PTASIE GNIAZDO wielkanocna babka szpinakowa

Babka wielkanocna ze szpinakiem i kremem pomarańczowym

Ptasie Gniazdo - wielkanocna babka szpinakowa z kremem pomarańczowym.
Znudziły Ci się klasyczne przepisy wielkanocne i szukasz czegoś wyjątkowego czym zachwycisz swoich gości?  Sięgnij po przepis na Ptasie Gniazdo - szpinakową babkę wielkanocną
Babka przełożona jest obłędnie pysznym kremem pomarańczowym i udekorowana czekoladowymi jajeczkami. Do zrobienia tego ciasta zainspirował mnie przepis z bloga Kuchnia Mniam.


Zobacz jak zrobić Ptasie Gniazdo wielkanocną babkę szpinakową 

Subskrybuj kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi filmami, lub zapisz się do newslettera, to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis.


PTASIE GNIAZDO wielkanocna babka szpinakowa

 

SKŁADNIKI:

*foremka z kominem 25 cm.

CIASTO:

  • liście świeżego szpinaku bez łodyżek (200 g)
  • cukier (1 szkl.)
  • jajka (5 szt.)
  • olej roślinny (1 szkl.)
  • proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
  • mąka pszenna (1 szkl.)
  • mąka krupczatka (1 szkl.)

KREM:

  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • sok z pomarańczy (500 ml.)
  • cukier (3 łyżki)
  • żelatyna (3 łyżeczki)
  • budyń o smaku pomarańczowym lub waniliowym (1 op.)
  • żółtka (3 szt.)
  • śmietanka kremówka 35 % (200 ml.)

DODATKOWO:

  • czekoladowe jajeczka ozdobne (te co widać na zdjęciu w Greckim Lidlu kupiłam. Nie wiem czy w Polsce w Lidlu są, ale na allegro widziałam podobne - dostępne TUTAJ)

PRZYBORY:

  • foremka z kominem 25 cm.
  • rękaw cukierniczy
  • tylka wilton nr: 1M



WYKONANIE:

1.) CIASTO: 

*Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Szpinak blendujemy z 1/4 szklanki oleju na papkę. 
Jajka z cukrem ubijamy na  najwyższych obrotach miksera do uzyskania jasnej i puszystej masy. 
Wlewamy cienkim strumieniem 3/4 szkl. oleju, zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy zblendowany szpinak. Wsypujemy przesiane suche składniki tj. proszek do pieczenia, mąkę pszenną, oraz mąkę krupczatkę. Gdy składniki się połączą przelewamy ciasto do foremki z kominem wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką, lub drobnym grysikiem.
Pieczemy w 180℃ około 40 min. do tzw. suchego patyczka. 
Upieczoną babkę zostawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie odkrawamy przyrumienioną górę (nie będzie potrzebna). Babkę przekrawamy na 3 blaty.

2.) KREM POMARAŃCZOWY:

 Z 500 ml. soku z pomarańczy odlewamy 1/4 do szklanki. Wsypujemy żelatynę i odstawiamy do napęcznienia.
Resztę soku z pomarańczy wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, otartą skórkę z pomarańczy  i doprowadzamy do wrzenia. Gdy sok się zagotuje przecedzamy go przez sito.
W misce roztrzepujemy żółtka, wsypujemy budyń, łyżkę odcedzonego soku pomarańczowego i mieszamy do połączenia się składników. 
Do rondelka wlewamy odcedzony sok. Żelatynę która napęczniała w szklance podgrzewamy w mikrofali aby nabrała płynnej konsystencji i wlewamy ją do rondelka z sokiem. Wlewamy też roztrzepane żółtka z budyniem. Ciągle mieszając na średnim ogniu zagotowujemy budyń i odstawiamy do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę miksujemy. Pod koniec ubijania dodajemy ostudzony budyń. Miksujemy krótko do połączenia składników. 
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego tylką nr:1M.

3.) SKŁADANIE CIASTA I DEKORACJA:

Na pierwszy blat ciasta nakładamy krem robiąc rozetki. Krem nakładamy przy brzegach ciasta, a w środku tylko sporadycznie (patrz. video). Przykrywamy drugim blatem ciasta i nakładamy krem tym samym sposobem co wcześniej. Przykrywamy trzecim blatem i nakładamy krem robiąc róże.
Dekorujemy kolorowymi jajeczkami czekoladowymi.
(dekorację najlepiej robić przed podaniem ciasta na stół, bo ten krem lekko rozpuszcza masę cukrową jajeczek)

Po więcej wielkanocnych inspiracji zapraszam do zakładki WIELKANOC

szpinakowe ciasto
babka ze szpinakiem i kremem pomarańczowym

babka szpinakowa wielkanocna z kremem pomarańczowym
babka szpinakowa w przekroju

zielona babka wielkanocna
babka ze szpinakiem w przekroju

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!


Komentarze

Prześlij komentarz