Tort czekoladowy z kremem pomarańczowym.

tort czekoladowo pomarańczowy

Przepis na Tort Czekoladowy z Kremem Pomarańczowym ,,orange curd". Udekorowany dripem czekoladowym i rozetkami z bitej śmietany z mascarpone. To prawdziwy raj dla podniebienia - wilgotny, mięciutki, delikatny i obłędnie pyszny!

Zobacz krok po kroku jak wykonać Tort Czekoladowy z Kremem Pomarańczowym 

Tort Czekoladowy z Kremem Pomarańczowym


SKŁADNIKI:

Blaty tortu:

Krem pomarańczowy:

  • śmietanka kremówka 36% (400 ml.)
  • mascarpone (250 g)
  • orange curd (300 g) (patrz przepis)

Ganache czekoladowe:

  • czekolada deserowa (100 g)
  • śmietanka kremówka 30% (80 ml.)

Krem do dekoracji:

  • śmietanka kremówka 36% (250 ml.)
  • mascarpone (250 g)
  • cukier puder (3 łyżki )
  • wanilia w proszku (3g) lub cukier waniliowy (5g)

Potrzebne gadżety: 


WYKONANIE:

1. Ciasto czekoladowe

Robimy 2 ciasta czekoladowe według tego przepisu.
Z dwóch  ciast  czekoladowych ścinamy wypukłą górę. Każde ciasto przekrawamy na 2 blaty.

2. Krem pomarańczowy

Do misy miksera wlewamy kremówkę, od  razu dodajemy serek mascarpone  i miksujemy. Gdy masa zrobi się gęsta dodajemy orange curd (patrz przepis). Krótko miksujemy do połączenia składników.

3. Składanie tortu

Środek podstawki do tortów smarujemy kremem pomarańczowym i kładziemy pierwszy blat ciasta. Wykładamy warstwę kremu pomarańczowego, wyrównujemy i kładziemy drugi blat ciasta czekoladowego. Czynność tą powtarzamy, aż położymy ostatni blat ciasta.
Cały tort smarujemy pierwszą, cienką warstwą kremu i wstawiamy do lodówki na około pół godziny.
Po tym czasie tynkujemy tort drugą warstwą kremu.
Wygładzamy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.

4. Drip czekoladowy

Czekoladę siekamy nożem, przekładamy ją do miseczki i zalewamy gorącą kremówką. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Odstawiamy do lekkiego wystudzenia i polewamy brzegi dobrze schłodzonego tortu.
Wstawiamy do lodówki.

5. Krem do dekoracji

Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną kremówkę. Od razu dodajemy dobrze schłodzony serek mascarpone, cukier puder i proszek waniliowy. Miksujemy do uzyskania gęstego i stabilnego kremu. 
Krem dzielimy do dwóch miseczek i barwimy barwnikami w żelu. Kremy przekładamy do rękawów cukierniczych z tylkami i dekorujemy tort według własnego gustu.  

Uwagi:

- Blaty tortu są mocno wilgotne, więc nie trzeba ich niczym nasączać.
- Krem pomarańczowy, między blatami czekoladowymi, najlepiej nakładać za pomocą rękawa cukierniczego. Wtedy jest pewność, że na wszystkich poziomach tortu będzie po równo kremu.
- Tort najlepiej składać w rancie, wtedy jest pewność, że będzie równy. 
- Dekoracja według własnego uznania.


|TUTAJ znajdziesz inne przepisy na pyszne Torty

tort z kremem orange curd

tort z orange curd - rita creative

tort z orange curd

tort z orange curd

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
  


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!

Komentarze