Przepis na rewelacyjne ciasto Kopiec Skrzata, z frużeliną truskawkową i kremem straciatella. Pokryte od góry pokruszonym zielonym ciastem, udekorowane truskawkami i listkami mięty. Ciasto jest połączeniem przepisów na kopiec kreta i leśny mech, a wędrówki po kuchni były moją inspiracją na zrobienie tego zielonego ciasta.
Zobacz krok po kroku jak wykonać Kopiec Skrzata
KOPIEC SKRZATA
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- mąka pszenna (380 g)
- jajka (3 duże)
- cukier (1 szkl.)
- proszek do pieczenia (3 łyżeczki)
- oliwa z oliwek (1 szkl.)
- szpinak świeży (220 g) - same listki bez łodyżek
Frużelina truskawkowa:
- truskawki świeże (350 g)
- cukier (2 łyżki)
- woda zimna (50 ml.)
- mąka ziemniaczana (1 łyżeczka)
- sok z cytryny (1 łyżka)
- żelatyna sypka (4 łyżeczki) + gorąca woda (80 ml.)
Krem straciatella:
- śmietanka kremówka 35% (600 ml.)
- mascarpone (500 g)
- czekolada gorzka (100 g)
- cukier puder (7 łyżek kopiastych)
- żelatyna sypka (5 łyżeczek) + gorąca woda (około 100 ml.)
Dodatkowo:
- truskawki do dekoracji (około 200 g)
- listki mięty ( według uznania)
Potrzebne gadżety:
- tortownica 26 cm.
- blender
- szpatułka
- mikser
- miarka kuchenna
- waga kuchenna
- szklanka 250 ml.
- kratka do studzenia ciast
WYKONANIE:
1.) Ciasto.
Szpinak z 1/4 szkl. oliwy blendujemy na papkę.Jajka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera 5 minut. Miksujemy aż uzyskamy jasną i puszystą masę. Cały czas miksując wlewamy cienkim strumieniem oliwę, wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy krótko do połączenia się składników. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 180*C - 50/60 min.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, odpinamy opaskę tortownicy i pozostawiamy do wystudzenia.
Gdy ciasto się wystudzi odkrawamy jego przyrumienioną górę około 1 cm. Wydrążamy środek w ten sposób, aby został 2,5 cm. brzeg i cały spód (patrz film). A ścięte części ciasta kruszymy.
2.) Frużelina truskawkowa
200 g truskawek przekładamy do rondelka i blendujemy je na mus za pomocą blendera. Dodajemy sok z cytryny i cukier. Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z kuchenki i wlewamy mąkę ziemniaczaną wymieszaną w zimnej wodzie. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i wlewamy do musu truskawkowego.Dodajemy pozostałe truskawki pokrojone na drobne kawałki. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy frużelina się wystudzi wstawiamy ją do lodówki.
Schłodzoną i gęstą frużelinę przekładamy na wydrążony spód ciasta i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia frużeliny.
Żeby przyśpieszyć proces tężenia frużeliny można ją wstawić do zamrażalnika na 10 - 15 minut.
3.) Krem straciatella
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy mascaarpone i posiekaną czekoladę. Na koniec wlewamy wystudzoną żelatynę i krótko jeszcze miksujemy do połączenia się składników.
Gotowy krem przekładamy na stężałą frużelinę tworząc kopiec. Górę posypujemy pokruszonym zielonym ciastem lekko je dociskając do masy straciatella.
Dekorujemy truskawkami i listkami mięty.
Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 godzinki, a najlepiej zostawić na noc w lodówce.
Uwagi:
- zamiast truskawek można dać maliny.
- aby uzyskać ładny zielony kolor szpinak powinien być świeży, najlepiej baby i bez łodyżek, tylko listki. I bardzo dobrze zblendowany na papkę.
TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na ciasta ze szpinakiem.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Cudowne, piękne. Będę musiała koniecznie je zrobić 😍
OdpowiedzUsuńCzy można zmniejszyć ilość żelatyny?
OdpowiedzUsuńTu mamy ponad 1kg masy, więc te 5 łyżeczek nie jest wcale tak dużo i nie jest wyczuwalna. W zimie może bym i zmniejszyła do 4 łyżeczek, ale w lato gdy jest gorąco to bym nie zmniejszała. Jeżeli z jakiegoś powodu masz problem z żelatyną to użyj agaru 😉
UsuńCzy do fruzeliny można dodać truskawki mrożone?
OdpowiedzUsuńTak, można.
UsuńWszystko fajnie, ale przepis na to ciasto jest ściągnięty z innego bloga. Myślę, że warto byłoby wspomnieć o tym u siebie, bo to nie fair wobec autorki tego przepisu.
OdpowiedzUsuńNastępnym razem proszę uważniej czytać posty. W opisie przepisu napisałam przecież wyraźnie: ,,Ciasto jest połączeniem przepisów na kopiec kreta i leśny mech, a wędrówki po kuchni były moją inspiracją na zrobienie tego zielonego ciasta.'' Jest nawet link odsyłający do strony WĘDRÓWKI PO KUCHNI.
UsuńTo raz. A dwa, to proszę zauważyć, że przepis na ciasto szpinakowe jest inny niż u Małgosi, więc nie ma tu mowy o ,, ściągnięciu przepisu'' ( zielone ciasto jest z mojego przepisu na biszkopt szpinakowy).
Ten przepis jest INSPIROWANY przepisem Małgosi o czym wspomniałam w opisie posta.
Więc w czym problem?