Przepis na Torcik Pijany Izydor to wyjątkowy deser, który łączy w sobie wyrafinowany smak czekolady, orzechów i delikatnego alkoholu. Przepis w pierwotnej wersji pochodzi ze Słowacji i znany jest tam jako Opitý Izidor. Zainspirowana przepisem od SavoryLens, wprowadziłam kilka modyfikacji, tworząc niepowtarzalny orzechowo czekoladowy torcik z nutą alkoholu. Dzięki subtelnemu połączeniu intensywnej czekolady i aromatycznych orzechów, wzbogaconych o odrobinę alkoholu, torcik Pijany Izydor zachwyca głębią smaku i elegancji. Idealny na wyjątkowe okazje.
Zobacz krok po kroku jak wykonać TORCIK PIJANY IZYDOR
TORCIK PIJANY IZYDOR
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- mąka pszenna (70 g)
- orzechy włoskie zmielone (90 g)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- kakao (1 łyżka)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- sól (szczypta)
- jajka (3 szt. rozmiaru M)
- sól (szczypta)
- masło (120 g)
- cukier (90 g)
Masa orzechowa:
- orzechy włoskie zmielone (150 g)
- cukier puder (90 g)
- rum lub ajerkoniak (80-90 ml.)
Krem:
- mleko (500+100 ml.)
- cukier (5 łyżek)
- budyń waniliowy (1 op.)
- masło (180 g)
- cukier puder (50 g)
- syrop orzechowy (2 łyżki) przepis na syrop orzechowy znajdziesz TUTAJ
- masa orzechowa (3 łyżki)
- kakao (1 łyżka)
Polewa:
- gorzka czekolada (150 g)
- śmietanka kremówka 35% (100 ml.)
Dekoracja:
- orzechy włoskie zmielone (garść)
Dodatkowo:
- dżem wiśniowy (5 łyżek)
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
1.) Biszkopt.
Tortownicę o średnicy 22 cm. wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno). Piekarnik rozgrzewamy do 180*C.
W miseczce mieszamy przesianą mąkę, zmielone orzechy włoskie, proszek do pieczenia, kakao oraz szczyptę soli.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na puszysto, dodajemy po jednym żółtka, wsypujemy stopniowo suche składniki i miksujemy, aż składniki się połączą. Wyłączamy mikser i dodajemy w 2 partiach ubite białka. Mieszamy delikatnie szpatułką.
Przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180*C przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze.
Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
2.) Masa orzechowa.
W miseczce mieszamy zmielone orzechy włoskie, cukier puder, oraz alkohol.
3.) Krem.
Budyń waniliowy gotujemy tak, jak to zaleca producent na opakowaniu. Przykrywamy go folią spożywczą i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem na puszysto. Dodajemy syrop orzechowy, 3 łyżki wcześniej zrobionej masy orzechowej, kakao i miksujemy. Następnie dodajemy wystudzony budyń (budyń i miksowana masa, powinny być mniej więcej tej samej temperatury.). Miksujemy do połączenia się składników.
4.) Składanie tortu.
Pierwszy blat biszkoptu smarujemy dżemem wiśniowym. Nakładamy masę orzechową i wyrównujemy. Następnie wykładamy połowę kremu. Na krem kładziemy drugi bat biszkoptu i wykładamy resztę kremu.
Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
5.) Polewa i dekoracja.
Gorzką czekoladę i kremówkę podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Wylewamy polewę na mocno schłodzony torcik i wygładzamy. Wstawiamy do lodówki, żeby polewa stężała.
Dekorujemy brzegi tortu mielonymi orzechami włoskimi, a na środku kładziemy połówkę orzecha.
|TUTAJ znajdziesz przepisy na Święta Bożonarodzeniowe, lub zobacz inny, fajny przepis na tort z alkoholem.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz