Przepis na przepyszny piernik herbaciany z kremem grysikowym przełożony konfiturami śliwkowymi. Udekorowany polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Piernik jest pyszny, mięciutki, wilgotny i aromatyczny. Idealny na Święta Bożego Narodzenia.
Jak zrobić taki herbaciany piernik pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
PIERNIK HERBACIANY Z KREMEM GRYSIKOWYM
SKŁADNIKI:
Ciasto piernikowe:
- jajka (5 szt.)
- cukier (1 szkl. = 200 g)
- miód wielokwiatowy naturalny (250 g)
- olej (1 szkl.)
- herbata zaparzona z 2 saszetek (1 szkl.)
- mąka tortowa (3 szkl. = 390 g)
- proszek do pieczenia ( 1,5 łyżeczki)
- soda oczyszczona ( 0,5 łyżeczki)
- kakao (1 łyżka)
- przyprawa do piernika (3 łyżki) - tutaj znajdziesz przepis na najlepszą domową przyprawę do piernika
- sól (szczypta)
Krem grysikowy:
- mleko (0,5 litra)
- kasza manna (60 g)
- cukier (pół szklanki)
- cukier waniliowy (2 łyżeczki)
- masło (250 g)
- sok z cytryny 5 - 6 łyżek
Polewa:
- margaryna (125 g)
- cukier puder (3 łyżki)
- woda (3 łyżki)
- kakao (3 łyżki)
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe (około 600 g)
- wiórki kokosowe (do posypania góry ciasta)
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
1. Przygotowanie.
Piekarnik rozgrzewamy do 180℃.
Foremkę 24 x 35cm. wykładamy na dnie papierem do pieczenia.
2. Ciasto.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika.
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier i ubijamy na najwyższych obrotach miksera około 10 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa zrobi się gładka i błyszcząca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka (po jednym).
Wlewamy cienkim strumieniem naprzemiennie miód, zimną herbatę i olej. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę miksując na najniższych obrotach do połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka (każdy piekarnik inaczej piecze, więc miejcie to na uwadze).
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy do wystudzenia, a następnie przekrawamy wzdłuż na 3 blaty.
3. Krem grysikowy.
Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki. Do mleka w szklance wsypujemy kaszę mannę i mieszamy.
Resztę mleka wlewamy do rondelka, wsypujemy cukry i zagotowujemy. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy mleko z kaszą manną. Cały czas mieszając gotujemy (na niskim grzaniu kuchenki) około 3 minuty. Krem grysikowy odstawiamy do wystudzenia przykryty folią spożywczą.
Masło ucieramy, aż zrobi się białe. Dodajemy stopniowo ostudzony krem grysikowy, na koniec wlewając sok z cytryny i ubijamy na krem.
4. Polewa.
Margarynę podgrzewamy w rondelku. Nie gotujemy. Ściągamy z kuchenki i dodajemy resztę składników. Energicznie mieszamy do połączenia składników. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.
5. Składanie ciasta.
Pierwszy blat ciasta smarujemy cienką warstwą powideł. Wykładamy krem grysikowy. Przykrywamy drugim blatem ciasta i wykładamy pozostałe powidła. Przykrywamy trzecim blatem i smarujemy lekko ciepłą i tężejącą już polewą.
Na koniec piernik herbaciany posypujemy wiórkami kokosowymi.
|TUTAJ znajdziesz inne przepisy na Święta Bożonarodzeniowe.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz