GALARETKOWIEC Z MIECHUNKĄ PERUWIAŃSKĄ I NASIONAMI CHIA.
w dniu
Pobierz link
Facebook
X
Pinterest
E-mail
Inne aplikacje
Przepis na FIT egzotyczny Galaretkowiec z Miechunką Peruwiańską, Nasionami Cha i Mango to prawdziwa przyjemność dla podniebienia i zdrowia. To wyjątkowe ciasto nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale także wyróżnia się prostotą wykonania bez użycia piekarnika czy miksera. Jego orzeźwiająco kwaskowaty smak jest prawdziwym orzeźwienie w gorące dni, idealnym uzupełnieniem letniego menu. Dodatek miechunki peruwiańskiej nadaje mu egzotycznego aromatu, a nasiona chia dodają nie tylko nuty smakowej, ale także korzyści dla zdrowia. Mango doskonale komponuje się z resztą składników, tworząc wyjątkową harmonia smaków. Co więcej, jest to ciasto przyjazne dla diabetyków, stanowiące doskonałą alternatywę dla tradycyjnych deserów, zachęcając do zdrowego i smacznego jedzenia.
Zobacz krok po kroku jak wykonać Galaretkowiec z Miechunką Peruwiańską
Mleko kokosowe podgrzewamy z żelatyną. Gdy żelatyna się rozpuści wyłączamy grzanie kuchenki i wsypujemy cukier, wiórki kokosowe i nasiona chia. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Połowę ostudzonej masy (około 13 łyżek ) przekładamy do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
Resztę masy pozostawiamy na boku w rondelku.
Krok 2: Galaretki z owocami.
W 400 ml gorącej wody rozpuszczamy 100 g galaretki pomarańczowej. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
I znów, w 400 ml gorącej wody rozpuszczamy 100 g galaretki pomarańczowej. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Owoce kroimy na drobne kawałki.
Krok 3: Warstwy.
Na stężałą masę w tortownicy układamy mango (ale nie wszystkie, zostawiamy troszkę na górną warstwę). Zalewamy ostudzoną i tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
(Żeby przyśpieszyć proces tężenia masy, lub galaretki, można wstawić do zamrażalnika na 5 - 10 minut, ale nie dłużej. Trzeba pilnować)
Na galaretkę wykładamy resztę masy chia (gdyby masa w rondelku nam zgęstniała, można ją lekko podgrzać i dodać do niej 1 łyżkę wody)
Układamy mango i miechunkę peruwiańską, zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 4 godziny.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Świetne ciasto
OdpowiedzUsuń