SERNIK PISTACJOWY Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

sernik pistacjowy z polewą czekoladową


Przepis na pyszny sernik pistacjowy bez pieczenia, na spodzie ciasteczkowym, z kremem pistacjowym, polewą czekoladową i krokantem orzechowym.

Jak zrobić taki sernik na zimno pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.






SERNIK PISTACJOWY Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ 

SKŁADNIKI:

Spód:
  • ciasteczka owsiane z sezamem (250 g) 
  • masło roztopione (100 g)

Masa pistacjowa:
  • pistacje prażone łuskane (250 g)
  • czekolada biała (100g)
  • śmietanka kremówka 36% (500 ml.)
  • mascarpone (500 g)
  • cukier puder (3 łyżki kopiaste)
  • cukier (100g)

Polewa czekoladowa:mleko (4 łyżki)
  • cukier (4 łyżki)
  • masło (125 g)
  • kakao (3 łyżki  kopiaste)

Dodatkowo:
  • krokant orzechowy (garść)

Potrzebne gadżety:



WYKONANIE:


1.) Spód.
Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze, wlewamy roztopione masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Przekładamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy, uciskamy i dociskamy do brzegów foremki. Odstawiamy foremkę do lodówki na czas przygotowań reszty składników.

2.) Masa pistacjowa.
Pistacje prażone wyłuskane miksujemy w malakserze na miał aż zacznie wydzielać się z niego tłuszcz i konsystencją zacznie przypominać masło. Robimy to na najwyższych obrotach, partiami z małą ilością pistacji i robiąc przerwy żeby nie spalić urządzenia. 
Gdy masło pistacjowe będzie gotowe wlewamy do niego roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę i dobrze mieszamy do uzyskania gładkiego kremu. Odstawiamy na czas przygotowań reszty składników.

W dużej misie ubijamy mascarpone z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji.
W osobnej misce ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem.
Ubitą śmietankę dodajemy do mascarpone, miksujemy na najniższych obrotach miksera. Na koniec dodajemy krem pistacjowy i krótko miksujemy do połączenia się składników. 
Gotową masę przekładamy na schłodzone dno ciasteczkowe. Wyrównujemy, wygładzamy i wstawiamy do lodówki na całą noc.

3.) Polewa czekoladowa i dekoracja.
W rondelku podgrzewamy (nie gotujemy) mleko, cukier i masło. Gdy masło się rozpuści i składniki połączą, ściągamy z kuchenki i wsypujemy kakao. dobrze mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Ostudzoną polewę czekoladową wylewamy na dobrze schłodzony sernik pistacjowy i posypujemy krokantem orzechowym.

Uwagi:
- ciasto przechowujemy w lodówce.
- żeby sernik był stabilny trzeba dobrze ubić śmietankę.
- jeżeli masz obawy że sernik będzie niestabilny możesz dodać żelatynę do masy (3 łyżeczki żelatyny sypkiej rozpuszczone w 1/4 szkl. gorącej wody. Studzimy i wlewamy do masy pistacjowej.)  


|TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na pyszne ciasta bez pieczenia.


SERNIK pistacjowy z polewą czekoladową


Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTubeW filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę z innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału RITA vlog 



Kochani ❤ Moje wpisy na Blogu oraz filmy na YouTube udostępniam Wam za darmo. Wkładam w to dużo serca, pracy i energii. Chciałabym publikować dla Was treści lepszej jakości oraz częściej. I dlatego założyłam zrzutkę na nowy sprzęt do montażu. POMOŻECIE?
Szczegóły tu: Zrzutka dla Rity 
Za wszystkie wpłaty serdecznie dziękuję z całego serca ❤ 
Nawet jak nie wpłacicie na moją zrzutkę to przynajmniej prosiłabym o jej udostępnienie. To też jest pomoc i dużo znaczy.   Dobro powraca ❤ Dziękuję 😘

zrzutka.p



Komentarze

Prześlij komentarz