Przepis na torcik Kormos, czyli grecki blok czekoladowy z karmelizowanymi orzechami laskowymi, alkoholem, ciasteczkami, ganache czekoladowym i orzechami włoskimi. Bez pieczenia.
Ciacho jest idealne dla smakoszy czekolady i orzechów , a odrobina alkoholu nadaje mu wyjątkowego i wyrazistego smaku. W Grecji słowo kormos oznacza pień drzewa i dlatego ciasto kormos jest robione na kształt rolady przypominającej kłodę drewna. Ja zrobiłam inaczej, czyli w formie torcika.
Jak zrobić torcik kormos bez pieczenia pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
Subskrybuj kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi filmami, lub zapisz się do newslettera, to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis.
TORCIK KORMOS - grecki blok czekoladowy
SKŁADNIKI:
Mieszanka:
- orzechy laskowe (200 g)
- cukier (100 g)
- gorzka czekolada (200 g)
- śmietanka kremówka 36% (150 ml)
- masło o temperaturze pokojowej (250 g)
- cukier puder (100 g)
- likier śmietankowy typu baileys (5 łyżek)
- kakao (50 g)
- ciastka kruche (270 g)
Polewa:
- czekolada mleczna (200 g)
- śmietanka kremówka (150 ml)
Dodatkowo:
- orzechy włoskie (opcjonalnie do dekoracji)
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
1.) Mieszanka.
Orzechy laskowe przyrumieniamy na patelni. Gdy skórka zacznie odchodzić od orzechów ściągamy z kuchenki i pozostawiamy do wystudzenia. Ostudzone orzechy pocieramy w dłoniach aby pozbyć się pozostałej skórki.
W rondelku o grubym dnie roztapiamy cukier wsypując go partiami i ciągle mieszając drewnianą łyżką. Gdy cały cukier się rozpuści wsypujemy wcześniej przysmażone orzechy laskowe i mieszamy tak, aby karmel mniej więcej pokrył wszystkie orzechy. Przekładamy do jakiegoś naczynia i zostawiamy do wystudzenia.
Gdy orzechy się ostudzą siekamy je nożem lub króciutko blendujemy w malakserze.
Gorzką czekoladę łączymy z gorącą (nie wrzącą) śmietanką kremówką 36%. i pozostawiamy do wystudzenia.
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem i kakao. Gdy składniki się połączą dodajemy ostudzoną gorzką czekoladę, którą wcześniej przygotowaliśmy. Dodajemy ciasteczka, łamiąc je na pół (muszą być duże kawałki). Wlewamy likier śmietankowy i wsypujemy posiekane orzechy laskowe. Wszystko mieszamy aż składniki się połączą i przekładamy mieszankę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
2.) Polewa.
Czekoladę mleczną łączymy z gorącą kremówką (nie wrzącą) i mieszamy do dokładnego połączenia składników. Polewa będzie rzadka, ale tak ma być.
Pozostawiamy do wystudzenia, po czym przelewamy na schłodzony torcik.
Wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej zostawić na noc w lodówce.
Na drugi dzień delikatnie za pomocą noża oddzielamy ciasto od brzegów foremki i ostrożnie ściągamy opaskę tortownicy.
Dekorujemy orzechami włoskimi.
Uwagi:
- zamiast likieru śmietankowego można użyć koniak, rum, lub wódkę.
- ciastka dowolne (grunt by były kruche).
- przechowujemy w lodówce.
- pół godziny przed podaniem wyjąć z lodówki, wtedy będzie bardziej miękkie.
|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Święta Bożonarodzeniowe.
Torcik czekoladowy z orzechami, ciasteczkami i alkoholem. |
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony.
Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 YouTube: RITA creative
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pin: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Zobacz też przepis na tort czapka.
Komentarze
Prześlij komentarz