. 
Następnie do masy jajecznej przesiewamy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. 
Miksujemy teraz na najniższych obrotach miksera. Robimy to krótko, do połączenia składników. 
(Obie mąki można też połączyć z masą jajeczną ręcznie za pomocą szpatułki. Robimy to delikatnie i krótko, aby nie naruszyć napowietrzonej struktury masy, bo oklapnie i straci swoją objętość, a co za tym idzie - stabilność)
Na koniec wsypujemy confetti i mieszamy delikatnie szpatułką.
Przelewamy ciasto do rantu lub wysokiej tortownicy przeznaczonej do biszkoptów. Spód wykładamy papierem do pieczenia, a boków foremki niczym nie smarujemy.
W razie jakichkolwiek wątpliwości proszę obejrzeć film.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 170℃-175℃ przez 40 - 45 min. do suchego patyczka.
Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba mieć to na uwadze.

Upieczony biszkopt confetti od razu wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy do lekkiego wystudzenia, a następnie odwracamy do góry spodem. Ściągamy papier i rant. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Dopiero gdy biszkopt będzie dobrze wystudzony, można przekroić go na blaty.


Uwagi:
- Biszkopt Confetti jest zrobiony na bazie biszkoptu tradycyjnego, ale równie dobrze można go zrobić na bazie biszkoptu tłuszczowego.
- Proszę zwrócić uwagę, aby posypka to nie była zwykła cukrowa posypka, bo się rozpuści w masie podczas mieszania i pieczenia. Musi to być posypka cukrowa zrobiona z lukru królewskiego, najlepiej confetti, która nadaje się do pieczenia. Zazwyczaj taka informacja znajduje się na opakowaniu posypki lub confetti.
- Nie nadaje się też posypka typu maczek, bo jest za drobna i nie będzie jej widać.


TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na BISZKOPTY.

Kolorowy Biszkopt Funfetti

Biszkopt tradycyjny z konfetti

Tradycyjny Biszkopt  Konfetti
biszkopt confetti w przekroju

 Moi drodzy. 
Z miła przyjemnością muszę oznajmić, iż nie jestem już domową amatorką cukiernictwa. Jestem certyfikowanym cukiernikiem.
Niedawno zapisałam się na kurs cukierniczy, aby poszerzyć wiedzę i móc tworzyć dla Was bardziej kreatywne i lepsze przepisy na słodkości. Zdałam egzamin na cukiernika już za pierwszym podejściem. 
I dlatego proponuję Wam kurs cukierniczy w firmie szkoleniowej KarGrup z którą współpracuję. 
W kursie oprócz merytorycznej wiedzy znajdują się też moje materiały w formie filmów, a certyfikat ukończenia takiego kursu cukierniczego może Wam pomóc w szybszym znalezieniu pracy. 
Na stronie firmy szkoleniowej KarGrup, znajdują się też inne kursy, które może Was zainteresują.

zostań cukiernikiem (kliknij w zdjęcie)
kurs cukierniczy KarGrup

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - Grecki Świat Rity 
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!


Komentarze