TORT FERRERO ROCHER

tort z orzechami i czekoladą

Tort Ferrero Rocher o czekoladowo orzechowym smaku jest smaczny i łatwy w przygotowaniu. Składa się z kakaowo orzechowego biszkoptu, kremu z mlecznej czekolady z dodatkiem wafelków czekoladowych i orzechów laskowych. Pokryty maślaną masą czekoladową, udekorowany truflami ferrero rocher i pokruszonymi wafelkami czekoladowo orzechowymi.


Zobacz krok po kroku jak zrobić Tort Rocher 


TORT FERRERO ROCHER 


SKŁADNIKI:

Biszkopt:
  • jajka (6 szt.)
  • mąka pszenna (60 g)
  • skrobia ziemniaczana (50 g)
  • cukier (120 g)
  • kakao (20 g)
  • proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka)
  • orzechy laskowe mielone (60 g) dostępne tutaj

Krem:
  • czekolada mleczna (200 g)
  • masło (70 g)
  • śmietanka kremówka 36% (270 ml.)
  • wafelki czekoladowe typu serenata lub prince polo (około 50 g)
  • orzechy laskowe (70 g)

Masa maślana:
  • krem czekoladowo orzechowy typu nutella ( 3 łyżki kopiaste)
  • masło (80 g)

Poncz:
  • czarna herbata ( pół szkl.)
  • cukier (1/2 łyżeczki)

Dekoracja:
  • trufle ferrero rocher (8 szt.)
  • wafelki czekoladowe z orzeszkami serenata lub prince polo (około 100 g)

Potrzebne gadżety:

WYKONANIE:

1.) Przygotowanie Kremu.
Czekoladę, kremówkę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Ciągle mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki na 4 godziny, albo dłużej.

2.) Biszkopt:
Do misy miksera wlewamy białka i zaczynamy ubijanie na średnich obrotach miksera. Dodajemy sól.  Gdy białka bardzo mocno się spienią dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy białka na średnich obrotach miksera 10-13 minut.  Gdy piana zrobi się sztywna i lśniąca dodajemy żółtka (tak po jednym) i krótko miksujemy do połączenia składników. Odstawiamy mikser bo teraz będziemy mieszać ręcznie szpatułką. Wsypujemy partiami obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Na koniec wsypujemy zmielone orzechy laskowe. Przelewamy do tortownicy lub rantu o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie. Stukamy lekko foremką o blat stołu, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w ℃ około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy 10 min. i po tym czasie wyciągamy z foremki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Wystudzony biszkopt dzielimy na 3 blaty.

3.) Poncz.
Torebkę czarnej herbaty zalewamy wrzącą wodą (pół szklanki), wsypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

4.) Krem.
Orzechy laskowe smażymy na patelni aż skórka sama zacznie odchodzić od orzechów. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie pocierając w rękach orzechy o siebie usuwamy skórki.
Obrane w ten sposób orzechy siekamy nożem.
Wafelek w czekoladzie też siekamy nożem.
Schłodzony krem miksujemy do momentu, aż powiększy swoją objętość i zrobi się jaśniejszy. Wsypujemy posiekane orzechy i wafelek. Mieszamy szpatułką.

5.) Składanie tortu.
Pierwszy blat biszkoptu kładziemy na paterze i nasączamy go ponczem. Wykładamy połowę kremy, przykrywamy drugim blatem, nasączamy ponczem, wykładamy resztę kremu, przykrywamy trzecim blatem, który również nasączamy ponczem i wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.

6.) Masa maślana.
Miękkie masło ucieramy na jasną i puszystą masę. Dodajemy krem czekoladowy typu nutella i miksujemy aż składniki się połączą. Masą smarujemy boki i wierzch tortu.

7.) Dekoracja. 
Wafelki siekamy nożem i obkładamy nimi boki tortu. Na górę kładziemy trufle ferrero rocher i po środku tortu posypujemy resztą rozdrobnionych wafelków.
( Polałam jeszcze tort gotową ze sklepu polewą czekoladowo ciasteczkową )



|TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na pyszne torty.

tort czekoladowy z orzechami
Przepis zainspirowany od: Domowe wypieki.

tort orzechowo czekoladowy

tort czekoladowo orzechowy

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity

ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!


Komentarze

  1. kiedyś dawno robiłam taki torcik, smakował mi ale jeden kawalek zasłodził mnie na caly dzień ;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda jeden na cały dzień:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy16/9/22

    Czy do biszkoptu orzechy wcześniej też prażymy i póżniej mielimy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do biszkoptu dodałam kupione już zmielone orzechy.

      Usuń

Prześlij komentarz