KOPIEC SKRZATA

kopiec skrzata

Przepis na rewelacyjne ciasto Kopiec Skrzata, z frużeliną truskawkową i kremem straciatella. Pokryte od góry pokruszonym zielonym ciastem, udekorowane truskawkami i listkami mięty. Ciasto jest połączeniem przepisów na kopiec kreta i leśny mech, a wędrówki po kuchni były moją inspiracją na zrobienie tego zielonego ciasta.

Zobacz krok po kroku jak wykonać Kopiec Skrzata


KOPIEC SKRZATA

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • mąka pszenna (380 g)
  • jajka (3 duże)
  • cukier (1 szkl.)
  • proszek do pieczenia (3 łyżeczki)
  • oliwa z oliwek (1 szkl.)
  • szpinak świeży (220 g) - same listki bez łodyżek 

Frużelina truskawkowa:

  • truskawki świeże (350 g)
  • cukier (2 łyżki)
  • woda zimna (50 ml.)
  • mąka ziemniaczana (1 łyżeczka)
  • sok z cytryny (1 łyżka)
  • żelatyna sypka (4 łyżeczki) + gorąca woda (80 ml.)

Krem straciatella:

  • śmietanka kremówka 35% (600 ml.)
  • mascarpone (500 g)
  • czekolada gorzka (100 g)
  • cukier puder (7 łyżek kopiastych)
  • żelatyna sypka (5 łyżeczek) + gorąca woda (około 100 ml.)

Dodatkowo:

  • truskawki do dekoracji (około 200 g)
  • listki mięty ( według  uznania)

Potrzebne gadżety:

ciasto kopiec skrzata


WYKONANIE:

1.) Ciasto.

Szpinak z 1/4 szkl. oliwy blendujemy na papkę.
Jajka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera 5 minut. Miksujemy aż uzyskamy jasną i puszystą masę. Cały czas miksując wlewamy cienkim strumieniem oliwę,  wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy krótko do połączenia się składników. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 180*C - 50/60 min.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, odpinamy opaskę tortownicy i  pozostawiamy do wystudzenia.
Gdy ciasto się wystudzi odkrawamy jego przyrumienioną górę około 1 cm. Wydrążamy środek w ten sposób, aby został 2,5 cm. brzeg i cały spód (patrz film). A ścięte części ciasta kruszymy.

2.) Frużelina truskawkowa

200 g truskawek przekładamy do rondelka i blendujemy je na mus za pomocą blendera. Dodajemy sok z cytryny i cukier. Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z kuchenki i wlewamy mąkę ziemniaczaną wymieszaną w zimnej wodzie. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i wlewamy do musu truskawkowego.
Dodajemy pozostałe truskawki pokrojone na drobne kawałki. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy frużelina się wystudzi wstawiamy ją do lodówki.
Schłodzoną i gęstą frużelinę przekładamy na wydrążony spód ciasta i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia frużeliny.
Żeby przyśpieszyć proces tężenia frużeliny można ją wstawić do zamrażalnika na 10 - 15 minut.

3.) Krem straciatella

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy mascaarpone i posiekaną czekoladę. Na koniec wlewamy wystudzoną żelatynę i krótko jeszcze miksujemy do połączenia się składników.
Gotowy krem przekładamy na stężałą frużelinę tworząc kopiec. Górę posypujemy pokruszonym zielonym ciastem lekko je dociskając do masy straciatella.
Dekorujemy truskawkami i listkami mięty.
Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 godzinki, a najlepiej zostawić na noc w lodówce.


Uwagi:
- zamiast truskawek można dać maliny.
- aby uzyskać ładny zielony kolor szpinak powinien być świeży, najlepiej baby i bez łodyżek, tylko listki. I bardzo dobrze zblendowany na papkę


TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na ciasta ze szpinakiem. 

kopiec skrzata

ciasto kopiec skrzata

leśny mech

ciasto szpinakowe

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity

ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!



Komentarze

  1. Cudowne, piękne. Będę musiała koniecznie je zrobić 😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można zmniejszyć ilość żelatyny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu mamy ponad 1kg masy, więc te 5 łyżeczek nie jest wcale tak dużo i nie jest wyczuwalna. W zimie może bym i zmniejszyła do 4 łyżeczek, ale w lato gdy jest gorąco to bym nie zmniejszała. Jeżeli z jakiegoś powodu masz problem z żelatyną to użyj agaru 😉

      Usuń
  3. Anonimowy3/4/22

    Czy do fruzeliny można dodać truskawki mrożone?

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy24/7/24

    Wszystko fajnie, ale przepis na to ciasto jest ściągnięty z innego bloga. Myślę, że warto byłoby wspomnieć o tym u siebie, bo to nie fair wobec autorki tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem proszę uważniej czytać posty. W opisie przepisu napisałam przecież wyraźnie: ,,Ciasto jest połączeniem przepisów na kopiec kreta i leśny mech, a wędrówki po kuchni były moją inspiracją na zrobienie tego zielonego ciasta.'' Jest nawet link odsyłający do strony WĘDRÓWKI PO KUCHNI.
      To raz. A dwa, to proszę zauważyć, że przepis na ciasto szpinakowe jest inny niż u Małgosi, więc nie ma tu mowy o ,, ściągnięciu przepisu'' ( zielone ciasto jest z mojego przepisu na biszkopt szpinakowy).
      Ten przepis jest INSPIROWANY przepisem Małgosi o czym wspomniałam w opisie posta.
      Więc w czym problem?

      Usuń

Prześlij komentarz