WIOSENNE CIASTO SZPINAKOWE Z GALARETKĄ

Ciasto szpinakowe mozaika.

Odkryj Przepis na wyjątkowe Wiosenne Ciasto Szpinakowe z Galaretką, które zachwyci nie tylko swym wyglądem, ale i smakiem. Jest to połączenie delikatnego ciasta szpinakowego, kremowej masy i barwnych galaretek. Ciasto udekorowane jest aromatycznym kakao i kolorowymi drażami. Świetnie się sprawdzi na przywitanie wiosny, oraz na wielkanocny stół.

Zobacz jak wykonać Wiosenne Ciasto Szpinakowe z Galaretką 


WIOSENNE CIASTO SZPINAKOWE Z GALARETKĄ


SKŁADNIKI:

(Foremka 23 x 33 cm.)

Ciasto:

  • jajka (3 duże)
  • cukier (1 szkl.)
  • mąka krupczatka (2 szkl.) *lub zwykła mąka pszenna
  • proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki)
  • olej roślinny (3/4 szkl.)
  • szpinak świeży bez łodyżek (150 g) (najlepiej się sprawdzi szpinak baby)

Krem galaretkowy:

  • śmietanka kremówka 35% (750 g)
  • galaretka cytrynowa (1 op. = 77 g)
  • gorąca woda (100 ml.)
  • cukier puder (4 łyżki kopiaste)
  • cukier waniliowy (1 op.)
  • aromat cytrynowy (0,5 lub 1 łyżeczki)

Dodatkowo:

  • 4 galaretki w różnych kolorach ( z czego każe opakowanie = 75 g.) 
  • woda gorąca (4 x 300 ml. = 1200 ml.)
  • kakao do posypania ciasta
  • kolorowe draże do dekoracji (u mnie są kolorowe gumy w kształcie owoców dostępne tutaj)
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:

1.) Ciasto

Szpinak z niewielką ilością oleju rozdrabniamy na papkę.
Jajka miksujemy z cukrem na puszysto, dolewamy olej, przesianą mąką, proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia składników. 
Dodajemy zblendowany szpinak i krótko miksujemy. 
Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Boków foremki niczym nie smarujemy. Pieczemy w funkcji góra - dół w 180℃ / 40 min.
Upieczone ciasto studzimy i odkrawamy z niego  przyrumienioną górę. 

2.) Galaretki

4 galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie (na każdą przypada 300 ml. wody). Studzimy i chłodzimy.
Stężałe galaretki kroimy na małe kawałki. 

3.) Krem galaretkowy

Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy.
Kremówkę miksujemy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Wlewamy aromat cytrynowy i ostudzoną galaretkę. Z otrzymanej bitej śmietany odkładamy do miseczki 8 - 10 łyżek.
Do większej ilości bitej śmietany dodajemy pokrojone galaretki. Energicznie mieszamy, bo krem szybko tężeje.
Ciasto w foremce smarujemy cienką warstwą bitej śmietany. Następnie wykładamy krem z galaretkami i wyrównujemy. Wykładamy odłożony krem z miseczki i wygładzamy.
Posypujemy kakao i dekorujemy kolorowymi drażami.


TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na Ciasta ze Szpinakiem


Ciasto ze szpinakiem i galaretką

zielone ciasto z galaretką

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!





Komentarze

  1. Czy zamiast śmietany 35mozna dodać 36

    OdpowiedzUsuń
  2. Może być szpinak mrożony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być lecz trzeba pamiętać, że taki intensywny kolor nie wyjdzie.

      Usuń

Prześlij komentarz