Przepis na makowiec japoński z jabłkami i bakaliami. Idealny na święta. Wilgotny, mięciutki, polany polewą czekoladową i udekorowany gwiazdkami cukrowymi. Makowiec bardzo łatwo i szybko się robi, a jego smak powoduje, że chce się go jeszcze i jeszcze.
Jak zrobić taki makowiec japoński pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
MAKOWIEC JAPOŃSKI
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- mak suchy mielony (200 g) dostępny tutaj
- cukier (200 g)
- jajka (5 szt.)
- masło (130 g)
- jabłka (3 średniej wielkości = około 600 g)
- kasza manna (8 łyżek)
- ekstrakt migdałowy (1 łyżeczka)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- rodzynki (100 g)
- orzechy migdałowe (100 g)
- skórka pomarańczowa kandyzowana (2 łyżki)
Polewa: (tutaj znajdziesz przepis na polewę)
- masło (100 g)
- kakao (50 g)
- cukier puder (100 g)
- mleko (4 łyżki)
- gwiazdki cukrowe do dekoracji
- płatki migdałowe lub orzechy laskowe
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
1. Przygotowanie.
- Piekarnik nagrzewamy do 180*C
- Tortownicę o średnicy 24 cm. wykładamy na dnie papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i posypujemy grysikiem lub mąką.
2. Ciasto.
- Namaczamy rodzynki i żurawinę w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia i odcedzamy.
- Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na grubych oczkach tarki.
- Mak zalewamy wrzącą wodą do przykrycia i pozostawiamy do wystudzenia. Ostudzony mak przecedzamy przez sito z drobnymi oczkami lub przez szmatkę. Mak musi zostać dobrze odcedzony tak aby miał prawie suchą konsystencję. Przekładamy do dużej misy i wlewamy do niego roztopione i wystudzone masło.
- Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach miksera około 6 minut, aż masa zrobi się jasna i mocno puszysta. Ubite jajka dodajemy do maku z masłem. Mieszamy. Dodajemy kaszę mannę, proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie do masy przekładamy jabłka lekko odciśnięte z soku, rodzynki z żurawiną, posiekane migdały bez skórki, skórkę pomarańczową, oraz ekstrakt migdałowy. Wszystko razem dokładnie mieszamy szpatułką.
- Tortownicę na dnie wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i osypujemy kaszą manną.
- Ciasto przelewamy do tortownicy . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 180*C przez około 50 min do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
3. Polewa.
- Na górę ciasta wylewamy polewę czekoladową (przepis na polewę tutaj)
- Gdy polewa zastygnie dekorujemy ciasto gwiazdkami cukrowymi.
Jak zrobić polewę czekoladową na bazie masła pokazane jest w filmiku.
Uwagi do ciasta:
- Migdały można zastąpić orzechami włoskimi.
- zamiast polewy, można zrobić lukier królewski.
|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Święta Bożonarodzeniowe.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - Grecki Świat Rity
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative
Aj, dobrze, że jeszcze raz zajrzałam do przepisu na YT, bo bym zrobiła z 2000g maku ;)!
OdpowiedzUsuń😂 ajajaj... co za wstrętny chochlik się wkradł 😂 Dzięki za spostrzegawczość 😘
Usuń