Przepis na przepyszne ciasto marchewkowe z orzechami. Jest mięciutkie i wilgotne, przełożone kremem philadelphia. Idealne na każdą okazję. Polecam.
Jak zrobić takie ciasto marchewkowe z orzechami krok po kroku pokazane jest w filmiku.
Zapraszam do oglądania.
CIASTO MARCHEWKOWE Z ORZECHAMI
SKŁADNIKI:
Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.
Ciasto:
- mąka pszenna (250 g)
- cukier trzcinowy (100 g)
- cukier bały (150 g)
- jajka rozmiaru M (4 szt.)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- soda oczyszczona (1 łyżeczka)
- cynamon (1 łyżeczka)
- sproszkowana wanilia lub cukier waniliowy (1 łyżeczka)
- suszona starta skórka z pomarańczy (1 łyżeczka) lub ze świeżej (1 łyżka)
- olej roślinny (250 ml.)
- marchew starta na grubych oczkach tarki (300 g)
- orzechy włoskie posiekane ( 100 g)
Krem:
- serek philadelphia (400 g)
- masło miękkie (150 g)
- cukier puder (2 łyżki kopiaste)
- aromat pomarańczowy (1 łyżeczka)
- miód (1 łyżka)
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
1.) Ciasto (wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej)
Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Orzechy siekamy nożem.
W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sproszkowaną wanilię (lub cukier waniliowy), tartą skórkę z pomarańczy.
W drugiej misce mieszamy jajka, oba cukry oraz olej. Mieszamy krótko tak tylko do połączenia składników, za pomocą trzepaczki lub rózgi kuchennej.
Do miski z mokrymi składnikami wsypujemy w dwóch partiach mieszankę z mąką. Dodajemy orzechy i mieszamy. Na koniec łączymy z marchewką.
Przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ około 30 - 35 min. do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
2.) Krem (wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej)
Miękkie masło ubijamy na jasny puch . Ubijamy mikserem na niskich obrotach około minuty. Dodajemy serek philadelphia tak stopniowo łyżka po łyżce. Pod koniec dodajemy cukier puder, aromat pomarańczowy oraz miód.
3.) Przełożenie ciasta.
Wystudzone ciasto dzielimy na 2 równe części (patrz video) Krem dzielimy 2 części.
Dolny blat ciasta smarujemy połową kremu, nakładany drugi blat ciasta i wykładamy pozostałą część kremu. Wstawiamy ciasto na kilka godzin do lodówki.
Dekorujemy orzechami lub miętą.
Zobacz też przepis na świetne CIASTO KRÓWKOWE Z BANANAMI.
|TUTAJ znajdziesz przepisy na Święta Bożonarodzeniowe.
Obserwuj RITA creative na INSTAGRAMIE
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
Kochani ❤ Moje wpisy na Blogu oraz filmy na YouTube udostępniam Wam za darmo. Wkładam w to dużo serca, pracy i energii. Chciałabym publikować dla Was treści lepszej jakości oraz częściej. I dlatego założyłam zrzutkę na nowy sprzęt do montażu. POMOŻECIE?
Szczegóły tu: Zrzutka dla Rity
Za wszystkie wpłaty serdecznie dziękuję z całego serca ❤
Nawet jak nie macie możliwości wsparcia mego projektu, to przynajmniej prosiłabym o udostępnienie mojej zrzutki. To też jest pomoc i dużo znaczy. Dobro powraca ❤ Dziękuję 😘
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative
Komentarze
Prześlij komentarz