Tort Ferrero Rocher o czekoladowo orzechowym smaku jest smaczny i łatwy w przygotowaniu. Składa się z kakaowo orzechowego biszkoptu, kremu z mlecznej czekolady z dodatkiem wafelków czekoladowych i orzechów laskowych. Pokryty maślaną masą czekoladową, udekorowany truflami ferrero rocher i pokruszonymi wafelkami czekoladowo orzechowymi.
Zobacz krok po kroku jak zrobić Tort Rocher
TORT FERRERO ROCHER
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- jajka (6 szt.)
- mąka pszenna (60 g)
- skrobia ziemniaczana (50 g)
- cukier (120 g)
- kakao (20 g)
- proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka)
- orzechy laskowe mielone (60 g) dostępne tutaj
Krem:
- czekolada mleczna (200 g)
- masło (70 g)
- śmietanka kremówka 36% (270 ml.)
- wafelki czekoladowe typu serenata lub prince polo (około 50 g)
- orzechy laskowe (70 g)
Masa maślana:
- krem czekoladowo orzechowy typu nutella ( 3 łyżki kopiaste)
- masło (80 g)
Poncz:
- czarna herbata ( pół szkl.)
- cukier (1/2 łyżeczki)
Dekoracja:
- trufle ferrero rocher (8 szt.)
- wafelki czekoladowe z orzeszkami serenata lub prince polo (około 100 g)
Potrzebne gadżety:
- tortownica 22 cm lub regulowany rant
- mikser
- szpatułka
- waga kuchenna
- miarka kuchenna
- papier do pieczenia
- patera obrotowa
WYKONANIE:
1.) Przygotowanie Kremu.
Czekoladę, kremówkę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Ciągle mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki na 4 godziny, albo dłużej.
2.) Biszkopt:
Do misy miksera wlewamy białka i zaczynamy ubijanie na średnich obrotach miksera. Dodajemy sól. Gdy białka bardzo mocno się spienią dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy białka na średnich obrotach miksera 10-13 minut. Gdy piana zrobi się sztywna i lśniąca dodajemy żółtka (tak po jednym) i krótko miksujemy do połączenia składników. Odstawiamy mikser bo teraz będziemy mieszać ręcznie szpatułką. Wsypujemy partiami obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Na koniec wsypujemy zmielone orzechy laskowe. Przelewamy do tortownicy lub rantu o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie. Stukamy lekko foremką o blat stołu, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w ℃ około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy 10 min. i po tym czasie wyciągamy z foremki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Wystudzony biszkopt dzielimy na 3 blaty.
3.) Poncz.
Torebkę czarnej herbaty zalewamy wrzącą wodą (pół szklanki), wsypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
4.) Krem.
Orzechy laskowe smażymy na patelni aż skórka sama zacznie odchodzić od orzechów. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie pocierając w rękach orzechy o siebie usuwamy skórki.
Obrane w ten sposób orzechy siekamy nożem.
Wafelek w czekoladzie też siekamy nożem.
Schłodzony krem miksujemy do momentu, aż powiększy swoją objętość i zrobi się jaśniejszy. Wsypujemy posiekane orzechy i wafelek. Mieszamy szpatułką.
5.) Składanie tortu.
Pierwszy blat biszkoptu kładziemy na paterze i nasączamy go ponczem. Wykładamy połowę kremy, przykrywamy drugim blatem, nasączamy ponczem, wykładamy resztę kremu, przykrywamy trzecim blatem, który również nasączamy ponczem i wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
6.) Masa maślana.
Miękkie masło ucieramy na jasną i puszystą masę. Dodajemy krem czekoladowy typu nutella i miksujemy aż składniki się połączą. Masą smarujemy boki i wierzch tortu.
7.) Dekoracja.
Wafelki siekamy nożem i obkładamy nimi boki tortu. Na górę kładziemy trufle ferrero rocher i po środku tortu posypujemy resztą rozdrobnionych wafelków.
( Polałam jeszcze tort gotową ze sklepu polewą czekoladowo ciasteczkową )
|TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na pyszne torty.
Przepis zainspirowany od: Domowe wypieki.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
kiedyś dawno robiłam taki torcik, smakował mi ale jeden kawalek zasłodził mnie na caly dzień ;)))
OdpowiedzUsuńTo prawda jeden na cały dzień:)))
OdpowiedzUsuńCzy do biszkoptu orzechy wcześniej też prażymy i póżniej mielimy
OdpowiedzUsuńDo biszkoptu dodałam kupione już zmielone orzechy.
Usuń