Odkryj Przepis na wyjątkowe Wiosenne Ciasto Szpinakowe z Galaretką, które zachwyci nie tylko swym wyglądem, ale i smakiem. Jest to połączenie delikatnego ciasta szpinakowego, kremowej masy i barwnych galaretek. Ciasto udekorowane jest aromatycznym kakao i kolorowymi drażami. Świetnie się sprawdzi na przywitanie wiosny, oraz na wielkanocny stół.
Zobacz jak wykonać Wiosenne Ciasto Szpinakowe z Galaretką
WIOSENNE CIASTO SZPINAKOWE Z GALARETKĄ
SKŁADNIKI:
(Foremka 23 x 33 cm.)
Ciasto:
- jajka (3 duże)
- cukier (1 szkl.)
- mąka krupczatka (2 szkl.) *lub zwykła mąka pszenna
- proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki)
- olej roślinny (3/4 szkl.)
- szpinak świeży bez łodyżek (150 g) (najlepiej się sprawdzi szpinak baby)
Krem galaretkowy:
- śmietanka kremówka 35% (750 g)
- galaretka cytrynowa (1 op. = 77 g)
- gorąca woda (100 ml.)
- cukier puder (4 łyżki kopiaste)
- cukier waniliowy (1 op.)
- aromat cytrynowy (0,5 lub 1 łyżeczki)
Dodatkowo:
- 4 galaretki w różnych kolorach ( z czego każe opakowanie = 75 g.)
- woda gorąca (4 x 300 ml. = 1200 ml.)
- kakao do posypania ciasta
- kolorowe draże do dekoracji (u mnie są kolorowe gumy w kształcie owoców dostępne tutaj)
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
1.) Ciasto
Szpinak z niewielką ilością oleju rozdrabniamy na papkę.
Jajka miksujemy z cukrem na puszysto, dolewamy olej, przesianą mąką, proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia składników.
Dodajemy zblendowany szpinak i krótko miksujemy.
Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Boków foremki niczym nie smarujemy. Pieczemy w funkcji góra - dół w 180℃ / 40 min.
Upieczone ciasto studzimy i odkrawamy z niego przyrumienioną górę.
2.) Galaretki
4 galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie (na każdą przypada 300 ml. wody). Studzimy i chłodzimy.
Stężałe galaretki kroimy na małe kawałki.
3.) Krem galaretkowy
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy.
Kremówkę miksujemy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Wlewamy aromat cytrynowy i ostudzoną galaretkę. Z otrzymanej bitej śmietany odkładamy do miseczki 8 - 10 łyżek.
Do większej ilości bitej śmietany dodajemy pokrojone galaretki. Energicznie mieszamy, bo krem szybko tężeje.
Ciasto w foremce smarujemy cienką warstwą bitej śmietany. Następnie wykładamy krem z galaretkami i wyrównujemy. Wykładamy odłożony krem z miseczki i wygładzamy.
Posypujemy kakao i dekorujemy kolorowymi drażami.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na Ciasta ze Szpinakiem
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
WIOSNA!
OdpowiedzUsuńCzy zamiast śmietany 35mozna dodać 36
OdpowiedzUsuńTak oczywiście 🙂
UsuńMoże być szpinak mrożony?
OdpowiedzUsuńMoże być lecz trzeba pamiętać, że taki intensywny kolor nie wyjdzie.
Usuń