Przepis na przepyszny Tort Kiwi, czyli deser na każdą okazję. Bazą tego wyjątkowego tortu jest mocno czekoladowe ciasto, które rozpływa się w ustach, a krem piankowy, wymieszany z pysznym dżemem z kiwi, nadaje tortowi niezwykłej lekkości i świeżości. Dekoracją jest bita śmietana, która nadaje jeszcze więcej uroku, oraz plastry kiwi, które dodają nie tylko uroku, ale również intensyfikują smak całego wypieku. Smak tortu przełamuje się słodko - kwaskowatymi akcentami, tworząc niezapomniane doznania smakowe. Idealny na każde okazje, jego efekt wspaniale prezentuje się na stole, a każdy kęs to czysta przyjemność dla podniebienia.
Jak zrobić taki tort kiwi pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
TORT KIWI
SKŁADNIKI:
składniki na tortownicę 20 - 22 cm.
CIASTO CZEKOLADOWE:
- cukier (330 g = 1,5 szklanki)
- mąka pszenna (230g = 1 i 1/4 szkl.)
- kakao (30g = 3 łyżki kopiaste)
- proszek do pieczenia (15g = 3,5 łyżeczki)
- soda oczyszczona (1 łyżeczka)
- masło (125g = 0,5 szklanki)
- jajka (2 szt. rozmiaru L)
- woda (250 ml. = 1 szklanka)
KREM:
- dżem z kiwi (300 g = 10 łyżek) Tutaj możesz zobaczyć jak samemu zrobić dżem z kiwi.
- śmietanka kremówka 35% (350 ml. = 1 i 1/4 szkl.)
- 2 galaretki agrestowe (142 g proszku)
- woda gorąca (300 ml.= 1 i połowa z 1/4 szkl.)
DEKORACJA:
- śmietanka kremówka 35% (250 ml. = 1 szklanka)
- cukier puder (2 łyżki)
- świeże kiwi (3 - 4 szt.)
PRZYBORY:
szklanka 250 ml.
tortownica i rant 20-22 cm
WYKONANIE:
1.) Ciasto czekoladowe
Jak wykonać ciasto czekoladowe jako bazę do tortów i ciast opisałam TUTAJ
Z upieczonego i wystudzonego ciasta czekoladowego odcinamy wypukłą górę i przekrawamy ciasto na dwa blaty.
Zobacz wykorzystanie tego ciasta czekoladowego w moim innym przepisie na TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM POMARAŃCZOWYM.
2.) Krem
W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki agrestowe. Odstawiamy do wystudzenia.
5-6 łyżek wystudzonej galaretki dodajemy do dżemu z kiwi, mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Kremówkę ubijamy i wlewamy wystudzone galaretki. Krótko miksujemy do połączenia się składników.
3.) Składanie tortu
Na dolny blat ciasta wykładamy połowę kremu, wstawiamy do zamrażalnika na dosłownie 5 minutek, żeby krem szybko stężał.
Na krem wykładamy dżem i znów wstawiamy do zamrażalnika na 5 minutek. Następnie wykładamy resztę kremu i przykrywamy drugim blatem ciasta czekoladowego.
Wstawiamy do lodówki na minimum 4 h.
4.) Dekoracja
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
Wyciągamy tort z rantu. Cienką warstwą bitej śmietany smarujemy górę tortu.
Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką nr: 1M i dekorujemy górę tortu robiąc fale oraz dół tortu robiąc rozetki.
Na środek tortu wykładamy kiwi pokrojone w plastry.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
WOW! I to jest piękny tort, prawdziwe dzieło sztuki:) Do tego jeszcze z kiwi:D Jeśli smakuje tak dobrze, jak wygląda, to z pewnością jest pyszny! Przymierzam się do zrobienia;)
OdpowiedzUsuń😊 Dziękuję 😙
UsuńZaręczam, że smakuje jeszcze lepiej niż wygląda 🙂
Udanych wypieków życzę 😘
Witam, co zrobiła Pani, aby całość nie była gorzka? Ja robiłam kiedyś roladę z Kiwi, ale niestety dopiero na błędach nauczyłam się, że połączenie Kiwi i produktów mlecznych sprawi, że enzymy z Kiwi zepsuje całość. Moje ciasto było gorzkie. Jak rozwiązała Pani ten problem?
OdpowiedzUsuńTort jest przełożony dżemem z kiwi, a nie świeżymi owocami. Dżem też sama zrobiłam. A jak wiadomo gotujące się kiwi traci te enzymy. Świeże kiwi w tym torciku jest tylko na górze jako dekoracja i nie wpływa na zmianę smaku. Torcik jest przepyszny.
UsuńCzy do śmietany można dodać mascarpone? Czy nie stężeje tak jak trzeba?
OdpowiedzUsuńMożna, ale po co? Zmieni to całkowicie smak i krem będzie za ,,ciężki''
UsuńMój krem jest piankowy jak ptasie mleczko i jest lekki. W połączeniu z ,,ciężkimi'' blatami ciasta łączy się idealnie.
Ale spróbować można, czemu nie.
Polecam zrobić zwykły ciemny biszkopt, smakuje o niebo lepiej. Ale i tak, szacun - wygląda super!
OdpowiedzUsuńCzy można zmniejszyć ilość cukru,bo jakoś strasznie dużo mi się wydaje
OdpowiedzUsuńMożna.
Usuń