Przepis na pierniczki z lukrem królewskim na ostatnią chwilę. Pyszne, aromatyczne, mięciutkie i pachnące. Są gotowe do spożycia od razu po upieczeniu i nie wymagają leżakowania. Pierniczki można zrobić już miesiąc przed świętami, albo na ostatnią chwilę. Obojętnie kiedy się zrobi one ciągle będą miękkie.
Jak zrobić takie pierniczki z lukrem pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
PIERNICZKI NA OSTATNIĄ CHWILĘ
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- mąka pszenna (500 g)
- cukier puder (100 g.)
- kakao (3 łyżeczki)
- soda oczyszczona (1 łyżeczka)
- przyprawa do piernika (2 łyżki) (tu znajdziesz przepis na domową przyprawę z piernika)
- jajka (2 szt. rozmiaru M )
- miód płynny prawdziwy (100 g)
- masło roztopione wystudzone (100 g)
Lukier królewski (wykonanie przepisu tutaj)
- 1 białko jajka rozmiaru M
- cukier puder (150 g)
- sok z cytryny (około 10 kropel)
Potrzebne gadżety:
- mikser z końcówką mieszającą w kształcie haka
- papier do pieczenia
- waga kuchenna
- szpatułka
- miarka
- rękaw cukierniczy jednorazowy
WYKONANIE:
Dodajemy jajka, miód, oraz roztopione i ostudzone masło.
Składniki mieszamy mikserem z końcówką mieszającą w kształcie haka. Mieszamy tak długo, aż masa zrobi się ciemnego koloru i będzie mieć konsystencję podobną do plasteliny.
Ciasto wyciągamy z misy miksera na blat stołu. Jeszcze chwilkę ugniatamy dłońmi i zawijamy w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm. Wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia ( w ten sposób powierzchnia ciasta będzie bardzo gładka). Za pomocą foremek wykrawamy z niego odpowiednie kształty.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ około 8 - 10 min. Upieczone pierniczki pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Gdy pierniczki wystygną ozdabiamy lukrem królewskim (tutaj znajdziesz przepis na lukier królewski)
Uwagi:
Pierniczki można zrobić już miesiąc przed świętami, albo na ostatnią chwilę. Obojętnie kiedy się zrobi one ciągle będą miękkie.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Z podanych składników wychodzi ponad 50 pierniczków.
Wałkując ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia ciasto wychodzi bardziej gładkie.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Z podanych składników wychodzi ponad 50 pierniczków.
Wałkując ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia ciasto wychodzi bardziej gładkie.
Dlaczego pierniczki mogą wyjść twarde?:
Cienko rozwałkowane ciasto.
Za długo pieczone, lub za wysoka temperatura.
Zbyt dużo mąki w czasie wałkowania ciasta na pierniki. Im więcej mąki, tym bardziej suche i twardsze będą wypieki (ja moich nie podsypuję, bo nie trzeba, ciasto jest elastyczne i się nie klei.)
W razie gdyby pierniczki wyszły twarde (co jest mało prawdopodobne) to należy zamknąć je w szczelnym pojemniku z kawałkiem jabłka.
Cienko rozwałkowane ciasto.
Za długo pieczone, lub za wysoka temperatura.
Zbyt dużo mąki w czasie wałkowania ciasta na pierniki. Im więcej mąki, tym bardziej suche i twardsze będą wypieki (ja moich nie podsypuję, bo nie trzeba, ciasto jest elastyczne i się nie klei.)
W razie gdyby pierniczki wyszły twarde (co jest mało prawdopodobne) to należy zamknąć je w szczelnym pojemniku z kawałkiem jabłka.
|TUTAJ znajdziesz inne przepisy na Święta Bożonarodzeniowe.
Na zdjęciu powyżej za pierniczkami stoi domek - szklarnia z piernika. Przepis na szklarnię z piernika znajdziesz tutaj.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
👫 Grupa FB: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz