Przepis na przepyszne Ciasto z Borówkami Amerykańskimi Bez Pieczenia.
Na spodzie czekoladowo herbatnikowym, z ukrytymi mini rogalikami 7 days wypełnionymi białą czekoladą, przełożonymi musem borówkowym, delikatnym kremem mascarpone, oraz udekorowane malinami, borówkami i truskawkami.
Ciasto jest delikatne i aksamitne w smaku. Na zimno, idealnie się sprawdzi na gorące dni, a swym wyglądem i smakiem zachwyci niejednych łasuchów.
Istne szaleństwo. Gorąco polecam zrobić!
CIASTO Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI
SKŁADNIKI:
(na tortownicę 24 - 26 cm.)
Spód:
- herbatniki maślane (180 g)
- masło roztopione (50 g)
- krem czekoladowy typu nutella (4 łyżki)
Krem borówkowy:
- borówki amerykańskie (250 g)
- jeżyny (125 g)
- cukier (200 g)
- kremówka 36% (500 ml.)
- żelatyna (4 łyżeczki)
- gorąca woda (1/4 szkl.)
- mini rogaliki ,,7 days'' z nadzieniem białej czekolady (1 op = 9 szt.) dostępne tutaj
Krem mascarpone:
- mascarpone (500 g)
- kremówka 36% (200 ml.)
- cukier puder (3 łyżki)
Dodatkowo:
- borówki amerykańskie (125 g)
- truskawki (3 szt. duże)
- maliny (125 g)
Potrzebne gadżety:
- tortownica 26 cm.
- mikser
- szklanka 250 ml.
- waga kuchenna
- miarka kuchenna
- malakser
WYKONANIE:
Zobacz krok po kroku jak zrobić ciasto z borówkami amerykańskimi
1.) Spód
Herbatniki rozdrabniamy na piasek za pomocą malaksera lub wsadzamy do woreczka i rozbijamy wałkiem. Dodajemy roztopione masło i krem czekoladowy typu nutella. Mieszamy dokładnie i przekładamy na spód tortownicy wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno).
Wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
2.) Krem borówkowy
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy.
Owoce przekładamy do rondelka, wsypujemy cukier i blendujemy na mus. Podgrzewamy ciągle mieszając na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, ściągamy z ognia i dodajemy jeszcze ciepłą żelatynę. Mieszamy energicznie i pozostawiamy mus do wystudzenia.
Kremówkę ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Gdy się ubije zmniejszamy obroty miksera do najniższych i stopniowo dodajemy wystudzony mus. Krótko miksujemy do połączenia składników.
Połowę kremu borówkowego przekładamy na spód z herbatników. Tortownicę wkładamy na 10 min do zamrażalnika. Po tym czasie, na krem borówkowy układamy rogaliki lekko je wciskając w masę, a następnie przykrywamy resztą kremu. Wstawiamy do zamrażalnika żeby dobrze stężał na 10 - 15 min.
3.) Krem mascarpone
Kremówkę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone i miksujemy, aż składniki się połączą. Krem z mascarpone przekładamy na krem borówkowy, wyrównujemy, wygładzamy, lub robimy wzorek taki jak u mnie (patrz film)
Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Górę ciasta dekorujemy dowolnie owocami.
|TUTAJ znajdziesz więcej fajnych przepisów na ciasta bez pieczenia.
ciasto z borówkami i mini rogalikami bez pieczenia |
ciasto borówkowe bez pieczenia |
ciasto z borówkami amerykańskimi |
ciasto borówkowe z mini rogalikami |
torcik borówkowy z mini rogalikami |
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
ślicznie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu cudownie!
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda
OdpowiedzUsuń