Przepis na proste ciasto dyniowe sz czekoladą. Wilgotne, aromatyczne i pełne smaku! Ciasto łączy delikatne puree z dyni z kawałkami czekolady, oraz pysznym ganache czekoladowym. Jego przygotowanie jest niezwykle łatwe i szybkie, a co najlepsze – nie wymaga użycia miksera. To doskonały wypiek na każdą okazję, który zachwyci swoim intensywnym, czekoladowym smakiem.
Jak wykonać takie ciasto dyniowe z czekoladą pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
Subskrybuj za darmo kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi ciekawymi przepisami.
CIASTO DYNIOWE Z CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI:
(na keksówkę 10x30 cm.)
Puree z dyni:
- dynia (1,5 kg.) lub gotowe puree dyniowe z puszki ( 400 g)
Ciasto:
- mąka pszenna (150 g)
- mąka owsiana (100 g)
- jajka (2 szt.)
- cukier (150 g)
- sól (1 łyżeczka)
- soda (1 łyżeczka)
- cynamon (2 łyżeczki)
- goździki zmielone (1/4 łyżeczki)
- gałka muszkatołowa (1/4 łyżeczki)
- olej rzepakowy (120 ml.)
- sok z 1 pomarańczy
- czekolada gorzka lub deserowa drobno posiekana (200 g)
Ganache czekoladowy:
- gorzka czekolada (50 g)
- śmietanka kremówka 30% (50 ml.)
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
1.) Puree z dyni.
Dynię wydrążamy, kroimy na 8 części i wraz ze skórką wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 200° 30 - 40 min.
Upieczoną dynię sprawdzamy widelcem czy jest miękka.
Pozostawiamy do wystudzenia około 15 min, a następnie jeszcze ciepłą obieramy ze skórki. Blendujemy dynię na puree i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
* gdyby dynia miała wodnisty miąższ wtedy odciskamy sok przez ściereczkę.
2.) Ciasto:
W jednej misce mieszamy suche składniki. Czyli: obie mąki, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, sodę, sól i odstawiamy.
W drugiej misce mieszamy trzepaczką jajka z cukrem, dodajemy puree z dyni, sok pomarańczowy i olej. ( składniki nie muszą być bardzo dobrze wymieszane, wystarczy lekkie ich połączenie).
Mokre składniki wlewamy do suchych i delikatnie łączymy za pomocą trzepaczki.
Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy krótko szpatułką.
Przelewamy ciasto do keksówki nasmarowanej tłuszczem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180°C przez 25 min. Po tym czasie przykrywamy luźno folią aluminiową żeby ciasto nie zbrązowiało za bardzo. Pieczemy dalej przez około 40 min. do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
3.) Ganache czekoladowy:
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę ze śmietanką kremówką. Dobrze mieszamy, pozostawiamy do wystudzenia, a następnie polewamy ciasto.
TUTAJ znajdziesz więcej pysznych przepisów na wypieki bez miksera.
Wypróbowałaś (eś) któryś z moich przepisów i chcesz się pochwalić zdjęciami? Lub chcesz się pochwalić swoimi wypiekami? To zapraszam na gruę KREATYWNE WYPIEKI.
Tam można wklejać fotki i różne przepisy.
Zapraszam do grupy oraz na mojego fan page RITA creative .Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Czy można zamienić mąkę owsianą na orkiszową?
OdpowiedzUsuńTak można. Mąka orkiszowa typ 700, 650 lub 550 - mąka orkiszowa biała.
UsuńMożna nią z powodzeniem zastąpić najzwyklejszą mąkę pszenną - jasną mąkę obecną w większości przepisów - i to bez żadnych modyfikacji.