Przepis na pyszny sernik pistacjowy bez pieczenia, na spodzie ciasteczkowym, z kremem pistacjowym, polewą czekoladową i krokantem orzechowym.
Jak zrobić taki sernik na zimno pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.
SERNIK PISTACJOWY Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ
SKŁADNIKI:Spód:
- ciasteczka owsiane z sezamem (250 g)
- masło roztopione (100 g)
Masa pistacjowa:
- pistacje prażone łuskane (250 g)
- czekolada biała (100g)
- śmietanka kremówka 36% (500 ml.)
- mascarpone (500 g)
- cukier puder (3 łyżki kopiaste)
- cukier (100g)
Polewa czekoladowa:mleko (4 łyżki)
- cukier (4 łyżki)
- masło (125 g)
- kakao (3 łyżki kopiaste)
- krokant orzechowy (garść)
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
1.) Spód.
Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze, wlewamy roztopione masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Przekładamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy, uciskamy i dociskamy do brzegów foremki. Odstawiamy foremkę do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
2.) Masa pistacjowa.
Pistacje prażone wyłuskane miksujemy w malakserze na miał aż zacznie wydzielać się z niego tłuszcz i konsystencją zacznie przypominać masło. Robimy to na najwyższych obrotach, partiami z małą ilością pistacji i robiąc przerwy żeby nie spalić urządzenia.
Gdy masło pistacjowe będzie gotowe wlewamy do niego roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę i dobrze mieszamy do uzyskania gładkiego kremu. Odstawiamy na czas przygotowań reszty składników.
W dużej misie ubijamy mascarpone z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji.
W osobnej misce ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem.
Ubitą śmietankę dodajemy do mascarpone, miksujemy na najniższych obrotach miksera. Na koniec dodajemy krem pistacjowy i krótko miksujemy do połączenia się składników.
Gotową masę przekładamy na schłodzone dno ciasteczkowe. Wyrównujemy, wygładzamy i wstawiamy do lodówki na całą noc.
3.) Polewa czekoladowa i dekoracja.
W rondelku podgrzewamy (nie gotujemy) mleko, cukier i masło. Gdy masło się rozpuści i składniki połączą, ściągamy z kuchenki i wsypujemy kakao. dobrze mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Ostudzoną polewę czekoladową wylewamy na dobrze schłodzony sernik pistacjowy i posypujemy krokantem orzechowym.
Uwagi:
- ciasto przechowujemy w lodówce.
- żeby sernik był stabilny trzeba dobrze ubić śmietankę.
- jeżeli masz obawy że sernik będzie niestabilny możesz dodać żelatynę do masy (3 łyżeczki żelatyny sypkiej rozpuszczone w 1/4 szkl. gorącej wody. Studzimy i wlewamy do masy pistacjowej.)
|TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na pyszne ciasta bez pieczenia.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę z innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału RITA vlog
Kochani ❤ Moje wpisy na Blogu oraz filmy na YouTube udostępniam Wam za darmo. Wkładam w to dużo serca, pracy i energii. Chciałabym publikować dla Was treści lepszej jakości oraz częściej. I dlatego założyłam zrzutkę na nowy sprzęt do montażu. POMOŻECIE?
Szczegóły tu: Zrzutka dla Rity
Za wszystkie wpłaty serdecznie dziękuję z całego serca ❤
Nawet jak nie wpłacicie na moją zrzutkę to przynajmniej prosiłabym o jej udostępnienie. To też jest pomoc i dużo znaczy. Dobro powraca ❤ Dziękuję 😘
ale cudo!!!
OdpowiedzUsuń