Przepis na noworoczny placek grecki Vasilopita. Inaczej też: ciasto królewskie lub placek św. Wasylego (św. Bazyli to odpowiednik św. Mikołaja). Ciasto w Grecji przyrządzane jest specjalnie z okazji Nowego Roku. W środku wypieku ukryta jest moneta, bo według greckich wierzeń osoba, która trafi na kawałek ciasta z monetą, będzie mieć szczęście finansowe w Nowym Roku.
Przepis na noworoczny placek grecki Vasilopita. Inaczej też: ciasto królewskie lub placek św. Wasylego (św. Bazyli to odpowiednik św. Mikołaja). Ciasto w Grecji przyrządzane jest specjalnie z okazji Nowego Roku. W środku wypieku ukryta jest moneta, bo według greckich wierzeń osoba, która trafi na kawałek ciasta z monetą, będzie mieć szczęście finansowe w Nowym Roku.
Jak zrobić Vasilopita - Noworoczne Ciasto Greckie pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
VASILOPITA - Noworoczny Placek Grecki
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- cukier (300 g)
- jajka (5 szt.)
- mleko (150 ml.)
- mąka pszenna (400 g)
- masło roztopione (250 g)
- proszek do pieczenia (20 g)
- mahlep (1 łyżeczka) - dostepny tutaj
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- wanilia w proszku (2 szt) lub cukier waniliowy (1 opakowanie) lub ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
- łezki czekoladowe (70 g) dostępne tutaj lub posiekana czekolada
Polewa:
- biała czekolada (200 g)
- olej roślinny (20 g)
Dodatkowo:
- 1 moneta dowolnego nominału
- kawałek folii aluminiowej
- łezki czekoladowe do udekorowania ciasta dostępne tutaj
WYKONANIE:
1. Ciasto.
Tortownicę na dnie wykładamy papierem do pieczenia, a boki foremki smarujemy masłem i posypujemy grysikiem lub mąką.
Piekarnik rozgrzewamy do 170*C.
Do dużej misy wsypujemy cukier, mahlep, skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, jajka, roztopione i ostudzone masło, mleko i mieszamy trzepaczką do połączenia się składników. Wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy. Gdy składniki się połączą wsypujemy łezki czekoladowe, mieszamy i przelewamy ciasto do tortownicy. W ciasto wciskamy monetę owiniętą folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170*C przez 50 - 60 min. do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
2. Polewa i dekoracja.
Czekoladę z olejem przekładamy do miseczki i podgrzewamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej aż czekolada się rozpuści. Mieszamy do połączenia składników. Polewą smarujemy ciasto.
Dekorujemy łezkami czekoladowymi.
Jeśli zrobisz ten lub inny mój przepis, z chęcią zobaczę zdjęcia Twoich kreacji na Instagramie, Facebooku lu Pinterest. Oznacz tagiem #ritacreative a z miłą chęcią udostępnię Twój profil na moim story na Instagramie.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
Kochani ❤ Moje wpisy na Blogu oraz filmy na YouTube udostępniam Wam za darmo. Wkładam w to dużo serca, pracy i energii. Chciałabym publikować dla Was treści lepszej jakości oraz częściej. I dlatego założyłam zrzutkę na nowy sprzęt do montażu. POMOŻECIE? Szczegóły tu: Zrzutka dla Rity
Za wszystkie wpłaty serdecznie dziękuję z całego serca ❤
Nawet jak nie wpłacicie na moją zrzutkę to przynajmniej prosiłabym o jej udostępnienie. To też jest pomoc i dużo znaczy. Dobro powraca ❤ Dziękuję 😘
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - Grecki Świat Rity
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative
Komentarze
Prześlij komentarz