Przepis na pyszne Ciasto Ekler Cytrynowy bez pieczenia, czyli ciasto o lekkiej, orzeźwiającej cytrynowej nucie.
Przygotowanie tego ciasta jest bardzo proste i szybkie, nie wymaga pieczenia, co oznacza, że w krótkim czasie możesz cieszyć się pysznym i orzeźwiającym deserem, gdyż herbatniki przełożone cytrynowym budyniem, bitą śmietaną i polewą czekoladową pozostawiają niezapomniane wrażenia smakowe.
Ekler cytrynowy to doskonała propozycja na specjalne okazje, takie jak urodziny, czy imieniny.
Ekler Cytrynowy
SKŁADNIKI:
Krem budyniowy:
- masło (90 g)
- mleko (500 ml.)
- cukier (pół szklanki)
- budyń cytrynowy (proszek 40 g)
- mąka ziemniaczana (1 łyżeczka)
- żółtka (2 szt.)
Bita śmietana:
- śmietanka kremówka 30% (600 ml.)
- cukier puder (3 łyżki )
- żelatyna sypka (2 łyżeczki)
- woda gorąca (1/4 szklanki)
- ekstrakt cytrynowy (1 łyżeczka)
- czekolada gorzka (100 g)
- śmietanka kremówka 30% (100 ml.)
Dodatkowo:
- herbatniki maślane (500 g)
Potrzebne gadżety:
- foremka 18 x 28 cm.
- mikser
- szpatułka
- szklanka 250 ml.
- miarka kuchenna
- waga kuchenna
1.) Przygotowanie foremki
Na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy herbatniki maślane.
2.) Krem budyniowy
Do rondelka wsypujemy cukier, mąkę ziemniaczaną, dodajemy żółtka, budyń cytrynowy (proszek), wlewamy około 200 ml. mleka i dobrze mieszamy za pomocą blendera ręcznego lub miksera. Trzeba dobrze wymieszać, aby nie było grudek, a następnie dodajemy miękkie masło i wlewamy pozostałe mleko. Rondelek stawiamy na kuchence i ciągle mieszając na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Budyń chwilkę gotujemy a następnie jeszcze gorący wylewamy na herbatniki w foremce. Na budyniu układamy warstwę herbatników.
Pozostawiamy do wystudzenia i wstawiamy do lódowki , żeby dobrze się schłodziło.
3.) Bita śmietana
Do miseczki wsypujemy żelatynę, zalewamy gorącą wodą i mieszamy aż żelatyna dobrze się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia.
Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę i ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera i dodajemy cukier puder. Wlewamy ostudzoną żelatynę oraz ekstrakt cytrynowy. Krótko miksujemy do połączenia się składników.
Bita śmietanę przekładamy na herbatniki w foremce, wyrównujemy powierzchnię i układamy warstwę herbatników.
Wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
4.) Czekoladowy ganache
Śmietankę kremówkę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej lub mikrofali. Pozostawiamy do wystudzenia, a następnie wylewamy na herbatniki.
Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 4godzinki, a najlepiej zostawić na noc w lodówce.
Uwagi:
- Wstawiając foremkę z ciastem do lodówki nie trzeba przykrywać folią. Herbatniki i tak zmiękną, a masy stężeją, dzięki czemu ciasto będzie się ładnie kroiło na kawałki.
- Ciasto zdecydowanie lepiej smakuje na drugi dzień.
- Wierzch polewy można udekorować otartą skórką z cytryny.
Na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy herbatniki maślane.
2.) Krem budyniowy
Do rondelka wsypujemy cukier, mąkę ziemniaczaną, dodajemy żółtka, budyń cytrynowy (proszek), wlewamy około 200 ml. mleka i dobrze mieszamy za pomocą blendera ręcznego lub miksera. Trzeba dobrze wymieszać, aby nie było grudek, a następnie dodajemy miękkie masło i wlewamy pozostałe mleko. Rondelek stawiamy na kuchence i ciągle mieszając na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Budyń chwilkę gotujemy a następnie jeszcze gorący wylewamy na herbatniki w foremce. Na budyniu układamy warstwę herbatników.
Pozostawiamy do wystudzenia i wstawiamy do lódowki , żeby dobrze się schłodziło.
3.) Bita śmietana
Do miseczki wsypujemy żelatynę, zalewamy gorącą wodą i mieszamy aż żelatyna dobrze się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia.
Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę i ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera i dodajemy cukier puder. Wlewamy ostudzoną żelatynę oraz ekstrakt cytrynowy. Krótko miksujemy do połączenia się składników.
Bita śmietanę przekładamy na herbatniki w foremce, wyrównujemy powierzchnię i układamy warstwę herbatników.
Wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
4.) Czekoladowy ganache
Śmietankę kremówkę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej lub mikrofali. Pozostawiamy do wystudzenia, a następnie wylewamy na herbatniki.
Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 4godzinki, a najlepiej zostawić na noc w lodówce.
Uwagi:
- Wstawiając foremkę z ciastem do lodówki nie trzeba przykrywać folią. Herbatniki i tak zmiękną, a masy stężeją, dzięki czemu ciasto będzie się ładnie kroiło na kawałki.
- Ciasto zdecydowanie lepiej smakuje na drugi dzień.
- Wierzch polewy można udekorować otartą skórką z cytryny.
|TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na pyszne ciasta bez pieczenia
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału RITA vlog
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
woow pysznie wygląda, zjadłabym sobie takie
OdpowiedzUsuń