Babka szpinakowa z lukrem cytrynowym i kolorowymi motylkami cukrowymi idealnie się sprawdzi na wielkanocnym stole, letnich przyjęciach, czy na pikniku. Ciasto jest mięciutkie i wilgotne, a wzbogacone kwaskowatym akcentem emanuje wiosenną świeżością. Szpinaku w ogóle nie czuć, nadaje on jedynie kolor. Babka Szpinakowa jest prosta i łatwa w przygotowaniu.
Zobacz krok po kroku jak wykonać Babkę Szpinakową z lukrem .
BABKA SZPINAKOWA Z LUKREM
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- listki szpinaku świeżego (130 g)
- olej roślinny (110 ml)
- jajka (2 szt.)
- mąka pszenna (170 g)
- cukier (200 g)
- proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
- ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
- sok z cytryny (1,5 łyżeczki)
- sól (szczypta)
Dekoracja:
- cukier puder (90 g)
- sok z cytryny (1 łyżka)
- mleko (1- 2 łyżki)
- motylki cukrowe ( garść)
- posypka cukrowa (wg. uznania)
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
1.) Ciasto
Szpinak blendujemy z oliwą na gładką papkę.
Jajka wraz z cukrem miksujemy na jasną masę, dodajemy ekstrakt waniliowy, sok z cytryny oraz zblendowany szpinak. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Krótko miksujemy do połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180C 40 min. do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyciągamy z foremki i pozostawiamy do wystudzenia.
2.) Lukier i dekoracja
W miseczce mieszamy przesiany cukier puder z sokiem z cytryny i mlekiem (przegotowanym i ostudzonym). Lukrem polewamy wystudzoną babkę i posypujemy motylkami cukrowymi oraz kolorową posypką.
Uwagi:
- Moim zdaniem ciasto lepiej smakuje na drugi dzień.
- Można użyć szpinaku mrożonego, ale trzeba pamiętać, że ładny i intensywny kolor otrzymamy ze szpinaku świeżego (najlepiej baby).
- Gdyby lukier był zbyt gęsty to dolewamy mleka, a gdyby był za rzadki dosypujemy cukru pudru.
|TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na wielkanoc
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Polecam również:
ciasto szpinakowe |
jogurtowiec truskawkowy |
babka cytrynowa |
ciasta ze szpinakiem mają cudny kolorek
OdpowiedzUsuń