Sernik pszczółka z nasionami chia

sernik z chia pomarańczowy

Sernik pszczółka z nasionami chia. Na spodzie czekoladowym przykrytym masą śmietanowo serową z dodatkiem nasion chia. Całość udekorowana żelką o smaku mango i brzoskwiń. Żelka imituje plaster miodu, który udekorowany jest brzoskwiniowymi pszczółkami. Sernik jest bez pieczenia i wbrew pozorom bardzo łatwo się go robi. Ciasto jest bardzo smaczne. Polecam.


Zobacz krok po kroku jak zrobić sernik pszczółka z nasionami chia. 
 



SERNIK PSZCZÓŁKA Z NASIONAMI CHIA


SKŁADNIKI:

Spód:

  • sucharki (170 g)
  • krem czekoladowy typu nutella (250 g)

Krem:

  • mascarpone (500 g)
  • śmietanka kremówka 36% (500 ml.)
  • mleko (1 szkl.)
  • nasiona chia (40 g)
  • żelatyna sypka (3 łyżki)
  • cukier puder (6 łyżek kopiastych)

Mus owocowy:

  • brzoskwinie (300g)
  • mango (300 g)
  • galaretka pomarańczowa (200g)
  • woda (pół szklanki)

Dekoracja:

  • połówki brzoskwiń z puszki (7 połówek)
  • płatki migdałowe (14 szt.)
  • czekolada mleczna (30 g)
  • czekolada biała (10 g)

Potrzebne gadżety: 



WYKONANIE:

1.) Spód

Sucharki rozdrabniamy w malakserze na piasek i łączymy z kremem czekoladowym. Wykładamy na dno tortownicy. 

2.) Krem

Do pół szklanki mleka wsypujemy nasiona Chia, dobrze mieszamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników. 

Do miseczki wsypujemy 3 łyżki żelatyny, zalewamy 3 łyżkami mleka i odstawiamy do napęcznienia. W tym czasie podgrzewamy pół szklanki mleka. Gdy mleko będzie bardzo gorące,  ale nie wrzące dodajemy napęczniałą żelatynę i dobrze wszystko mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. 

Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę i ubijamy na sztywno.

W drugiej misie miksujemy mascarpone z cukrem pudrem na krem. Dodajemy wcześniej ubitą kremówkę, mieszamy, dodajemy puding chia i ostudzone mleko z żelatyną. Miksujemy krótko do połączenia się składników. 

Krem przekładamy na schłodzony spód czekoladowy. Wyrównujemy, wygładzamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników. 

3.) Mus owocowy

Do rondelka przekładamy pokrojone w kawałki brzoskwinie i mango. Blendujemy na mus za pomocą ręcznego blendera. Podgrzewamy. Gdy pojawią się bąbelki ściągamy z ognia. Wsypujemy galaretkę, dobrze mieszamy i odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. 
Wystudzony mus przelewamy na stężały krem. Przykrywamy folia bąbelkową lekko ją dociskając do musu, pamiętając aby wypustki folji były skierowane w dół (tz. w stronę musu).
Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

4.) Dekoracja

Połówki brzoskwiń wycieramy ręcznikiem papierowym. Za pomocą małego rękawa cukierniczego wypełnionego roztopioną czekoladą deserową rysujemy na nich paseczki.  Nożem robimy nacięcia w brzoskwiniach do których wsadzamy płatki migdałowe. Za pomocą wykałaczki z uciętym czubkiem robimy oczka najpierw białą i później brązową czekoladą (patrz film).
Ściągamy folię bąbelkową z ciasta i układamy pszczółki.


TUTAJ znajdziesz więcej pysznych przepisów na słodkości z nasionami CHIA.

sernik chia z brzoskwiniami

Za przepis dziękuję Ewelinie

sernik chia brzoskwiniowy

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!


Komentarze

  1. wspaniale wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. W grudniu nie ma brzoskwiń świeżych czym je zastąpić bardzo bym chciała zrobić takie ciasto.Gdzie kupić chia.🤗 pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast świeżych można dać z puszki, grunt by zgadzała się waga.
      W Grecji mieszkam prawie całe życie, więc nie doradzę w jakich sklepach w Polsce kupić chia. Coś mi mama mówiła, że w biedronce kiedyś widziała.
      Również pozdrawiam 🤗😘

      Usuń
  3. Czym zastąpić świeże brzoskwinie.Czy można wykorzystać brzoskwinie z puszki?i świeże mango?

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy2/2/22

    Jaką średnicę ma blaszka?
    Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy19/9/22

    Czym zastąpić sucharki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Innymi ciastkami lub herbatnikami. Świetnie się sprawdzą ciasteczka digestive.

      Usuń

Prześlij komentarz