PIERNIK HERBACIANY Z KREMEM GRYSIKOWYM

Piernik herbaciany

Przepis na przepyszny piernik herbaciany z kremem grysikowym przełożony konfiturami śliwkowymi. Udekorowany polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Piernik jest pyszny,  mięciutki, wilgotny i aromatyczny. Idealny na Święta Bożego Narodzenia.


Jak zrobić taki herbaciany piernik pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj za darmo kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.




PIERNIK HERBACIANY Z KREMEM GRYSIKOWYM


SKŁADNIKI:

Ciasto piernikowe:

  • jajka (5 szt.)
  • cukier (1 szkl. = 200 g)
  • miód wielokwiatowy naturalny (250 g)
  • olej (1 szkl.)
  • herbata zaparzona z 2 saszetek (1 szkl.)
  • mąka tortowa (3 szkl. = 390 g)
  • proszek do pieczenia ( 1,5 łyżeczki)
  • soda oczyszczona ( 0,5 łyżeczki)
  • kakao (1 łyżka)
  • przyprawa do piernika (3 łyżki) - tutaj znajdziesz przepis na najlepszą domową przyprawę do piernika
  • sól (szczypta)

Krem grysikowy:

  • mleko (0,5 litra)
  • kasza manna (60 g)
  • cukier (pół szklanki)
  • cukier waniliowy (2 łyżeczki)
  • masło (250 g)
  • sok z cytryny 5 - 6 łyżek

Polewa:

  • margaryna (125 g)
  • cukier puder (3 łyżki)
  • woda (3 łyżki)
  • kakao (3 łyżki)

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe (około 600 g)
  • wiórki kokosowe (do posypania góry ciasta)

Potrzebne gadżety:



WYKONANIE:

1. Przygotowanie.
Piekarnik rozgrzewamy do 180℃.
Foremkę 24 x 35cm. wykładamy na dnie papierem do pieczenia.

2. Ciasto.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika.
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier i ubijamy na najwyższych obrotach miksera około 10 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa zrobi się gładka i błyszcząca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka (po jednym). 
Wlewamy cienkim strumieniem naprzemiennie miód, zimną herbatę i olej. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę miksując na najniższych obrotach do połączenia się składników. 
Ciasto przelewamy do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka (każdy piekarnik inaczej piecze, więc miejcie to na uwadze).
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy do wystudzenia, a następnie przekrawamy wzdłuż na 3 blaty.

3. Krem grysikowy.
Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki. Do mleka w szklance wsypujemy kaszę mannę i mieszamy.
Resztę mleka wlewamy do rondelka, wsypujemy cukry i zagotowujemy. Gdy mleko  zacznie się gotować wlewamy  mleko z kaszą manną. Cały czas mieszając gotujemy (na niskim grzaniu kuchenki) około 3 minuty. Krem grysikowy odstawiamy do wystudzenia przykryty folią spożywczą. 
Masło ucieramy, aż zrobi się białe. Dodajemy stopniowo ostudzony krem grysikowy, na koniec wlewając sok z cytryny i ubijamy na krem.  

4. Polewa.
Margarynę podgrzewamy w rondelku. Nie gotujemy. Ściągamy z kuchenki i dodajemy resztę składników. Energicznie mieszamy do połączenia składników. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.

5. Składanie ciasta.
Pierwszy blat ciasta smarujemy cienką warstwą powideł. Wykładamy krem grysikowy. Przykrywamy drugim blatem ciasta i wykładamy pozostałe powidła. Przykrywamy trzecim blatem i smarujemy lekko ciepłą i  tężejącą już  polewą. 
Na koniec piernik herbaciany posypujemy wiórkami kokosowymi.


|TUTAJ znajdziesz inne  przepisy na Święta Bożonarodzeniowe.


PIERNIK HERBACIANY Z KREMEM

PIERNIK HERBACIANY

PIERNIK HERBACIANY

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Wyposażenie kuchni - sprawdź na Ceneo

Komentarze