Jak zrobić takie waniliowe ciasto z kawałkami czekolady pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
Subskrybuj za darmo kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.
CIASTO WANILIOWE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- masło w temperaturze pokojowej (140 g)
- cukier (200 g)
- jajka (3 szt.)
- wanilia sproszkowana lub ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy (1 łyżeczka)
- mąka pszenna (190 g)
- proszek do pieczenia (6 g = 1 łyżeczka z górką )
- soda oczyszczona (pół łyżeczki)
- łezki czekoladowe lub posiekana czekolada gorzka/deserowa (120 g)
- (poniżej wkleiłam zdjęcie ze składnikami na różnej wielkości tortownice)
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
Do miski przesiewamy mąką, proszek do pieczenia i sodę. Wsypujemy łezki czekoladowe i mieszamy. W drugiej misce masło o temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem. Dodajemy wanilię, jedno po drugim jajka i miksujemy aż składniki się połączą. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki na 2x i mieszamy szpatułką. Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ przez 45-50 minut. Po upieczeniu pozostawiamy w formie do wystudzenia.
Uwagi: Ciasto należy nasączyć.
Ciasto waniliowe z kawałkami czekolady jako baza do tortów i ciast warstwowych. |
Ciasto waniliowe z kawałkami czekolady w przekroju. |
Ciasto waniliowe z kawałkami czekolady w przekroju. |
Składniki na różnego wymiaru tortownice. |
Ciasto kakaowo kawowe jako baza do tortów i ciast warstwowych. |
Ciasto kakaowe jako baza do tortów i ciast warstwowych. |
Obserwuj RITA creative na INSTAGRAMIE
Komentarze
Prześlij komentarz