Przepis na uroczy i pyszny tort z duszkami. Czarny biszkopt, przełożony kremem orzechowym, udekorowany maślaną masą, dipem czekoladowym, oraz bezowymi duszkami.
Idealny na Halloweenową imprezę, świetnie ozdobi każdy stół.
Przepis został przeze mnie udoskonalony, a jego oryginalna wersja pochodzi od SugarLady.
Zobacz krok po kroku jak wykonać Tort z Duszkami
TORT Z DUSZKAMI
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
Poncz:
- sok pomarańczowy (około pół szklanki)
Krem orzechowy:
- śmietanka kremówka 30% (400 ml.)
- serek mascarpone (250 g)
- cukier puder (3 łyżki)
- masło orzechowe (3 czubate łyżki = około 150 g)
Masa maślana: (do obłożenia tortu)
- masło (300 g)
- mleko skondensowane słodzone (300 g)
- barwnik spożywczy pomarańczowy (lub żółty z czerwonym)
Drip czekoladowy:
- gorzka czekolada (90 g)
- śmietanka kremówka 35% (100 ml.)
- czarne kakao (1 łyżeczka)
Bezy duszki:
- 2 białka (z jajek rozmiaru M)
- cukier (120 g)
- sól (szczypta)
- gorzka czekolada (10 g)
Przybory:
- tortownica 20-22 cm.
- rękaw cukierniczy
- mikser
- papier do pieczenia
- waga kuchenna
- szpatułka
- miarka
WYKONANIE:
1. Biszkopt.
Biszkopt przygotowujemy według według przepisu na: Czarny Biszkopt
Po upieczeniu pozostawiamy go do całkowitego wystudzenia (najlepiej na kolejny dzień). Następnie biszkopt przekrawamy na trzy równe blaty.
2. Krem orzechowy.
Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę, a następnie mascarpone. Rozpoczynamy miksowanie. Kiedy składniki zaczną się łączyć, wsypujemy cukier puder. Gdy masa zrobi się kremowa, dodajemy masło orzechowe i miksujemy krótko do połączenia się składników.
3. Składanie tortu.
Pierwszy blat czarnego biszkoptu nasączamy sokiem pomarańczowym. Ponieważ biszkopt jest bardzo mięciutki i puszysty, nie nasączamy go zbyt mocno (wystarczy lekko go skropić). Na nasączony biszkopt wykładamy połowę kremu orzechowego, przykrywamy drugim biszkoptem i lekko skrapiamy sokiem pomarańczowym. Nakładamy resztę kremu, wyrównujemy i przykrywamy ostatnim nasączonym biszkoptem ( kładziemy biszkopt na krem stroną nasączoną)
Wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.4. Masa maślana do obłożenia tortu.
Do misy miksera przekładamy miękkie masło o temperaturze pokojowej i ubijamy na średnich obrotach miksera około 10 minut. Po tym czasie masło zrobi się białe i w konsystencji mocno kremowe. Stopniowo wlewamy mleko skondensowane słodkie, również o temperaturze pokojowej. Gdy składniki się połączą dodajemy barwnik spożywczy i mieszamy szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach, aż barwnik dobrze połączy się z masą. Nie miksujemy zbyt długo, żeby masło się nie ścięło.
Cienką warstwą masy maślanej smarujemy cały tort. Wstawiamy do lodówki na 10 minut, aby schłodzić pierwszą warstwę. Następnie smarujemy tort resztą kremu, wyrównujemy, wygładzamy i wstawiamy do lodówki, aby tort dobrze się schłodził (najlepiej zostawić na całą noc w lodówce).
5. Drip czekoladowy.
W kąpieli wodnej roztapiamy kremówkę, czekoladę i czarne kakao. Dobrze mieszamy, aby nie było grudek. Ściągamy z kąpieli wodnej i pozostawiamy na chwilkę, aby drip lekko przestył i polewamy nim dobrze schłodzony tort (patrz film).
6. Dekoracja tortu.
Tort dekorujemy bezami przypominającymi duszki.
Tutaj znajdziesz przepis na: BEZOWE DUSZKI.
Po więcej przepisów na Halloween zapraszam do mojej listy: PRZEPISY NA HALLOWEEN
Tort z duszkami w przekroju. |
Tort z duszkami na czarnym biszkopcie z kremem orzechowym. |
Tort z duszkami z kremem orzechowym. |
Jeżeli chcesz wiedzieć, co u mnie słychać, serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube! W moich filmach dzielę się codziennością życia w Grecji, dzięki czemu możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć ten piękny kraj z nieco innej perspektywy.
Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz