TORT MARCHEWKOWY Z ORZECHAMI

tort marchewkowo orzechowy z karmelem

Przepis na pyszny Tort Marchewkowy z Orzechami włoskimi, kremem mascarpone, sosem karmelowym i migdałami. Tort jest mięciutki, puszysty i wyjątkowy w smaku.
Szczerze powiedziawszy to nie spodziewałam się tak rewelacyjnego smaku. Gorąco polecam.

Zobacz krok po kroku jak wykonać Tort Marchewkowy z Orzechami 


TORT MARCHEWKOWY Z ORZECHAMI 


SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • mąka uniwersalna (2 szkl.)
  • jajka (4szt.)
  • cukier (pół szkl.)
  • cukier brązowy (1 szkl)
  • proszek do pieczenia (1,5 łyżeczki)
  • soda oczyszczona (1,5 łyżeczki)
  • sól (1 łyżeczka)
  • cynamon (2 łyżeczki)
  • gałka muszkatołowa (pół łyżeczki)
  • olej roślinny (1 i 1/4 szkl. )
  • marchew (350 g) starta na średnich  oczkach tarki.
  • orzechy włoskie ( 100 g) posiekane nożem 

Sos karmelowy:

  • cukier (1 szkl.)
  • woda (1/4szkl)
  • śmietanka kremówka 30% (pół szkl.)
  • masło (2 łyżki) o temp. pokojowej. 
  • ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
  • sól (1 łyżeczka)

Krem:

  • mascarpone (500 g) 
  • śmietanka kremówka 30% (1 i 1/4 szkl.)
  • cukier puder (pół szkl. )
  • sos karmelowy (1/3szkl. = 80 g)
  • żelatyna (3 łyżeczki) + gorąca woda (1/4 szkl.)

Dekoracja:

  • sos karmelowy (pozostały)
  • migdały (około 100 g) posiekane nożem
  • wiórki czekoladowe do ozdobienia brzegu torcika

Potrzebne gadżety:


WYKONANIE:

1.) Ciasto

Do dużej misy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. 
Do misy miksera przekładamy jajka, obydwa cukry i miksujemy do powstania jasnej masy. Wlewamy olej, przesiane składniki i miksujemy do połączenia. 
Dodajemy posiekane orzechy włoskie, startą marchewkę i mieszamy szpatułką.
Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 180°C ~ 45 min. do tzw. suchego patyczka.
Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na 2 blaty.

2.) Sos karmelowy

Do rondelka o grubym dnie wsypujemy cukier, wlewamy wodę i na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Gdy karmel uzyska złoty kolor ściągamy z ognia i cienkim strumieniem wlewamy kremówkę ( uwaga, bo będzie bulgotać jakby miało wykipieć i może się zbrylować ). Wstawiamy z powrotem na palnik i gotujemy jeszcze 1 minutkę ciągle mieszając drewnianą łyżką do powstania gładkiej konsystencji. Ściągamy z ognia, dodajemy sól, masło i mieszamy. Przelewamy do czystej szklanej miseczki i odstawiamy do wystudzenia. 

3.) Krem

Żelatynę wsypujemy do gorącej wody (nie wrzącej, bo straci właściwości żelujące), dobrze mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. 
Mascarpone miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy cukier puder i 1/3 szkl. wystudzonego sosu karmelowego. Miksujemy do połączenia składników i odstawiamy na chwilę. 
Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy ją partiami do masy serowej i mieszamy szpatułką. 

4.) Składanie tortu i dekoracja

Blat ciasta smarujemy 1/3 kremu, nakładamy 2 blat i rozprowadzamy na nim resztę kremu nakładając też na boki. Wyrównujemy, wygładzamy i na dolny brzeg tortu przyklejamy drobno pokrojone migdały. Wierzch polewamy ostudzonym karmelem. Na środek posypujemy resztą poszatkowanych migdałów, a brzegi ozdabiamy wiórkami czekoladowymi.

Uwagi:

  • - Przepis jest na około 12-16 porcji
- 1 porcja (147 g) - Kalorie: 487 , Tłuszcz: 35,72 , Tłuszcz nasycony: 16 g ,Tłuszcz nienasycony: 0,2 g , Węglowodany: 36,6 g , Cukier: 21,66 g , Błonnik: 1,9 g , Białko: 7,09 g , Cholesterol: 191 mg , Sód 865 mg, potas 255 mg, witamina A 86%, witamina C 2%, wapń 9%, żelazo 9%, dzienne wartości procentowe są oparte na diecie 2000 kalorii

|TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na Pyszne Torty

tort z marchewką i orzechami

Ciasto inspirowane przepisem od Home Cooking Adventure.


Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity



ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!


Polecam również:

tort pień
tort pień
ciasto szpinakowe
ciasto szpinakowe
tort tiramisu
tort tiramisu

Komentarze

  1. ojj ja poprosze kawałek tak pysznego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy10/4/20

    Nie wyszedł mi karmel...póki co :-(

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz