Przepis na pyszny Tort Marchewkowy z Orzechami włoskimi, kremem mascarpone, sosem karmelowym i migdałami. Tort jest mięciutki, puszysty i wyjątkowy w smaku.
Szczerze powiedziawszy to nie spodziewałam się tak rewelacyjnego smaku. Gorąco polecam.
Zobacz krok po kroku jak wykonać Tort Marchewkowy z Orzechami
TORT MARCHEWKOWY Z ORZECHAMI
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- mąka uniwersalna (2 szkl.)
- jajka (4szt.)
- cukier (pół szkl.)
- cukier brązowy (1 szkl)
- proszek do pieczenia (1,5 łyżeczki)
- soda oczyszczona (1,5 łyżeczki)
- sól (1 łyżeczka)
- cynamon (2 łyżeczki)
- gałka muszkatołowa (pół łyżeczki)
- olej roślinny (1 i 1/4 szkl. )
- marchew (350 g) starta na średnich oczkach tarki.
- orzechy włoskie ( 100 g) posiekane nożem
Sos karmelowy:
- cukier (1 szkl.)
- woda (1/4szkl)
- śmietanka kremówka 30% (pół szkl.)
- masło (2 łyżki) o temp. pokojowej.
- ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
- sól (1 łyżeczka)
Krem:
- mascarpone (500 g)
- śmietanka kremówka 30% (1 i 1/4 szkl.)
- cukier puder (pół szkl. )
- sos karmelowy (1/3szkl. = 80 g)
- żelatyna (3 łyżeczki) + gorąca woda (1/4 szkl.)
Dekoracja:
- sos karmelowy (pozostały)
- migdały (około 100 g) posiekane nożem
- wiórki czekoladowe do ozdobienia brzegu torcika
Potrzebne gadżety:
- mikser
- szpatułka
- papier do pieczenia
- tortownica 24-26 cm.
- miarka kuchenna
- waga kuchenna
- szklanka 250 ml.
1.) Ciasto
Do dużej misy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i gałkę muszkatołową.Do misy miksera przekładamy jajka, obydwa cukry i miksujemy do powstania jasnej masy. Wlewamy olej, przesiane składniki i miksujemy do połączenia.
Dodajemy posiekane orzechy włoskie, startą marchewkę i mieszamy szpatułką.
Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 180°C ~ 45 min. do tzw. suchego patyczka.
Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na 2 blaty.
2.) Sos karmelowy
Do rondelka o grubym dnie wsypujemy cukier, wlewamy wodę i na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Gdy karmel uzyska złoty kolor ściągamy z ognia i cienkim strumieniem wlewamy kremówkę ( uwaga, bo będzie bulgotać jakby miało wykipieć i może się zbrylować ). Wstawiamy z powrotem na palnik i gotujemy jeszcze 1 minutkę ciągle mieszając drewnianą łyżką do powstania gładkiej konsystencji. Ściągamy z ognia, dodajemy sól, masło i mieszamy. Przelewamy do czystej szklanej miseczki i odstawiamy do wystudzenia.3.) Krem
Żelatynę wsypujemy do gorącej wody (nie wrzącej, bo straci właściwości żelujące), dobrze mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.Mascarpone miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy cukier puder i 1/3 szkl. wystudzonego sosu karmelowego. Miksujemy do połączenia składników i odstawiamy na chwilę.
Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy ją partiami do masy serowej i mieszamy szpatułką.
4.) Składanie tortu i dekoracja
Blat ciasta smarujemy 1/3 kremu, nakładamy 2 blat i rozprowadzamy na nim resztę kremu nakładając też na boki. Wyrównujemy, wygładzamy i na dolny brzeg tortu przyklejamy drobno pokrojone migdały. Wierzch polewamy ostudzonym karmelem. Na środek posypujemy resztą poszatkowanych migdałów, a brzegi ozdabiamy wiórkami czekoladowymi.Uwagi:
- - Przepis jest na około 12-16 porcji
- 1 porcja (147 g) - Kalorie: 487 , Tłuszcz: 35,72 , Tłuszcz nasycony: 16 g ,Tłuszcz nienasycony: 0,2 g , Węglowodany: 36,6 g , Cukier: 21,66 g , Błonnik: 1,9 g , Białko: 7,09 g , Cholesterol: 191 mg , Sód 865 mg, potas 255 mg, witamina A 86%, witamina C 2%, wapń 9%, żelazo 9%, dzienne wartości procentowe są oparte na diecie 2000 kalorii
|TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na Pyszne Torty
Ciasto inspirowane przepisem od Home Cooking Adventure.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
ojj ja poprosze kawałek tak pysznego ciasta
OdpowiedzUsuńNie wyszedł mi karmel...póki co :-(
OdpowiedzUsuń