BEZOWE DUSZKI
- 2 białka (z jajek rozmiaru M)
- cukier (120 g)
- sól (szczypta)
- gorzka czekolada (10 g)
Zobacz jak krok po kroku wykonać Bezowe Duszki
Do misy miksera wlewamy białka i miksujemy. Gdy się spienią wsypujemy szczyptę soli. Po minucie ubijania dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy około 12 minut aż cukier całkowicie się rozpuści i uzyskamy lśniącą masę. (Ogólnie cały proces ubijania białek od początku do końca powinien trwać około 15 minut.)
Przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką (patrz film). Wyciskamy ubite białko na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie trzeba robić dużych odstępów, bo beziki pozostaną mniej więcej w takiej formie jak je wyciśniemy. Nie urosną tak, jak to się ma z innymi wypiekami.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i suszymy w funkcji góra dół, na środkowej półce piekarnika w 100*C przez 90 minut. Po wysuszeniu bezików zostawiamy je jeszcze w wyłączonym piekarniku przez 10 minut, a następnie wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Czekoladę roztapiamy w mikrofalówce (przez 1 minutę w funkcji rozmrażania) lub w kąpieli wodnej.
Za pomocą narzędzia do modelowania, wykałaczki lub pędzelka malujemy oczka i buźki na bezikach roztopioną czekoladą. Pozostawiamy do wystudzenia.
Gotowe bezy przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Takie jak: Paluchy Zombie, Ciasto Mózg, Tort z Duszkami, czy orzechowe Ciasteczka Pająki.
Komentarze
Prześlij komentarz